Διεθνή

Νέος υπουργός Άμυνας για το Ηνωμένο Βασίλειο

Νέος υπουργός Άμυνας για το Ηνωμένο Βασίλειο

Πηγή Φωτογραφίας: Britain's newly appointed Defense Secretary Grant Shapps leaves Number 10 Downing Street in London on August 31, 2023. (Daniel Leal/AFP)

Η απόφαση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ ήρθε μετά την επίσημη επιστολή παραίτησης του Μπεν Γούαλας σήμερα το πρωί. Η επιλογή του νέου προσώπου δεν φαίνεται πως ήταν τυχαία, με τα βρετανικά μέσα να επισημαίνουν τις ισχυρές σχέσεις του νέου υπουργού με την Ουκρανία.

Μία ώρα και είκοσι λεπτά έμεινε κενή η θέση του Βρετανού υπουργού Άμυνας. Η κρισιμότητα του υπουργείου δεν άφηνε περιθώρια για περισσότερα, με τον Γκραντ Σαπς να αναλαμβάνει τελικά μια από τις κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ ήρθε μετά την επίσημη επιστολή παραίτησης του Μπεν Γούαλας σήμερα το πρωί. Η επιλογή του νέου προσώπου δεν φαίνεται πως ήταν τυχαία, με τα βρετανικά μέσα να επισημαίνουν τις ισχυρές σχέσεις του νέου υπουργού με την Ουκρανία.

Όπως τονίζεται, μόλις πριν μια εβδομάδα, από την θέση του υπουργού Ενέργειας, ο Σαπς βρισκόταν στο Κίεβο για συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του ενώ αναφέρουν ότι η οικογένεια του υπουργού, τον Απρίλιο του 2022, φιλοξένησε στο σπίτι της μια οικογένεια προσφύγων από την Ουκρανία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει και η εμπειρία του Σαπς στα υπουργικά γραφεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον ίδιο είναι η πέμπτη υπουργική θέση σε διάστημα μόλις ενός έτους. Υπήρξε υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, για μόλις 6 ημέρες ανέλαβε τη θέση του υπουργού Εσωτερικών τον Οκτώβριο του 2022, μετά διορίστηκε επικεφαλής του υπουργείου Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής μέχρι τους τελευταίους έξι μήνες να καταλήξει στο υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας και Μηδενικών Ρύπων.

Αρκετοί από το κόμμα των Συντηρητικών χαιρέτησαν τη διαδοχή Σαπς, ανάμεσα σε αυτούς και ο Μπόρις Τζόνσον που την χαρακτήρισε ως «εξαιρετική επιλογή» εκφράζοντας παράλληλα την λύπη του για την παραίτηση Γούαλας.

Ο Γκραντ Σαπς δήλωσε «περήφανος» για το νέο του ρόλο όμως η αντιπολίτευση εξέφρασε την αντίθεσή της για το πρόσωπό του. Το κόμμα των Φιλελεύθερων (LibDem) μέσω του εκπροσώπου του σε θέματα άμυνας, Ρίτσαρντ Φορντ, δήλωσε ότι «την ώρα που οι αμυντικές δυνάμεις χρειάζονται κάποιον να βγει μπροστά για αυτές, ο Ρίσι Σούνακ επιλέγει έναν άνθρωπο ‘ναι σε όλα’».

«Υποδειγματική» και «άριστη» η θητεία Γούαλας

Η αποχώρηση του Μπεν Γουάλας αν και δεν ξάφνιασε τη Βρετανία στεναχώρησε τον πολιτικό κόσμο. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ στην επιστολή αποδοχής παραίτησης αναγνώρισε ότι ο παραιτηθείς υπουργός διετέλεσε «άριστα την τετραετή θητεία του». Ταυτόχρονα και το Κίεβο, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η ηγεσία του ήταν υποδειγματική».

Είναι αλήθεια ότι ο Μπεν Γουάλας διετέλεσε υπουργός Άμυνας σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. Ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 24 Ιουλίου του 2019, στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ενώ κατάφερε να κρατήσει τη θέση μέχρι ο ίδιος σήμερα να επιλέξει να αποχωρήσει από αυτή.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στα τέσσερα αυτά χρόνια, η Μεγάλη Βρετανία άλλαξε τρεις πρωθυπουργούς και βέβαια πολλούς υπουργούς σε σημαντικά υπουργεία, όπως το Οικονομικών. Ο Μπεν Γούαλας μπορεί να ισχυρισθεί με ασφάλεια, ότι ήταν ο μόνος που κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του όποιος και αν ήταν επικεφαλής του.

Ο Γούαλας είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τουμήνες πριν. Τότε είχε κάνει γνωστή την επιθυμία του να αναλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο δεν ευδοκίμησε. Όπως ο ίδιος δήλωσε αργότερα είναι «κάτι το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί» φωτογραφίζοντας ως υπαίτιο την Αμερική και την επιθυμία της να παραμείνει ο Στόλτενμπεργκ στη θέση αλλά και την επιφύλαξή της για βρετανική κυριαρχία εντός του ΝΑΤΟ.

Ο Γουάλας στην επιστολή παραίτησής του επεσήμανε ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως «προαιρετικές», όπως τα προηγούμενα χρόνια, καθώς όπως προέβλεψε ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι «ασταθής» ενώ έκλεισε τονίζοντας ότι θα συνεχίσει την στήριξή του προς την κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments