Ελλάδα

Η θλιβερή επαύριο για το θεσσαλικό κάμπο

Η θλιβερή επαύριο για το θεσσαλικό κάμπο

Πηγή Φωτογραφίας: [363483] ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL / 8Η ΗΜΕΡΑ / ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Οι κάτοικοι "μετρούν τις πληγές" τους στο μεγαλύτερο κάμπο της πατρίδας μας.

Απόγνωση και καταστροφή επικρατεί στον Θεσσαλικό Κάμπο μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Πολλά χωριά είναι πλημμυρισμένα και αποκλεισμένα, καλλιέργειες και επιχειρήσεις έχουν εξαφανιστεί, ενώ νεκρά ζώα, σκουπίδια και επικίνδυνα υλικά στα λιμνάζοντα ύδατα συνθέτουν την υγειονομική βόμβα που απειλεί την περιοχή της Θεσσαλίας.

Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι των χωριών της Καρδίτσας, καθώς οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις είναι μεγάλες.

Στη Θεσσαλία, από τα 21 χωριά που πλημμύρισαν, τα 7 (Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς) δεν έχουν οδική πρόσβαση, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος που συνδέει τα Τρίκαλα με τη Λάρισα μέσω Φαρκαδόνας.

Στον Άγιο Θωμά Λάρισας, οι εργασίες άντλησης βρίσκονται συνεχώς σε εξέλιξη και η κατάσταση βελτιώνεται. Βέβαια, πολλοί κάτοικοι εξακολουθούν να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Σήμερα θα ξεκινήσει αυτοψία από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών. Θα καταγράψουν τις ζημιές, θα ετοιμάσουν τεχνικές εκθέσεις και θα υποβάλουν αιτήσεις για αποζημιώσεις και επιχορηγήσεις.

Η Νέα Σμύρνη έχει επίσης βελτιωθεί πολύ. Οι δημοτικοί υπάλληλοι και οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρησιμοποιούν επίσης τις αντλίες. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στο δρόμο Λάρισας-Κοζάνης που οδηγεί από τη Λάρισα στον Τύρναβο, το Γιαννούλη, την Κοζάνη και την Ελασσόνα.

Πολλές ζημιές έχει και η σιδηροδρομική γραμμή από τη Λάρισα προς το Βόλο, καθώς έχουν ξηλωθεί οι γραμμές. Υπάρχουν ζητήματα και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου στον νομό Λάρισας αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία.

Οι σοβαρότερες ζημιές τα τελευταία 24ωρα έχουν σημειωθεί στην περιοχή Γιαννούλη, ιδιαίτερα στα σπίτια των εργαζομένων στην περιοχή, όπου έχει δημιουργηθεί ένας νέος δευτερογενής σχηματισμός από τα νερά που εισρέουν στη Λάρισα από τις γειτονικές πεδιάδες, πέραν του σχηματισμού του Πηνειού, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο. Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει διακοπεί σε τμήματα του Βόλου, στο κεντρικό τμήμα της Νέας Ιωνίας και σε πολλά προάστια, ενώ σε πολλές περιοχές δεν παρέχεται πόσιμο νερό. Στην επαρχία έχουν ξεκινήσει αυτοψίες σε σχολικά κτίρια.

Την ίδια ώρα, αρχίζει και πιέζει πολύ η κατάσταση με τα απορρίμματα. Δεν υπάρχει πρόσβαση οδική στο ΧΥΤΑ Λάρισας, καθώς υπάρχουν νερά στους δρόμους που οδηγούν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι και η Λάρισα και η Γιάννουλη και η Αγιά πιέζονται, γιατί εκεί καταλήγουν τα απορρίμματα αυτών των περιοχών, ενώ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και οι βιολογικοί καθαρισμοί.

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα αρωγής για τον νομό Λάρισας, και μέχρι την Παρασκευή και για τις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments