Οικονομία

«Κυνήγι» φοροδιαφυγής: Έλεγχοι και διασταυρώσεις – Για ποιους «χτυπά η καμπάνα»

«Κυνήγι» φοροδιαφυγής: Έλεγχοι και διασταυρώσεις  – Για ποιους «χτυπά η καμπάνα»

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΑΔΕ Σάββατο 27 Μαϊου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Η βεντάλια των ελέγχων θα διευρυνθεί, καθώς το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ θα τρέξει ένα πρόγραμμα διασταυρώσεων μαμούθ για τους φορολογούμενους εκείνους που δήλωσαν ετήσιο εισόδημα έως 10.000€

Στις 17.00 το απόγευμα λήγει η διορία για την εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και ταυτόχρονα αρχίζει ένας μεγάλος κύκλος εκτενών ελέγχων και διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ.

Στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι ανήκουν ούτως ή άλλως σε επαγγελματικές ομάδες που χαρακτηρίζονται από υψηλή φοροδιαφυγή, αλλά και όσοι υποδειχθούν από το σύστημα έμμεσων τεχνικών ελέγχου που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ. Πιο συγκεκριμένα η καμπάνα χτυπάει για τους εξής φορολογούμενους:

Όσοι υπέβαλαν αρχική φορολογική δήλωση που ήταν χρεωστική και στη συνέχεια έκαναν τροποποιητική η οποία έβγαζε επιστροφή φόρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις στην τροποποιητική δήλωση συνήθως δηλώνονται λιγότερα εισοδήματα ή «φουσκώνουν» οι δαπάνες. Ενίοτε μειώνονται και οι τεκμαρτές δαπάνες. Όσοι υπέβαλαν αρχική δήλωση που ήταν μηδενική ή προέβλεπε μικρή επιστροφή φόρου η οποία διογκώθηκε με την τροποποιητική δήλωση. Όσοι υπέβαλαν αρχική δήλωση με την εκκαθάριση να δείχνει υψηλό φόρο ο οποίος με την τροποποιητική δήλωση μειώθηκε σημαντικά. Όσοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν χρεωστικά εκκαθαριστικά και φέτος προέκυψε επιστροφή φόρου Οι φορολογούμενοι με υψηλές τεκμαρτές δαπάνες αλλά κι όσοι εμφάνισαν φέτος σημαντικά λιγότερες τεκμαρτές δαπάνες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα και ειδικά από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν γενικά όσοι έχουν επιστροφή φόρου – είτε από την αρχική είτε την τροποποιητική δήλωση – οι οποίοι φέτος σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία προσεγγίζουν τις 1.039.000. Οι μισοί έχουν πάρει ήδη τα χρήματα τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.

Και φυσικά, η βεντάλια των ελέγχων θα διευρυνθεί, καθώς το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ θα τρέξει ένα πρόγραμμα διασταυρώσεων μαμούθ για τους φορολογούμενους εκείνους που δήλωσαν ετήσιο εισόδημα έως 10.000€, οι οποίοι και ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αντιπαραβάλλουν τα δηλωθέντα εισοδήματα με τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, τυχόν έσοδα από το εξωτερικό, αγορές με κάρτες, τις δαπάνες για αποπληρωμή δανείων , ασφάλισης , εκπαίδευσης κι αποπληρωμής λογαριασμών κοινής ωφέλειας και όσοι βρεθούν ότι έχουν …απλώσει τα πόδια τους πέρα από το στρώμα , θα κληθούν για εξηγήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments