Διεθνή

Πόσο “αθώα” θα είναι μια συμφωνία Κιμ – Πούτιν;

Πόσο “αθώα” θα είναι μια συμφωνία Κιμ – Πούτιν;

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Theguardian.com - Putin’s reaching out to Kim Jong-un is a desperate move – and potentially a dangerous one

Το διαγραφόμενο συμβόλαιο μεταξύ Β. Κορέας και Ρωσίας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Στο βαθυπράσινο θωρακισμένο τρένο των 90 βαγονιών, με το οποίο οι ανώτατοι ηγέτες της δυναστείας των Κιμ ταξίδευαν από το 1948 και την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας στην Κίνα και την πρώην Σοβιετική Ένωση, επιβιβάστηκε ο σημερινός αρχηγός του διεθνώς απομονωμένου καθεστώτος με προορισμό τη Ρωσία.

Κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κιμ Γιονγκ-ουν έρχεται να «κλείσει» πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ρώσο πρόεδρο τη διαπραγμάτευση για τους όρους και τα ανταλλάγματα που θα συνοδεύουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που θέλει η Μόσχα να «ρίξει» στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Η πρώτη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ-Ουν με τον πρόεδρο της Ρωσίας είχε πραγματοποιηθεί επίσης στο Βλαδιβοστόκ το 2019 μετά την κατάρρευση των συνομιλιών αφοπλισμού του βορειοκορεατικού καθεστώτος που είχε «εμπνευστεί» ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Σήμερα, σε ένα δραματικά διαφορετικό παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον κατόπιν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Κιμ φθάνει στη Ρωσία με άλλο «αέρα»· o Πούτιν τον χρειάζεται για να βρει όπλα και πυρομαχικά για έναν πόλεμο φθοράς που ούτε κερδίζεται, ούτε χάνεται.

Η σχετική διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και έχει περιέλθει πλέον σε «προχωρημένο» στάδιο, όπως έχουν προειδοποιήσει δημόσια και κατ’ επανάληψη οι Ηνωμένες Πολιτείες -εξ ου και η πρόσκληση που έλαβε τελικά ο Κιμ για το ταξίδι στη Ρωσία. Σε αντάλλαγμα για τα πυρομαχικά με τα οποία προτίθεται να προμηθεύσει τη Μόσχα, ο Κιμ Γιονγκ-ουν ζητά σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν προηγμένη τεχνολογία για δορυφόρους και πυροκίνητα υποβρύχια, καθώς και επισιτιστική βοήθεια.

Η Ρωσία πιθανότατα θα ζητήσει από τη Βόρεια Κορέα συμβατικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων, σε αντάλλαγμα για τρόφιμα και πρώτες ύλες, καθώς και συνεχή υποστήριξη στη διεθνή σκηνή, και κυρίως στα Ηνωμένα Έθνη.

Η κυοφορούμενη συμφωνία έρχεται επίσης σε στιγμή κατά την οποία το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει σημειώσει ήδη επικίνδυνη πρόοδο, με τον Κιμ Γιονγκ-ουν να διαμηνύει πως το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ως πυρηνική δύναμη είναι αμετάκλητο, ενώ μάλιστα προ ημερών έκανε και τα αποκαλυπτήρια «τακτικού υποβρυχίου πυρηνικής επίθεσης» -αν και εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας εκφράστηκαν αμφιβολίες κατά πόσο είναι όντως επιχειρησιακό.

Όσο για το ταξίδι στη Ρωσία, τα ειδικά θωρακισμένα βαγόνια του τρένου στο οποίο φέρεται να επιβιβάστηκε τη Δευτέρα προσθέτουν τόσο βάρος στην αμαξοστοιχία που αδυνατεί να κινηθεί με ταχύτητα άνω των 59 χιλιομέτρων την ώρα, με συνέπεια το ταξίδι προς το Βλαδιβοστόκ να διαρκεί μία ολόκληρη ημέρα. Οι πληροφορίες θέλουν τη συνάντηση να λαμβάνει χώρα σήμερα, Τρίτη, ή πιθανώς και την Τετάρτη. Για τον Βορειοκορεάτη ηγέτη πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό αφότου ξέσπασε η πανδημία της Covid-19, που βύθισε σε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση μια χώρα που «ζει» την απόλυτη δυστοπία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από πλευράς του βρίσκεται ήδη στο Βλαδιβοστόκ όπου παρίσταται σε οικονομικό φόρουμ.

Κατά τις επίσημες ανακοινώσεις του Κρεμλίνου, διά στόματος του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, οι δύο ηγέτες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες μετά των αντιπροσωπειών τους, και «θα συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν εφόσον κριθεί απαραίτητο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments