Οικονομία

Ρεύμα: Θολό «τοπίο» για τη διασύνδεση Κύπρος–Ελλάδα

Ρεύμα: Θολό «τοπίο» για τη διασύνδεση Κύπρος–Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Energy press.gr

«Πυκνώνουν τα σύννεφα» για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (και σε δεύτερη φάση διασύνδεσης του νησιού με το Ισραήλ), καθώς σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, παρήλθε άκαρπη η χθεσινή διορία 

«Πυκνώνουν τα σύννεφα» για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (και σε δεύτερη φάση διασύνδεσης του νησιού με το Ισραήλ), καθώς σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, παρήλθε άκαρπη η χθεσινή διορία εντός της οποίας θα έπρεπε ο φορέας υλοποίησης του έργου, Euroasia Interconnector, να καταβάλει τα πρώτα 50 εκατ. ευρώ στη νορβηγική Nexans για το καλωδιακό τμήμα του έργου.

Υπενθυμίζεται η EuroAsia Interconnector προχώρησε στα τέλη Ιουλίου στην ανάθεση στη Nexans της κατασκευής των υποβρύχιων καλωδίων της διασύνδεσης που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα Κύπρου και Ελλάδας. Η σύμβαση έχει προϋπολογισμό 1,43 δισ, ευρώ, από τα οποία προβλεπόταν πως η νορβηγική εταιρεία θα λάμβανε τα 50 εκατ. ευρώ έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η μη καταβολή του ποσού δεν σημαίνει ότι η σύμβαση ναυαγεί και επομένως πως ματαιώνεται η υλοποίηση του έργου. Εξάλλου, είναι συνηθισμένο σε τέτοιες διεθνείς συμβάσεις να δίνεται έστω και άτυπα μία μικρή περίοδος χάριτος στις σχετικές προθεσμίες, ενώ παράλληλα υπάρχει πάντα «παράθυρο» για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους φορείς υλοποίησης και τους ανάδοχους, οι οποίοι διατηρούν σε συνεχή βάση ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

Ωστόσο, εκ των πραγμάτων η εξέλιξη εντείνει τους προβληματισμούς -που μάλιστα έχουν «πυκνώσει» το τελευταίο διάστημα- σχετικά με την αξιοπιστία του υφιστάμενου κύριου μέτοχου της Euroasia Interconnector να καλύψει χρηματοδοτικά την κατασκευή της διασύνδεσης.

Οι προβληματισμοί αυτοί εκφράζονται τόσο από την Κομισιόν όσο και από την κυπριακή κυβέρνηση και, όπως είναι φυσικό, από χθες αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βάση. Επομένως, δεν είναι απίθανο να πυροδοτηθούν εξελίξεις που θα άρουν το διαφαινόμενο αδιέξοδο.

«Καμπανάκια» από Βρυξέλλες

Η εμπλοκή της Κομισιόν εδράζεται στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ύψους 658 εκατ. ευρώ, που έχει εγκριθεί για το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου (PCl). Καθώς η υποδομή θα άρει την «ηλεκτρική απομόνωση» της Κύπρου, του μόνου μέλους της Ε.Ε. που δεν είναι διασυνδεδεμένο με άλλο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα, έχει συμπεριληφθεί και στις πέντε λίστες PCl από το 2013.

Σύμφωνα, ωστόσο, με δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το πρόσφατο διάστημα, οι Βρυξέλλες έχουν κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στη δρομολόγηση του έργου. Μάλιστα, με βάση ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η Κομισιόν φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα τεθεί υπό επανεξέταση, στην περίπτωση που δεν «ξεκολλήσει» άμεσα η υλοποίησή του.

Οι καθυστερήσεις φαίνεται να «φωτογραφίζουν» την αδυναμία του υφιστάμενου βασικού μετόχου του Euroasia Interconnector να καλύψει το χρηματοδοτικό «κενό» για την κατασκευή της διασύνδεσης. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός της διασύνδεσης έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στα 1,925 δισ. ευρώ από τα 1,575 δισ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments