Policy Briefs

Κομισιόν: Μην εγκαταλείπετε τα βιώσιμα διατροφικά συστήματα

Κομισιόν: Μην εγκαταλείπετε τα βιώσιμα διατροφικά συστήματα

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Viva.org.uk - Natural diet

Πιέσεις ενώσεων της κοινωνίας πολιτών και πανεπιστημιακών κύκλων.

Ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκοί κάλεσαν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προωθήσει την πρόταση για ένα νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για τα βιώσιμα διατροφικά συστήματα, εν μέσω ανησυχιών ότι η τύχη του κρέμεται από μια κλωστή.

Ο νόμος αποτελεί βασικό στοιχείο της εμβληματικής στρατηγικής της ΕΕ “Από το αγρόκτημα στο πιάτο” (F2F) και πυλώνα της Πράσινης Συμφωνίας. Με το 70% της γης σε ολόκληρη την ΕΕ να βρίσκεται σε μη βιώσιμη παραγωγή, τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης να μειώνεται απότομα και την ΕΕ να αντιμετωπίζει επιδημία παχυσαρκίας, όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν την επείγουσα ανάγκη μετασχηματισμού προς ένα πιο βιώσιμο και υγιεινό σύστημα τροφίμων.

Το νομοσχέδιο επρόκειτο να υποβληθεί το τρίτο τρίμηνο του 2023, αλλά επί του παρόντος είναι αμφίβολο αν θα υποβληθεί τελικά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ πριν από τη λήξη της θητείας της τρέχουσας Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2024.

«Η μη δημοσίευση αυτού του νόμου θα σημάνει την αποτυχία επίτευξης των στόχων της ΕΕ για το κλίμα, το περιβάλλον και την υγεία», τονίζουν οι 160 υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οργανώσεις όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB) και η Compassion in World Farming EU.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι επιχειρήσεις τροφίμων, οι έμποροι λιανικής πώλησης, οι αγρότες, οι καταναλωτές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρειάζονται έναν νόμο ως «ένα ευνοϊκό πλαίσιο πολιτικής που θα τους δώσει τη δυνατότητα να διαδραματίσουν τον ρόλο τους στη μετάβαση του αγροδιατροφικού τομέα, καθώς αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ»,  όπως ρητά αναφέρουν.

Για την Giulia Riedo, υπεύθυνη πολιτικής για τη γεωργία και τα βιώσιμα τρόφιμα του ευρωπαϊκού γραφείου της WWF, «οι πολίτες της ΕΕ αρρωσταίνουν εξαιτίας της διατροφής τους. Εν τω μεταξύ, η γεωργική παραγωγή της ΕΕ κατακρημνίζεται από καύσωνες, ξηρασίες και πλημμύρες, που τροφοδοτούνται από τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα – και υπάρχουν ακόμη επιφυλάξεις για την αλλαγή του διατροφικού συστήματος;».

Κατά προέκταση, οι υπογράφοντες παροτρύνουν την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να «παραμείνει πιστή στη δέσμευσή της για ένα φιλικό προς το περιβάλλον και τα ζώα, δίκαιο και υγιές σύστημα τροφίμων και να παρουσιάσει μια φιλόδοξη πρόταση το συντομότερο δυνατό».

«Σας παροτρύνουμε να αντισταθείτε στις άστοχες και κοντόφθαλμες εκκλήσεις για ρυθμιστική παύση της πράσινης ατζέντας της Επιτροπής και να προχωρήσετε όπως έχει προγραμματιστεί με τη δημοσίευση της πρότασης», προσθέτουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΜΚΟ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πρόταση.

Τον Ιούνιο, ομάδες εκστρατείας προειδοποίησαν ότι η νομοθεσία της ΕΕ για τα βιώσιμα τρόφιμα κινδυνεύει να εκλείψει, καθώς η συζήτηση στρέφεται στην ασφάλεια των τροφίμων και στην ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς. Ένα έγγραφο που διέρρευσε σχετικά με την εκτίμηση επιπτώσεων πριν από την πρόταση υπογράμμισε υποχρεωτικές απαιτήσεις για βιώσιμες δημόσιες συμβάσεις και ένα εθελοντικά εναρμονισμένο σύστημα επισήμανσης της βιωσιμότητας.

Η Επιτροπή το υπερασπίζεται αυτό, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί σημαντικό πυλώνα της νομοθεσίας και βασική προτεραιότητα της εντολής της Επιτροπής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments