Γεωπολιτικά

Σύμβουλος Ερντογάν: “Θυμάστε τι συνέβη” στον Σ. Σολωμού – Η Μεσόγειος είναι τουρκική

Σύμβουλος Ερντογάν: “Θυμάστε τι συνέβη” στον Σ. Σολωμού – Η Μεσόγειος είναι τουρκική

Πηγή Φωτογραφίας: mononews.gr, Ο Μεσούτ Χακί Τζασίν, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Μεσούτ Χακί Τζασίν, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Μεσούτ Χακί Τζασίν, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, άφησε έμμεσα να υπαινιχθεί το ενδεχόμενο να επίθεσης εναντίον των στρατευμάτων του ΟΗΕ στην Κύπρο, εάν οι κυανόκρανοι παραβιάσουν αυτό που αποκάλεσε “κυριαρχία της αποσχισθείσας Τουρκικής Κύπρου”. Υποστήριξε επίσης ότι όλη η Μεσόγειος ανήκει στους Τούρκους!

Σε εμφάνισή του στο φιλοκυβερνητικό κανάλι CNN Türk , ο Τζασίν, πρώην στρατιωτικός και μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής, σχολιάζοντας τα πρόσφατα επεισόδια στην Πύλα, δήλωσε: “Το τουρκικό έθνος στέκεται σταθερά στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων. Η Μεσόγειος Θάλασσα μας ανήκει και κανείς δεν πρέπει καν να σκεφτεί να σηκώσει σπαθί εναντίον μας εκεί. Αυτοί [η Ελλάδα, η Κύπρος και οι σύμμαχοί τους] καλύτερα να μην το ξεχάσουν αυτό”.

Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) έχει εγκαταλείψει την ουδέτερη στάση της και πλέον ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες των Ελληνοκυπρίων.

Κατηγόρησε τα στρατεύματα του ΟΗΕ ότι διέπραξαν σοβαρό αδίκημα παραβιάζοντας την κυριαρχία του ψευδοκράτους. Σε μία ακόμα απόπειρα βιασμού της κοινής λογικής ο Τζασίν υποστήριξε ότι οι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι πολίτες, αστυνομία και λοιποί παρακρατικοί ενεργούσαν σε αυτοάμυνα όταν επιτέθηκαν κατά των στρατευμάτων του ΟΗΕ και αφαίρεσαν τα συρματοπλέγματα και έκαναν ζημιές σε  οχήματα του ΟΗΕ. Ο Τζασίν απείλησε ότι “η Τουρκία δεν θα ξεχάσει τις εχθροπραξίες εναντίον της”.

Εν συνεχεία σε νέα απειλητική ρητορική ο Τζασίν μίλησε και για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, ο οποίος δολοφονήθηκε από Γκρίζους Λύκους το 1996 στην ουδέτερη ζώνη, αλλά και στον Σολωμό Σολωμού, ο οποίος εκτελέστηκε από Τούρκο στρατιωτικό λίγες μέρες αργότερα.

“Θυμάστε, ένας άνδρας προσπάθησε να κατεβάσει την [τουρκική] σημαία και θυμάστε τι του συνέβη”, είπε ο Τζασίν.

Εν τω μεταξύ, ο Ερχάν Αρικλί, που αναζητείται από την Κύπρο για τη συμμετοχή του στη δολοφονία των Ισαάκ και Σολωμού και αντιμετωπίζει ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ, κατέχει επί του παρόντος θέση ως υπουργού στην “κυβέρνηση” του ψευδοκράτους. Επιβλέπει τα χαρτοφυλάκια οικονομίας και ενέργειας. Ο Αρικλί συνελήφθη βάσει κόκκινης ειδοποίησης της Interpol στις 18 Σεπτεμβρίου 2012, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Είναι ο ηγέτης του δεξιού Κόμματος Αναγέννησης (YDP) στο ψευδοκράτος.

Στη συνέντευξή του ο Τζασίν χλεύασε επίσης τα στρατεύματα του ΟΗΕ, λέγοντας ότι είχαν υποστεί “εγκεφαλικό” λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στην Κύπρο. “[Η ακραία ζέστη στην Κύπρο] προκαλεί εγκεφαλικό σε στρατιώτες του ΟΗΕ. Ο τουρκικός στρατός δίδαξε στους διοικητές του ΟΗΕ επ’ αυτού”, είπε.

Είπε ότι θα χρησιμοποιηθεί ισχύς εάν τα στρατεύματα του ΟΗΕ αποτύχουν να λάβουν υπόψη τις απαιτήσεις της Τουρκίας και απείλησε να διαχειριστεί το περιβόητο “οθωμανικό χαστούκι”, μια αναφορά στην προσφυγή στη βία.

Ο βοηθός του προέδρου χαρακτήρισε επίσης την αυξημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη γειτονική Ελλάδα ως αντιληπτή απειλή με στόχο την Τουρκία. Υποστήριξε ότι πρόσφατες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήχθησαν από τους στρατιώτες των ΗΠΑ και της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων ελιγμών διέλευσης ποταμών εν καιρώ πολέμου, σηματοδοτούσαν την πρόθεση για πιθανή κατάληψη της ανατολικής Θράκης στο μέλλον. Αναγνώρισε την κυβέρνηση Μπάιντεν ως τον ενορχηστρωτή, αναφερόμενος σε αυτήν ως τον “ιθύνοντα νου” πίσω από ένα υποτιθέμενο σχέδιο συστράτευσης τουρκικού και ελληνικού πληθυσμού ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν.

“Η ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων διαταράσσεται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ αίρουν το εμπάργκο στην ελληνοκυπριακή πλευρά και δίνουν νέα όπλα στην Ελλάδα… Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα F-16 και F-35. Παραλαμβάνουν [οι Έλληνες] νέα πλοία, τανκς, χιλιάδες τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, λιμάνια. Μετατρέπουν την Αλεξανδρούπολη, την Κρήτη και τέλος τα νησιά Λήμνο και Σκύρο σε αμερικανικές βάσεις αντίθετα με τη Συνθήκη της Λωζάνης”, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments