Policy Briefs

Γερμανία – Γαλλία προς ΕΕ: Μειώστε τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις

Γερμανία – Γαλλία προς ΕΕ: Μειώστε τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Οι δύο ισχυρότερες οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου επιθυμούν την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η γερμανική κυβέρνηση και η Γαλλία θέλουν να ξεκινήσουν μια πρωτοβουλία για να ζητήσουν από την ΕΕ να μειώσει τις απαιτήσεις κοινοποίησης για τις εταιρείες, μια προσπάθεια που το Βερολίνο ελπίζει ότι θα ωφελήσει την οικονομία του.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη για το 2023 απαιτούν τη Γερμανία να υστερεί σε όλες τις άλλες μεγάλες οικονομίες φέτος, καθιστώντας την οικονομική πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία περνά την Τρίτη και την Τετάρτη (29-30 Αυγούστου) για να συναντηθεί κεκλεισμένων των θυρών για μια διήμερη υπουργική υποχώρηση στο Meseberg Κάστρο.

«Η Γερμανία χρειάζεται παρορμήσεις για την ενίσχυση της οικονομίας και της ανάπτυξης », αναφέρει ένα σχέδιο δέκα σημείων (βλ. παρακάτω) που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Το έγγραφο, που εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Meseberg, συντάχθηκε από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD, S&D) και τους αρχηγούς του Robert Habeck (Πράσινους) και Christian Lindner του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP, Renew).

«Με τις δεκαετίες, η Γερμανία απέκτησε μια πραγματική γραφειοκρατική μακκία στην οποία είναι δύσκολο να περιηγηθείς» , μπορούμε να διαβάσουμε στο έγγραφο. «Αυτή η κατάσταση έχει γίνει πραγματικό εμπόδιο στις επενδύσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. »

Ως εκ τούτου, μία από τις κύριες προτεραιότητες είναι η μείωση της γραφειοκρατίας στη Γερμανία και σε επίπεδο ΕΕ. «Θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να μειωθεί η γραφειοκρατία και, ει δυνατόν, να μην δημιουργηθεί νέα γραφειοκρατία. Στη Γερμανία, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση », αναφέρει το σχέδιο των 10 σημείων.

Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck (Πράσινοι) και ο υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann (FDP) θέλουν να ξεκινήσουν μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία για τη μείωση των υποχρεώσεων κοινοποίησης.

«Για τη Γερμανία και τη Γαλλία, είναι ξεκάθαρο: οι ελαφρύτεροι κανόνες που απελευθερώνουν δυναμική για καινοτομία και πρόοδο στην Ευρώπη αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε στην EURACTIV .

Ως εκ τούτου, καλούμε από κοινού την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για μέτρα επιτάχυνσης και ανακούφισης που μπορούν να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα », πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η ώθηση για μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία έρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε ζητήσει “παύση” των νέων περιβαλλοντικών κανόνων της Ε.Ε. Εκείνη την εποχή, η κλήση του χαιρετίστηκε από τον Γερμανό Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Buschmann (FDP), ενώ μέλη του κόμματος των Πρασίνων του κ. Habeck επέκριναν την κίνηση. 

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι «σε επαφή» με τη Γαλλία σχετικά με τις προτάσεις της και ότι «θα ακολουθήσει λεπτομερής συντονισμός» . Το υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο την ώρα του Τύπου.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της τον Σεπτέμβριο

Τον Μάρτιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη μείωση των απαιτήσεων κοινοποίησης εταιρειών κατά 25% στην ΕΕ «μέχρι το φθινόπωρο » . Αυτό το σχέδιο θα είναι πιθανότατα μέρος μιας «δέσμης ανακούφισης» για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που θα παρουσιάσει η Επιτροπή στις 12 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε την προβλεπόμενη ημερομηνία κυκλοφορίας, αλλά είπε στην EURACTIV ότι δεν μπορούσαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πακέτο. Ως εκ τούτου, οι προτάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν μια ημέρα πριν από την τελική ομιλία της κ. von der Leyen για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την τρέχουσα θητεία, την οποία θα εκφωνήσει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου.

Χαιρετίζοντας την ανακοίνωση αυτή, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας είπε: «Καλούμε την Επιτροπή να καταρτίσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επιταχυνθούν τα επενδυτικά σχέδια για την εφαρμογή του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού και να ελαφρύνουν επιβάρυνση των επιχειρήσεων και των διοικήσεων. »

Σε άλλο έγγραφο που πρόκειται να εγκριθεί στο Meseberg την Τετάρτη, το οποίο προβλήθηκε από την EURACTIV, τα υπουργεία αναλύουν περαιτέρω τις προτάσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στο “Mittelstand” — οι μεσαίες εταιρείες συχνά πρωτοστατούν στους εξειδικευμένους τομείς τους, οι οποίοι θεωρούνται ιδιαίτερα  σημαντικοί  για η γερμανική οικονομία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments