Διεθνή

Έκρηξη ρατσιστικής βίας στην Κύπρο – Παρέμβαση Χριστοδουλίδη

Έκρηξη ρατσιστικής βίας στην Κύπρο – Παρέμβαση Χριστοδουλίδη

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Pafoslivecom.cy - Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατοίκων της Χλώρακας

Ενώπιον πρωτοφανούς κύματος ρατσιστικής βίας βρίσκεται η Κύπρος. Μετά τις επιθέσεις εναντίον Σύρων σε κοινότητα της Πάφου, νέα επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής στη Λεμεσό.

Νέος γύρος ρατσιστικών επεισοδίων εκτυλίσσεται στην Κύπρο και προκάλεσαν την παρέμβαση του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Συγκεκριμένα, οι ταραχές σημειώθηκαν λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια στην περιοχή Χλώρακα, στην Πάφο, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη πορεία διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό. Στη διάρκεια της, ομάδες ακροδεξιών, φορώντας κουκούλες και κρατώντας λοστούς, εξαπέλυσαν κυνηγητό εναντίον αλλοδαπών τραυματίζοντας δεκάδες,  ενώ στο πέρασμα τους κατέστρεψαν επιχειρήσεις που ανήκουν σε ξένους. Μεταξύ των θυμάτων της ρατσιστικής βίας ήταν ένας Σύρος κουρέας, του οποίου το κατάστημα υπέστη εκτεταμένες ζημιές, καθώς και μία πολύτεκνη γυναίκα από το Βιετνάμ, η οποία είδε το μίνι-μάρκετ που λειτουργεί στην Λεμεσό να καταστρέφεται.

Από την ρατσιστική βία δεν γλίτωσαν ούτε …τουρίστες, αφού ομάδα ακροδεξιών επιτέθηκε σε δύο πρόσωπα, τα οποία αργότερα αποδείχθηκε πως βρίσκονταν στην Κύπρο ως τουρίστες από το Κουβέιτ. Εξάλλου, λίγο πριν την έναρξη της διαμαρτυρίας, οι ακροδεξιοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε συνεργεία τηλεοπτικών καναλιών και σε δημοσιογράφους, απωθώντας τους από το σημείο εκκίνησης της πορείας. Οι δρόμοι της Λεμεσού θύμιζαν για πολλές ώρες εμπόλεμη ζώνη, αφού οι ακροδεξιοί προχώρησαν σε ρίψεις μολότοφ και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Νίκος Χριστοδουλίδης: “Ντροπιαστικές εικόνες”

Με σημερινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε «ντροπιαστικές εικόνες», σημειώνοντας ότι αυτοί που θα αποδειχθεί ότι ευθύνονται θα κληθούν να επωμιστούν και το οικονομικό κόστος των ζημιών.

Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε πως τα επεισόδια που σημειώθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και πως αν όλοι όσοι εμπλέκονται αγαπούσαν την πατρίδα τους, δεν θα προέβαιναν σε τέτοιου είδους ενέργειες που πρώτα και πάνω απ’ όλα προσβάλλουν τη χώρα.

Η Κυπριακή κυβέρνηση πάντως είναι δέκτης έντονης κριτικής για αδράνεια σε σχέση με την πάταξη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ενώ στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται η κυπριακή αστυνομία η οποία απέτυχε για άλλη μια φορά να διασφαλίσει την νομιμότητα και να προστατεύσει ημεδαπούς και αλλοδαπούς κατοίκους της πόλης και τις περιουσίες τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments