Ελλάδα

Κακοκαιρία Daniel: Σοκάρει η δορυφορική απεικόνιση των πλημμυρισμένων περιοχών στην Καρδίτσα [vid]

Κακοκαιρία Daniel: Σοκάρει η δορυφορική απεικόνιση των πλημμυρισμένων περιοχών στην Καρδίτσα [vid]
Δορυφορικά δεδομένα υπερυψηλής ανάλυσης του δορυφόρου της αμερικανικής εταιρείας Maxar Technologies που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν σε πολύ υψηλή ανάλυση τις πρωτοφανείς πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας. 

Πιο συγκεκριμένα, ο δορυφόρος υπερυψηλής ανάλυσης της Maxar παρουσιάζει την κατάσταση πριν και μετά τις φονικές πλημμύρες στην περιοχή της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας. Αριστερά διακρίνεται η Μεταμόρφωση Καρδίτσας όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο στις 16.09.2022 και δεξιά όπως αποτυπώθηκε το Σάββατο 09.09.2023. Διακρίνονται μόνο οι σκεπές των σπιτιών και μέρη των κτιριακών δομών, καθώς τα υπόλοιπα σημεία καλύφθηκαν από τα λασπόνερα μεγάλου ύψους.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα ελήφθη από την αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Εικόνα 1. Δορυφορική απεικόνιση της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας πριν (16/09/2022) και μετά (09/09/23) τις φονικές πλημμύρες από δορυφόρο υπερυψηλής ανάλυσης της Maxar.

Κακοκαιρία Daniel: Αγνοούνται οκτώ μετανάστες εργάτες γης στη Θεσσαλία [vid]

Τουλάχιστον οκτώ μετανάστες εργάτες γης αγνοούνται στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel. Υπάρχει φόβος ότι υπάρχουν κι άλλοι αγνοούμενοι, καθώς μετανάστες εργάζονταν σε στάνες της περιοχής με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο τι έχει συμβεί με τους ίδιους, καθώς τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των αγνοούμενων σύμφωνα με την επίσημη λίστα του υπουργείου Πολιτικής είναι δύο, μετά τον εντοπισμό της σορού του 42χρονου αγνοούμενου στον Βόλο που ήταν το 15ο θύμα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), που επικαλείται πληροφορίες από τους εργάτες γης της περιοχής γύρω από τον Παλαμά Καρδίτσας, ιδιαίτερα της κοινότητας Σελλάνων, «περίπου 300 εργάτες γης και κτηνοτροφίας είχαν αποκλειστεί από τη φονική πλημμύρα μαζί με τους ντόπιους. Αρκετοί έβλεπαν τα ελικόπτερα διάσωσης για πολλές ώρες να φεύγουν χωρίς αυτούς. Εκτιμούν ότι ακόμη παραμένουν στην περιοχή της Αγίας Τριάδας περί τους 50-70 Πακιστανούς και Ινδούς εργάτες, χωρίς νερό, τρόφιμα, κουβέρτες».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments