Policy Briefs

Καταρρέει η κυβέρνηση της Σερβίας

Καταρρέει η κυβέρνηση της Σερβίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Socialistsanddemocrats.eu - S&Ds: Serbia must make a clear pro-European choice if it wants to continue on the accession path

Υπό κατάρρευση τελεί η κυβέρνηση στο Βελιγράδι.

Απαντώντας στο αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες βουλευτικές εκλογές και εκλογές στο Βελιγράδι, η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό.

Η Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να παραιτηθεί, αλλά δεν διευκρίνισε το χρονοδιάγραμμα των εκλογών. «Είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για τις εκλογές. Όσον αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, πιστεύω ότι είναι καλύτερα να γίνουν εκλογές νωρίτερα παρά αργότερα, διότι η Σερβία δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει χρόνο».

«Δεν είμαι σίγουρη πώς η αντιπολίτευση άλλαξε τη στάση της από το να απειλεί με διαμαρτυρίες εάν προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά τώρα τις θέλει, πράγμα που είναι σπουδαίο. Φαίνεται ότι έχουμε καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα», ανέφερε η Άνα Μπρνάμπιτς.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού προετοιμάζονται επίσης για εκλογές, με το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) να ξεχωρίζει ανάμεσά τους. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του SPS Ίβιτσα Ντάσιτς δήλωσε ότι είναι κατά των συχνών εκλογών, αλλά όχι κατά της διευκόλυνσης της διεξαγωγής τους από τα κόμματα που είναι βέβαιο ότι θα χάσουν.

«Όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, και δεν ξέρω πότε θα γίνουν, θα γίνουν είτε τους επόμενους μήνες ή τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, δεν έχει σημασία», τόνισε ο Ντάσιτς.

Η αντιπολίτευση είναι επίσης ενωμένη όσον αφορά τις εκλογές, τόσο τα φιλοευρωπαϊκά, όσο και τα δεξιά κόμματα.

«Πιστεύουμε ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές και οι εκλογές στο Βελιγράδι που θα διεξαχθούν μέχρι το τέλος του έτους είναι ο μόνος τρόπος για να βγει η κοινωνία μας από αυτή τη σημαντική κρίση και απαιτούμε επείγουσα απάντηση από τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς», ακούστηκε την Πέμπτη στην αίθουσα του Κοινοβουλίου από τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση.

Ο Μίλος Γιοβάνοβιτς του συνασπισμού NADA σημείωσε: «Τους τελευταίους οκτώ με εννέα μήνες υποστηρίζουμε, απαιτούμε και ζητάμε τόσο την απομάκρυνση του Βούτσιτς, όσο και πρόωρες εκλογές σε όλα τα επίπεδα. Όταν λέω σε όλα τα επίπεδα, αυτό περιλαμβάνει τις βουλευτικές εκλογές καθώς και τις κρίσιμες εκλογές στο Βελιγράδι, για τις οποίες, παρεμπιπτόντως, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποσχέθηκε ότι θα διεξαχθούν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments