Πολιτική

Άδωνις: Η κοινωνία έχει αγκαλιάσει το εργασιακό νομοσχέδιο

Άδωνις: Η κοινωνία έχει αγκαλιάσει το εργασιακό νομοσχέδιο

Πηγή Φωτογραφίας: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης "Για την ενίσχυση της εργασίας - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 - Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας - Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας" Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023 (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Δεν καταργούνται πενθήμερο και κυριακάτικη αργία

Πρωταγωνίστησε, με τη βαρύνουσα παρέμβασή του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Η κοινοβουλευτική συζήτηση έλαβε χώρα στη διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων, για το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τον τίτλο «Για την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20.7.2019».

Στο πλαίσιο της εν λόγω κοινοβουλευτικής συζήτησης, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε τη δυνατότητα να απαντήσει σε αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από αντιπολιτευτικές πολιτικές δυνάμεις, αλλά, κυρίως, να αναδείξει τις ρηξικέλευθες τομές που επιφέρει το εν λόγω νομοσχέδιο.

Η υπουργική παρέμβαση κινήθηκε σε πολλαπλά επίπεδα, από τις διαδικαστικές λειτουργίες έως και κρίσιμες διατάξεις του σχεδίου νόμου, επίπεδα που πρόκειται να εκτεθούν διαδοχικά.

Η κοινωνία συζητεί το νομοσχέδιο από τα τέλη Ιουλίου

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα διαδικαστικά ζητήματα σχετικά με το νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο συζητείται στη δημόσια σφαίρα από τα τέλη του Ιουλίου. Η κοινωνία έχει συζητήσει για το νομοσχέδιο αυτό από τα τέλη του Ιουλίου. Η διαβούλευση διήρκεσε 19 ημέρες, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε αρκεστεί στις 8 ημέρες. Το νομοσχέδιο τήρησε με το παραπάνω τους νόμους της δημόσιας διαβούλευσης.

18 άρθρα αφορούν την ευρωπαϊκή οδηγία. Τα κόμματα με ευρωπαϊκή αναφορά αναμένεται να υποστηρίξουν τα 18 άρθρα της ευρωπαϊκής οδηγίας. Δεν μπορεί λοιπόν ένα κόμμα να λέει ότι είναι φιλοευρωπαϊκό και, την ίδια στιγμή, να διαφωνεί και να καταψηφίζει την ευρωπαϊκή οδηγία.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναμένεται να υπερψηφίσουν, για λόγους συνέπειας, τα 18 άρθρα. Τουλάχιστον, το ΚΚΕ είναι πιο ευθύ και συνεπές με τις ιδεολογικές αρχές του, γιατί είναι υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. και λέει ότι το νομοσχέδιο πρέπει να φύγει και να μη ξαναγυρίσει».

Οι ιατροί εργασίας είναι μόλις 171

Αναφερόμενος στους ιατρούς εργασίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης διερωτήθηκε «πόσοι γιατροί έχουν επιλέξει την ειδικότητα του ιατρού εργασίας; Η ειδικότητα αυτή είναι πανεπιστημιακά αναγνωρισμένη. Δεν αδιαφορούμε για την κατηγορία της αδιαφορίας για την υγεία των εργαζομένων. Όσο ενδιαφέρεστε όσοι είστε στην αντιπολίτευση, το ίδιο ενδιαφέρον έχουμε και εμείς. Ο αριθμός των ιατρών εργασίας δεν είναι δεδομένος και δεν μπορεί να στηριχτεί κάποιος σε αυτόν τον αριθμό για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Οι ιατροί εργασίας είναι μόλις 171, στην Ελλάδα σήμερα. Η ειδικότητα έχει κηρυχθεί άγονη. Δηλαδή πλέον η σχετική ζήτηση είναι ελάχιστη. Επαρκεί αυτός ο αριθμός για να καλύψει τις ανάγκες μιας αναπτυσσόμενης εταιρείας; Τι θα κάνουμε όμως εκεί όπου δεν βρίσκουμε γιατρούς;

Κι ακόμη, οι θέσεις ειδικότητας καταρτίζονται από άλλο υπουργείο. Το άρθρο προβλέπει την κοινή απόφαση υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Υγείας και με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΕΣΥ».

Με το νομοσχέδιο βάζουμε τάξη και διαφάνεια στην αγορά εργασίας

Σχετικά με το εάν το νομοσχέδιο είναι αντεργατικό και καταπατά τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, όπως με κατηγορεί η αριστερά, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε: «Διερωτώμαι πού είναι η κοινωνία; Γιατί δεν αντιδρά η κοινωνία στο νομοσχέδιο; Γιατί αν πράγματι το νομοσχέδιο ήταν αντεργατικό και ξήλωνε εργατικά δικαιώματα, τότε θα έπρεπε να έχουμε μαζικές διαδηλώσεις και αντιδράσεις. Αυτό δεν συνέβη. Η κριτική αυτή είναι εκτός πραγματικότητας. Η κοινωνία αγκαλιάζει το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο είναι μια προσπάθεια να αποτυπώσουμε σε χαρτί πράγματα που γίνονταν στην Ελλάδα παράνομα και κλείναμε υποκριτικά τα μάτια. Εμείς, με το νομοσχέδιο αυτό, βάζουμε τάξη και διαφάνεια στην αγορά εργασίας.

Εντύπωση προκαλεί η υποκρισία ορισμένων δημοσιογράφων. Και αυτό γιατί αρκετοί δημοσιογράφοι δουλεύουν ταυτόχρονα σε περισσότερους του ενός εργοδότες. Η οδηγία αποκαθιστά την υποκρισία και είναι υπέρ του εργαζομένου. Και είναι υπέρ του εργαζομένου, γιατί ο εργαζόμενος έχει λιγότερο ισχυρή διαπραγματευτική ισχύ σε σχέση με τον εργοδότη. Όταν λοιπόν ένας εργαζόμενος έχει και δεύτερη εργασία, ενισχύεται η διαπραγματευτική σχέση του εργαζόμενου έναντι του εργοδότη, ο οποίος φοβάται μήπως χάσει τον εργαζόμενό του.

Επίσης, το «εξτραδάκι» παύει να είναι μαύρο, γίνεται νόμιμο και σταματάμε την υποκρισία».

Τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ αναμασούν τσιτάτα της αριστεράς

Αναφερόμενος στα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ο Άδωνις ανέφερε πως «η κριτική αυτών των κομμάτων ήταν σοσιαλιστική! Ήταν κριτική αριστερή. Κόμματα που υποδύονται τη δεξιά και άρα είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς, αναμασούν τστιτάτα της αριστεράς».

Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τη δωδεκάμηνη εργασία χωρίς αποζημίωση

Σε ό,τι αφορά το θέμα της δωδεκάμηνης εργασίας χωρίς αποζημίωση, ο υπουργός υπενθύμισε πως «ο νόμος αυτός ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός ήταν ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου. Μάλιστα ήταν από τους πρώτους νόμους του ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου και, αν έγινε, ξηλώθηκε η χάρτα ευρωπαϊκών δικαιωμάτων.

Η ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει τη δοκιμαστική περίοδο εργασίας, αλλά το θέμα της αποζημίωσης ρυθμίζεται από την εθνική νομοθεσία».

Κατά παραγγελία εργασία: θεαματική βελτίωση της θέσης του εργαζομένου

Ως προς τις συμβάσεις μηδενικών ωρών, ο Άδωνις ξεκαθάρισε ότι «θεσμοθετείται η κατά παραγγελία εργασία. Με βάση τη νέα διάταξη, καταργείται το «παλαιό καθεστώς» με τα λεγόμενα «εξτραδάκια», που είναι μαύρα και ανασφάλιστα. Εμείς δίνουμε στην επιχείρηση να το κάνει νόμιμα, η οποία δουλεύει κατά παραγγελία. Υπάρχει ένα ελάχιστο ωράριο εργασίας για τον εργαζόμενο. Σε κάθε περίπτωση, ο εργαζόμενος αμείβεται κανονικά και νόμιμα. Άρα βελτιώνουμε θεαματικά τη θέση του εργαζομένου».

Κυλιόμενη βάρδια: Αύξηση κατά 40% στις πρόσθετες νόμιμες βάρδιες

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της κυλιόμενης βάρδιας, αναφέρθηκε ότι «δίνουμε μια επιπλέον νόμιμη βάρδια και σε αντιστάθμισμα δίνουμε αύξηση κατά 40% στον εργαζόμενο. Για να μη σταματήσουν να δουλεύουν οι μηχανές, δεν βάζουμε κανένα εργαζόμενο να δουλεύει μαύρα. Ο εργαζόμενος θα παίρνει επιπλέον 40%. Η άλλη περίπτωση είναι να αφήσουμε την κατάσταση ως έχει, στην κατάσταση της μαύρης εργασίας. Και δεν σας κάνει εντύπωση ότι κανένα σωματείο εργαζομένων δεν έχει διαμαρτυρηθεί εναντίον της ρύθμισης; Αυτό συμβαίνει επειδή οι εργαζόμενοι θέλουν να δουλεύουν κανονικά και νούμερα».

Καμία κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Ως προς την κατηγορία περί κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «δεν καταργούμε την κυριακάτικη αργία. Υπάρχουν όμως κλάδοι που δουλεύουν και την Κυριακή. Προσθέσαμε τον κλάδο των εμφιαλωμένων νερών με κυλιόμενο ωράριο και οκτάωρο».

Το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει μόνο το δικαίωμα στην απεργία, αλλά και το δικαίωμα στην εργασία

Ως προς το εάν καταργείται το δικαίωμα στην απεργία, ο Άδωνις τόνισε πως «το νομοσχέδιο προβλέπει ότι απαγορεύεται η χρήση βίας εναντίον εκείνου που θέλει να εργαστεί. Όποιος θέλει να κάνει απεργία, έχει το δικαίωμα να απεργήσει. Είμαστε αντίθετοι στο αυθαίρετο κλείσιμο του χώρου εργασίας σε αυτούς που επιθυμούν να εργαστούν. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα στην απεργία, αλλά κατοχυρώνει και το δικαίωμα στην εργασία. Όποιος κλείνει αυθαίρετα την είσοδο, θα υποστεί νομικές συνέπειες. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα αποφασίζουν να εργαστούν ή να απεργήσουν. Δεν αποφασίζει το ΠΑΜΕ».

Η Βουλή νομοθετεί, όχι οι ανεξάρτητες αρχές

Εν σχέσει προς την Επιθεώρηση Εργασίας, ο υπουργός είπε πως «η Επιθεώρηση Εργασίας έγινε ανεξάρτητη αρχή. Αυτό είχε ως συνέπεια να ερμηνεύει το νόμο με δικό της τρόπο. Συχνά, ερχόταν σε αντίθεση με την ερμηνεία του Υπουργείου Εργασίας. Καμία ανεξάρτητη αρχή δεν μπορεί να νομοθετεί στην Ελλάδα. Η νομοθετική πρωτοβουλία προέρχεται από τη Βουλή και οι ανεξάρτητες αρχές εφαρμόζουν τους νόμους μέσα στα υφιστάμενα θεσμικά πλαίσια. Η Βουλή νομοθετεί και η ανεξάρτητη αρχή λειτουργεί μέσα στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments