Διεθνή

Φιντάν: Ο έμπιστος παρασκηνιακός άνθρωπος του Ερντογάν

Φιντάν: Ο έμπιστος παρασκηνιακός άνθρωπος του Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Ikha.com - Turkish Foreign Minister Hakan Fidan to visit Montenegro for SEECP summit

"Το μυστικό κλειδωμένο κουτί" του προέδρου Ερντογάν.

“Πριν από λίγο καιρό ο Ερντογάν περιέγραψε τι βλέπει στον Χακάν Φιντάν, […] όταν αυτός ήταν ακόμη επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών: “Είναι το μυστικό, κλειδωμένο κουτί μου”, είπε ο πρόεδρος. Με άλλα λόγια το μαύρο κουτί του Ερντογάν, το μαύρο κουτί της Τουρκίας.

Σχεδόν κανείς δεν πρέπει να είναι τόσο καλά ενημερωμένος όσο ο Χακάν Φιντάν για την πρόσφατη ιστορία της χώρας – μία περίοδο κατά την οποία έχουν συμβεί μερικά ενδιαφέροντα πράγματα, όπως η απόπειρα πραξικοπήματος ή ο πόλεμος στη Συρία. Όλα αυτά τα χρόνια, από το 2010, ο Φιντάν ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. Αυτό και μόνο λέει κάτι για εκείνον: εκτός από τον ίδιο τον Ερντογάν και συγκεκριμένους έμπιστούς του, κανείς δεν έχει διατηρηθεί προσφάτως στην εξουσία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Χακάν Φιντάν όμως έμεινε. Πιστός υπηρέτης του προέδρου. Κάποιος που μάλλον κατάλαβε από νωρίς ότι τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη σημασία για την καριέρα στην τουρκική δημόσια διοίκηση από την εμπιστοσύνη του Ερντογάν».

Ποιο χαρακτηριστικό του Φιντάν είναι όμως αυτό που εκτιμά ο Ερντογάν; «Πιθανώς ο τρόπος με τον οποίο ο Φιντάν δρα», εκτιμά η Suddeitszhe Zeitung. «Αθόρυβα, χωρίς να προβάλλει εαυτόν στον προσκήνιο. Πριν γίνει υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία δεν γνώριζε σχεδόν καθόλου τη φωνή του Φιντάν. Και σήμερα ο διπλωματικός ρόλος του ταιριάζει. Λέγεται ότι αυτός ήταν πάντοτε ο στόχος του. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, (σ.σ Τσαβούσογλου) ο Φιντάν δεν κάνει φασαρία. Στα τακτικά του ταξίδια, όπως το πρόσφατο στο Κίεβο, οι ομόλογοί του τον επαινούν.

Τώρα ταξίδεψε στη Ρωσία. […] Οι διαπραγματεύσεις για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, αυτό το διπλωματικό παιχνίδι, θα πρέπει να ταιριάζουν στον Φιντάν. Όπως και όλα όσα συμβαίνουν στα παρασκήνια».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments