ΑΠΟΨΕΙΣ

Χρίστος Δήμας στο pagenews.gr: Πρωτοβουλίες αναβάθμισης του σύγχρονου πολιτισμού

Χρίστος Δήμας στο pagenews.gr: Πρωτοβουλίες αναβάθμισης του σύγχρονου πολιτισμού
Άρθρο του Χρίστου Δήμα στο pagenews.gr

Ο σύγχρονος πολιτισμός αποτελεί εξέλιξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει την σύγχρονη κοινωνική ταυτότητα της χώρας μας. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προβεί σε δράσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη και ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού και των δημιουργικών τομέων της χώρας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ενσωματώνοντας την κληρονομιά στο σύγχρονο πλαίσιο, με νέες καινοτόμες προσεγγίσεις.

Ένα από τα πιο πρόσφατα έργα το οποίο υλοποιούμε, αφορά κατασκευές στον αύλειο χώρο του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού, για την αναβάθμιση πολιτιστικών εκδηλώσεων στο σε αυτό το – ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας – μνημείο. Με την εγκατάσταση νέων αυτοτελών μονάδων και υποδομών, όπως γραφεία, αποθήκες, καμαρίνια, εκδοτήρια εισιτηρίων και κυλικεία, ο αύλειος χώρος του Ηρώδειου εξελίσσεται σε ένα ευέλικτο περιβάλλον, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η αναβάθμιση των υποδομών εξυπηρέτησης θα συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της εμπειρίας, τόσο του επισκέπτη, όσο και των καλλιτεχνών κατά την διεξαγωγή πολιτιστικών δρώμενων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα, έχουμε προβεί σε δράσεις ενίσχυσης της ελληνικής παρουσίας σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου για τρία συνεχή χρόνια. Σκοπός μας είναι η προβολή της ελληνικής λογοτεχνίας και κουλτούρας σε διεθνές επίπεδο, μέσω της εθνικής μας συμμετοχής σε έξι παγκόσμιες εκθέσεις βιβλίου, που διοργανώνονται σε μεγάλες σύγχρονες πόλεις όπως το Παρίσι, η Μαδρίτη και η Φρανκφούρτη, μεταξύ άλλων. Έτσι επιτυγχάνεται η ενίσχυση της εξωστρέφειας του σύγχρονου πολιτισμού, καθώς η ελληνική ποίηση και λογοτεχνία προβάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα δημιουργούνται γέφυρες επικοινωνίας με άλλες πολιτισμικές πρωτεύουσες.

Σημαντική έμφαση έχει δοθεί και στην στρατηγική ανασύστασης και ανάπτυξης της ελληνικής χειροτεχνίας, κυρίως στους κλάδους της υφαντικής, ξυλοτεχνίας και αγγειοπλαστικής. Το έργο περιλαμβάνει την οικονομική, καλλιτεχνική και εκπαιδευτική προσέγγιση του εν λόγω τομέα. Με τακτικές όπως η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση, η επιχειρηματική υποστήριξη και η διεθνής δικτύωση, το Υπουργείο Πολιτισμού επιδιώκει την ανάδειξη και την ενίσχυση νέων χειροτεχνών. Με την νέα αυτή πρωτοβουλία, οι χειροτέχνες θα μπορούν να αναπτύξουν τις δυνατότητες και το ταλέντο τους, ενισχύοντας το επαγγελματικό τους προφίλ και εξελίσσοντας τις τεχνικές του κλάδου της ελληνικής χειροτεχνίας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας βρίσκεται και η προαγωγή της εργασιακής ασφάλειας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και επαγγελματιών στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα. Με την διαμόρφωση ενός νέου εργασιακού και ασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου, το Υπουργείο Πολιτισμού επιδιώκει την προστασία και την βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και ασφάλισης, καθώς και την εξάλειψη της υποαμειβόμενης και υποασφαλιζόμενης εργασίας. Ταυτόχρονα, η δημιουργία μίας ψηφιακής πλατφόρμας στοχεύει στην διευκόλυνση των εργαζομένων, με την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό του τρόπου αμοιβής των καλλιτεχνών.

Η βελτίωση των υποδομών, η προώθηση του πολιτιστικού κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, και η επίλυση εργασιακών και ασφαλιστικών ζητημάτων, αποτελούν μερικές μόνο πρωτοβουλίες ενός ευρύτερου προγράμματος ανάπτυξης και αναβάθμισης που επιχειρούμε για τον σύγχρονο πολιτισμό στην Ελλάδα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε ότι ο σύγχρονος πολιτισμός αποτελεί έναν δυναμικό και ανερχόμενο τομέα, με πολλά οφέλη για την κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό της χώρας μας.

*Ο Χρίστος Δήμας είναι Υφυπουργός Πολιτισμού και Βουλευτής Κορινθίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments