Γεωπολιτικά

Κορβέτες: Η Μελόνι έρχεται, η Γαλλία επιμένει

Κορβέτες: Η Μελόνι έρχεται, η Γαλλία επιμένει

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΟΥ "ΙΚΑΡΙΑ" ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΚΟΡΒΕΤΑ "ENS ΕL MOEZ" (ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI

Η Γαλλία επανέρχεται στο θέμα την ημέρα της επίσκεψης της Ιταλίδας πρωθυπουργού στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη της πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. την Πέμπτη στην Αθήνα έδωσε την αφορμή να έρθει ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα του προγράμματος της απόκτησης κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό.  Με τη Γαλλία και τη Naval να επανέρχεται, με βάση πληροφορίες, την Πέμπτη και αυτή με επικαιροποιημένη πρόταση προς την Αθήνα.

Οι κορβέτες θεωρούνταν μια από τις προτεραιότητες της Αθήνας στους εξοπλισμούς της μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν οι προσφορές της ιταλικής Fincantieri και της γαλλικής ναυτικής εταιρείας  Naval ξεχώριζαν.

Η βελτιωμένη πρόταση της Γαλλίας

η ανανεωμένη γαλλική πρόταση θα είναι βελτιωμένη όσον αφορά τους χρόνους αποπληρωμής, το δέλεαρ όσον αφορά τη συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων, αλλά και κάποια συστήματα που θα φέρουν τα πλοία. Η διατύπωση δε τόσο όσον αφορά το οικονομικό ζήτημα αλλά και τα ναυπηγεία έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και αυτές είναι που χαρακτηρίζουν ελκυστική ή μη μία πρόταση. Με δεδομένο δε ότι και τα δύο καράβια, τόσο το γαλλικό όσο και το ιταλικό ικανοποιούν τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, αυτές οι λεπτομέρειες γίνονται ακόμα πιο σημαντικές.

Η Μελόνι και οι επιδιώξεις της Αθήνας

Στο δείπνο της Πέμπτης, η Μελόνι αναμένεται ότι θα συζητήσει το θέμα των κορβετών με τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς και το αν η Ιταλία έχει αποφασίσει να θέσει υπ’ όψιν της Αθήνας “αμυντική συμφωνία” ή μια νέα -στις “λεπτομέρειες’- πρόταση.

Το ερώτημα είναι αν το ενδιαφέρον της Αθήνας για τις κορβέτες είναι ακόμη ζωντανό και, κυρίως, πόσο άμεσο είναι. Κάτι που έχει να κάνει με τους διαθέσιμους πόρους, οι οποίοι όπως όλοι τονίζουν δεν είναι ανεξάντλητοι. Ίσως δεν υπάρχει άμεση απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει επίσης η δυνατότητα απόκτησης μεταχειρισμένων σκαφών. Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επιστροφή του από το Βίλνιους, η Ελλάδα εξετάζει την προσφορά “πλεονάζοντος αμυντικού εξοπλισμού” (EDA) από τις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι τα μεταχειρισμένα συστήματα θα παρέχονται δωρεάν ή σε μειωμένη τιμή. Το κόστος συντήρησης θα επιβαρύνει τη χώρα που θα το παραλάβει. Πλοία όπως τα LCS, τα οποία το Πολεμικό Ναυτικό έχει απορρίψει στο παρελθόν ως φρεγάτες, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε αυτόν τον κατάλογο. Ωστόσο, τουλάχιστον δημοσίως, η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει ότι θα εγκαταλείψει την εισαγωγή κορβετών.

Η πρόταση της γαλλικής Naval έχει συνδεθεί με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όσον αφορά την ελληνική συμμετοχή στο χτίσιμο των κορβετών, ενώ η πρόταση της ιταλικής Fincantieri με τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Με τις εξελίξεις να αναμένονται. Κυρίως για το αν το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί ή αν θα εγκαταληφθεί για φθηνότερες λύσεις και τι θα σημαίνει αυτό τελικά για το Πολεμικό Ναυτικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments