Διεθνή

Η κακοκαιρία Daniel δημιούργησε λίμνες στην καρδιά της Σαχάρας [pics]

Η κακοκαιρία Daniel δημιούργησε λίμνες στην καρδιά της Σαχάρας [pics]

Πηγή Φωτογραφίας: AFP, Αποκαλυπτικές ως προς την έκταση των πλημμυρών είναι οι εικόνες που μας έδωσε ο δορυφόρος Sentinel 2 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus.

Αποκαλυπτικές ως προς την έκταση των πλημμυρών είναι οι εικόνες που μας έδωσε ο δορυφόρος Sentinel 2 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus.

Η κακοκαιρία DANIΕL μετά τη χώρα μας, έπληξε με μεγάλη σφοδρότητα κατά το διάστημα 9-12 Σεπτεμβρίου, τη Βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα τη Λιβύη όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 5000 άνθρωποι, ενώ σε 8000 ανέρχονται οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι.

Αποκαλυπτικές ως προς την έκταση των πλημμυρών είναι οι εικόνες που μας έδωσε ο δορυφόρος Sentinel 2 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus.

Στη διπλή εικόνα που ακολουθεί απεικονίζεται η Βορειοανατολική Λιβύη, πριν και μετά το πέρασμα του DANIEL.

Όπως φαίνεται, στις πλημμυρισμένες εκτάσεις σχηματίστηκαν υδάτινες επιφάνειες που μοιάζουν με λίμνες στην καρδιά της Σαχάρας.

Λιβύη: Εν μέσω φυσικής και πολιτικής θεομηνίας

Την παγιωμένημετεμφυλιακή πραγματικότητα μίας χώρας χωρισμένης στα δύο, που σπαράσσεται από πολιτικές διαμάχες, διαφθορά και εξωτερικές παρεμβάσεις μετά την εξέγερση του 2011 κατά του καθεστώς Καντάφι, εκθέτει με τον πλέον οδυνηρό τρόπο η βιβλικών διαστάσεων φυσική καταστροφή που χτύπησε τη Λιβύη.

Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την οργή με την οποία η κλιματική κρίση ξεσπά, όμως στη Λιβύη δεν υφίσταται μία κυβέρνηση που, με όσες αδυναμίες και αν μετρά, να είναι εκείνη που αναλαμβάνει κεντρικά να διαχειριστεί μία πρωτοφανούς κλίμακας τραγωδία τόσο σε επίπεδο συντονισμού των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, όσο και όσον αφορά τη διεθνή συνδρομή που έχει απεγνωσμένα ανάγκη μία χώρα που μπορεί να φθάσει να θρηνήσει περισσότερους από 10.000 νεκρούς.

Προς το παρόν, η Λιβύη δεν έχει βυθιστεί στη βία, αλλά έχει “δει” ολόκληρη την περιοχή να σβήνεται κυριολεκτικά από τον χάρτη από τις πλημμύρες από τις καταρρακτώδεις βροχές της καταιγίδας Daniel, η οποία “μεταμορφώθηκε” σε μεσογειακό κυκλώνα αφού πέρασε από την Ελλάδα, που προκάλεσε παρόμοιες καταστροφές. Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις του Ερυθρού Σταυρού, οι νεκροί έχουν ήδη ξεπεράσει τους 3.000, δεκάδες χιλιάδες είναι άστεγοι και 10.000 άνθρωποι αγνοούνται.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments