Πολιτική

Μητσοτάκης: Προχωράμε σε προσλήψεις δασοφυλάκων και συνοριοφυλάκων

Μητσοτάκης: Προχωράμε σε προσλήψεις δασοφυλάκων και συνοριοφυλάκων

Πηγή Φωτογραφίας: 363216] ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI)

Την πρόσληψη δασοφυλάκων αλλά και συνοριοφυλάκων περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Γνωρίζαμε, μετά τις εθνικές εκλογές, ότι στη Βουλή υπάρχει κόμμα χωρίς αρχηγό. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και αρχηγός χωρίς κόμμα. Αυτά που ειπώθηκαν από τον πρόεδρο των Σπαρτιατών δεν μπορεί να περάσουν ασχολίαστα» είπε στην αρχή της δευτερολογίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από όσα ακούστηκαν από τον Β. Στίγκα στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για το ζήτημα των πυρκαγιών.

Πριν αναφερθεί στο θέμα των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός απαντώντας στο Νίκο Ανδρουλάκη, μίλησε για το ύψος του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Αύγουστο κάνοντας λόγο για καλύτερη εικόνα από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Επιστρέφοντας στο θέμα των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες καλές χρονιές αλλά και κάποιες πολύ κακές, κάτι που ισχύει και για άλλες χώρες. «Η Ελλάδα είχε τρεις τέτοιες πολύ κακές χρονιές. Το 2007, το 2021 και το 2023», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι οι κλιματολογικές συνθήκες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην εκδήλωση των πυρκαγιών ενώ αναφέρθηκε στο 2018, όταν κάηκαν σχετικά μικρές εκτάσεις αλλά χάθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Ο πρωθυπουργός σήκωσε τους τόνους, απαντώντας στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε μιλήσει στην πρωτολογία της για ευθύνες που έχουν συγκεκριμένοι αξιωματικοί της πυροσβεστικής.

«Αυτοί οι άνθρωποι σήμερα μπορεί να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Είναι άδικο και ανέντιμο την ώρα που παλεύουν αυτοί οι άνθρωποι να δολοφονείτε χαρακτήρες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την παρουσία μεταναστών στο δάσος που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, ξεκαθάρισε ότι είχε σταλεί μήνυμα από το 112 σε δύο γλώσσες -ελληνικά και αγγλικά- ενώ προανήγγειλε προσλήψεις όχι μόνο στους δασοφύλακες αλλά και σε συνοριοφύλακες, επειδή ακριβώς η προστασία των συνόρων έχει ξεχωριστή βαρύτητα για την κυβέρνηση.

Σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που μπορεί να έχουν άμεση σχέση με τις πυρκαγιές και με μία ευρεία φημολογία που υπάρχει για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές που έχουν καεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι ανεμογεννήτριες επιτρέπονται υπό προϋποθέσεις στα δάση, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Βελόπουλου κάνοντας λόγο για «σαχλαμάρες» και για «διασπορά fake news».

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της δράσης του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς είχε ασκηθεί σφοδρή έντονη κριτική από άλλους πολιτικούς αρχηγούς στον τρόπο λειτουργίας του.

Για το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού και της διαχείρισης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερους εθελοντές και μεγαλύτερη κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών», ενώ ευχαρίστησε όσους προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Σημαντικό μέρος των πυρκαγιών οφείλονται σε ανθρώπινο χέρι

Ο πρωθυπουργός έκανε νωρίτερα την τριτολογία του, λόγω της συνάντησης που έχει με την πρωθυπουργό της Ιταλίας και στην τοποθέτηση του προχώρησε σε κάποιες παρατηρήσεις. Πρώτη ήταν ότι κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών δεν κάηκε κάποιο χωριό. Σχετικά με το θέμα της πρόληψης, επανέλαβε ότι δόθηκαν για αυτή 250 εκατομμύρια ευρώ ενώ ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία των περιαστικών δασών.

Παραδέχθηκε ότι οι διορισμοί στη δασική υπηρεσία θα έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα ενώ επανερχόμενος στο θέμα των εμπρησμών σημείωσε ότι ”μεγάλο μέρος των πυρκαγιών προέρχεται από ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια, είτε από δόλο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments