Οικονομία

Ελληνική Ένωση Τραπεζών:Μέτρα ανακούφισης πλημμυροπαθών-Πάγωμα δόσεων ενήμερων δανείων,50 εκατ.για τις ζημιές

Ελληνική Ένωση Τραπεζών:Μέτρα ανακούφισης πλημμυροπαθών-Πάγωμα δόσεων ενήμερων δανείων,50 εκατ.για τις ζημιές

Πηγή Φωτογραφίας: [363506] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Πάγωμα όλων των δόσεων ενήμερων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έως το τέλος του έτους ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος, μετά τη συνάντηση με τον ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη.

Πάγωμα όλων των δόσεων ενήμερων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έως το τέλος του έτους ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος, μετά τη συνάντηση με τον ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Ράπανο, το Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) αποφάσισε την αναστολή της καταβολής όλων των δανείων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που επλήγησαν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, αναστολή μέχρι την ίδια ημερομηνία όλων των πλειστηριασμών, ενώ οι τράπεζες εμφανίζονται έτοιμες να συζητήσουν εξειδικευμένες λύσεις για την κάθε επιχείρηση.

Παράλληλα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να συμβάλουν με 50 εκατ. ευρώ στις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών στο μέτωπο των υποδομών.

Προσκλητήριο προς όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΕΕΤ έκανε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ευχαριστώντας την Ενωση.

«Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι και οι άλλοι ισχυροί παράγοντες του τόπου θα ακολουθήσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Αντίστοιχο προσκλητήριο απηύθυνε ο Κωστής Χατζηδάκης προς όλη την κοινωνία για την κατάθεση δωρεών στον κεντρικό λογαριασμό κρατικής αρωγής, είτε πρόκειται για «οικονομικά ισχυρούς», όπως είπε χαρακτηριστικά, είτε για απλούς πολίτες.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζών για το ύψος των τραπεζικών ανοιγμάτων στην περιοχή που επλήγη, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά όσα αποφασίστηκαν στο Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,  σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε, ειδικότερα, τα εξής:

1. Οι τέσσερις συστημικές  Τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, στο πλαίσιο των εκτεταμένων δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους, θα συμβάλουν με το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων ευρώ (50.000.000) στην εθνική προσπάθεια αποκατάστασης των σοβαρών ζημιών από τη φυσική καταστροφή  στην περιοχή της Θεσσαλίας. Το συγκεκριμένο ποσό θα διατεθεί για έργα αποκατάστασης ή ανάπτυξης υποδομών και η κατανομή του θα καθοριστεί σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της περιοχής.

2. Όλες οι Τράπεζες, μέλη της ΕΕΤ, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρότατες επιπτώσεις των φυσικών φαινομένων στην τοπική οικονομία και κοινωνία, προχωρούν αμέσως στην εφαρμογή των παρακάτω ατομικών μέτρων προστασίας που αφορούν ειδικά τους δανειολήπτες στις πληγείσες περιοχές:

2.1 Αναστέλλουν την υποχρέωση καταβολής δόσεων των ενήμερων δανείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

2.2 Αναστέλλουν το σύνολο των διαδικασιών δικαστικής και εξώδικης είσπραξης απαιτήσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Τα μέτρα αυτά αφορούν τους πληγέντες οι οποίοι εμπίπτουν στην περίμετρο προστασίας των κρατικών μέτρων στήριξης, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και θα υλοποιηθούν.

3. Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας στον εξαγωγικό προσανατολισμό και την αναπτυξιακή δυναμική της εθνικής οικονομίας, οι Τράπεζες είναι σε ετοιμότητα να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις διευκόλυνσης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, προκειμένου αυτές να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία και να εξακολουθήσουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και την απασχόληση.

Οι δικαιούχοι παρακαλούνται να υποβάλουν το σχετικό αίτημά τους με όλα τα μέσα επικοινωνίας (είναι δυνατή η φυσική ή ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος) απευθείας στην Τράπεζα συνεργασίας τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments