Διεθνή

Εκπρόσωπος τουρκικού ΥΠΕΘΑ: “Τα δύο κράτη είναι η μόνη λύση για την Κύπρο”

Εκπρόσωπος τουρκικού ΥΠΕΘΑ: “Τα δύο κράτη είναι η μόνη λύση για την Κύπρο”

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Greekcitytimes.com - Turkey’s greater ambitions are threat to peace in Central Asia and beyond

Την κυρίαρχη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς επανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

“Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Ζεκί Ακτούρκ. 

«Συνεχίζουμε τις αμοιβαίες προσπάθειες για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της θετικής ατμόσφαιρας που έχει διαμορφωθεί πρόσφατα με τη γειτονική μας Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Ακτούρκ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατάσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». «Τονίζουμε ότι δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα κράτη είναι η μόνη λύση στην Κύπρο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΘΑ.

«Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση της 26ης Αυγούστου στο τέμενος Köprülü Hacı İbrahim Aga στη Λεμεσό», συνέχισε ο κ. Ακτούρκ, προσθέτοντας ότι «τέτοιες πράξεις μίσους, που αποτελούν απειλή για τους μουσουλμάνους, τον ισλαμικό κόσμο και τις κοινές αξίες όλης της ανθρωπότητας, έδειξαν για άλλη μια φορά πόσο δικαιολογημένο και ρεαλιστικό είναι το όραμα της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο». 

“Ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο”, συμπλήρωσε από την πλευρά της  εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας Πινάρ Καρά.

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι “πρέπει να φανεί ξεκάθαρα ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια λύση με τις μεθόδους που φάνηκε από όλες τις πλευρές ότι έχουν δοκιμαστεί μέχρι σήμερα και δεν έχουν οδηγήσει σε λύση”.

“Δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα κράτη είναι η μόνη λύση στην Κύπρο. Ενώ η υιοθέτηση αυτής της λύσης από την ε/κ διοίκηση θα είναι επωφελής για την ειρήνη και την ευημερία του νησιού, οι προσπάθειές της να δημιουργήσει μια νομική βάση και κάλυψη για τρομοκρατικές οργανώσεις και η συναίνεσή της σε προκλητικές ενέργειες κατά θρησκευτικών ευαισθησιών εμποδίζουν να επιτευχθεί η επιθυμητή ειρήνη και ευημερία στο νησί και εμβαθύνουν τα προβλήματα”, ισχυρίστηκε η Πινάρ Καρά.

Η εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας πρόσθεσε ότι “θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος είναι η εθνική υπόθεσή μας”. “Με βάση τις συμφωνίες εγγύησης και συμμαχίας, είμαστε στο πλευρό των Κυπρίων αδελφών μας σήμερα, όπως και στο παρελθόν. Ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο”, είπε η Πινάρ Καρά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments