Nέα της αγοράς

Ουκρανία: Ανάκαμψη της οικονομίας παρά τον πόλεμο [vid]

Ουκρανία: Ανάκαμψη της οικονομίας παρά τον πόλεμο [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Daniel Cole | Συντελεστές: AP, Kατά 2,2% σε ετήσια βάση αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ουκρανίας τους πρώτους επτά μήνες του 2023, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.

Επιχειρήσεις και κάτοικοι έχουν προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της εποχής του πολέμου και η οικονομία έχει καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν

Kατά 2,2% σε ετήσια βάση αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ουκρανίας τους πρώτους επτά μήνες του 2023, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η ουκρανική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο 2022, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στη χώρα. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά περίπου 1/3 πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Όμως, οι επιχειρήσεις και οι κάτοικοι έχουν προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της εποχής του πολέμου και η οικονομία έχει καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν.

Η Nadiia Bigun, αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, δήλωσε ότι ο αριθμός των επιχειρηματιών στη χώρα είχε ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από τον πόλεμο.

Θετικά νέα

«Έχουμε θετικά νέα — οι ουκρανικές επιχειρήσεις ανακάμπτουν και ο αριθμός των εγγεγραμμένων επιχειρηματιών αυξάνεται. Από τα μέσα του καλοκαιριού έχουμε περίπου 2 εκατομμύρια επιχειρηματίες», πρόσθεση.

«Η οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική για εμάς γιατί χρηματοδοτούμε τις ένοπλες δυνάμεις μας χάρη στα φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις».

Η οικονομική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας ώθησε την κυβέρνηση να βελτιώσει τις προβλέψεις της για το έτος.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις της για αύξηση του ΑΕΠ στο 2,9% το 2023 από τον προηγούμενο στόχο του 2%, και αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα «τρέξει» με 3,5% το επόμενο έτος.

Οι δυτικοί δανειστές της Ουκρανίας ωστόσο είναι πιο επιφυλακτικοί. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2023.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments