Αθλητισμός

Οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις πριν την GW5 στο Fantasy Premier League

Οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις πριν την GW5 στο Fantasy Premier League

Πηγή Φωτογραφίας: skysports.com, International break ήταν και πάει. Μπορεί να έμοιαζε σαν να κράτησε έναν αιώνα, σημασία έχει όμως ότι τελείωσε, η Premier League επιστρέφει και μαζί οι προβληματισμοί για την ομάδα που θα κατεβάσουμε στην GW5.

Ήρθε η ώρα του Son ή μήπως είναι η σωστή στιγμή για Wildcard; Η διακοπή επιτέλους τελείωσε και ο εκ των ιδρυτών του FPL Greece, Μπάμπης Κοκκίνης, δίνει τις απαντήσεις.

International break ήταν και πάει. Μπορεί να έμοιαζε σαν να κράτησε έναν αιώνα, σημασία έχει όμως ότι τελείωσε, η Premier League επιστρέφει και μαζί οι προβληματισμοί για την ομάδα που θα κατεβάσουμε στην GW5.

Η εβδομάδα πέρασε με προσευχές ώστε όλοι οι παίκτες που έχουμε ή θέλουμε να αποκτήσουμε να επιστρέψουν υγιείς και πλέον το deadline για τις μεταγραφές μεταφέρθηκε το Σάββατο, κάτι που σημαίνει ξύπνημα, καφές και κρίσιμα διλήμματα κοιτάζοντας το κενό, δηλαδή ένα βήμα πιο κοντά στον χωρισμό.

Πάμε όμως να δούμε πού βρισκόμαστε μετά τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές στο OneMan Fantasy League.

Για ακόμη μια αγωνιστική είχαμε ανακατατάξεις στην κορυφή. Αρχή είναι ακόμα, πολύ λογικό. Στην πρώτη θέση συναντάμε τους Xastes του Νίκου Σουχλέρη που συγκέντρωσε 100 βαθμούς, καίγοντας όμως το triple captain του από νωρίς. Του βγήκε πάντως. Στη δεύτερη θέση, οι Ka$a του Ανδρέα Ελία, ο οποίος -μαντέψτε- έπαιξε κι αυτός triple captain και μάζεψε 103 βαθμούς. Τι έγινε ρε παιδιά; Πολύ τίμια κι η OneMan City, 90 βαθμοί και μόλις μία θέση κάτω από τη δεκάδα. Ερχόμαcτε.

Μας πρόδωσε -τι πιο σύνηθες- η άμυνα της Τσέλσι, πλήρωσαν Haaland και Alvarez μπροστά, μάς βγήκε ο Udogie και ο Mbeumo. Για Rashford, Martinelli, άλλη μια μέρα στη δουλειά αν και από τον τελευταίο δεν έχουμε πάρει αυτά που περιμέναμε.

Μετά από δύο εβδομάδες αποχής, τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί για τους απανταχού managers είναι πολλά και ο Μπάμπης Κοκκίνης, εκ των ιδρυτών του FPL Greece, επιχειρεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις στα κρίσιμα διλήμματα της 5ης αγωνιστικής.

Τι κάνουμε με Son; Αξίζει να τον φέρουμε για το ματς με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ;

AP Photo/Jon Super

Ένα hat trick ήταν αρκετό για να κάνει τον Son τον most transferred in παίχτη αυτή την εβδομάδα, αφού σχεδόν μισό εκατομμύριο managers τον έχουν φέρει στην ομάδα τους κατά τη διάρκεια του International Break. Η απόφαση όμως δε θεωρώ πως είναι τόσο εύκολη όσο δείχνει. Αν και μιλάμε για έναν εξαιρετικό finisher που όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να ξεκινά τα ματς στην κορυφή της επίθεσης, τουλάχιστον για όσο δεν βρίσκεται ο Richarlison στο γήπεδο, με τα penalties πιθανότατα δικά του, πρέπει να λάβουμε υπόψιν το κόστος ευκαιρίας αυτής της μεταγραφής.

Το πρόγραμμα της Τότεναμ μετά το ματς με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ περιέχει τα 2 από τα 3 δυσκολότερα ματς της σεζόν και όσο και να πιστεύεις πως οι υψηλές αμυντικές γραμμές βοηθούν το παιχνίδι του Son, δε φαίνεται να υπάρχουν hauls σε αυτά τα ματς. Το να κρατήσεις στην ομάδα σου τους παίχτες της Γιουνάιτεντ που αγωνίζεται κόντρα σε μία κακή αμυντικά Μπράιτον (έκτη χειρότερη άμυνα με 1.82xGC/90) και της Τσέλσι κόντρα σε μία ασταθή Μπόρνμουθ (δεύτερη χειρότερη άμυνα με 2.08 xGC/90) είναι ένα δικαιολογημένο play μιας και θα μας δώσει σαφέστερες ενδείξεις για το ποιος από αυτούς πρέπει να φύγει την 6η ή 7η αγωνιστική ώστε να κυνηγήσουμε πιο ρισκαδόρικα/βραχυχρόνια picks πριν τη Wildcard που όπως όλα δείχνουν θα έχει τη μεγαλύτερη αξία αν παιχτεί από GW8 έως GW10 λόγω του fixture swing της Λίβερπουλ και της Άστον Βίλα.

Συνοψίζοντας, η πλειονότητα των ομάδων είναι καλά στημένη για αυτή την αγωνιστική και το timing για να φέρεις τον Son είναι λίγο περίεργο, ειδικά αν έχεις στην ομάδα σου ήδη τον Maddison ή σκοπεύεις να παίξεις την Wildcard σου στο άμεσο μέλλον. Φυσικά και δεν είναι λάθος να φέρεις τον Son την GW5 ειδικά αν σκοπεύεις να του δώσεις το περιβραχιόνιο ή έχεις κάποιον τραυματία στην ομάδα σου, απλά αντιμετώπισε τις επόμενες τρεις αγωνιστικές σαν ένα μπλοκ και διάλεξε τις μάχες σου.

Φέρνουμε αμυντικούς της Νιουκάστλ για να διορθώσουμε την άμυνα;

AP Photo/Dave Thompson

Το καλό πρόγραμμα της Νιουκάστλ ξεκινά σιγά-σιγά αλλά μαζί και οι ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Η Νιουκάστλ είναι η 6η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με 1.24 xGC/90 παρά τα πολύ δύσκολα ματς που έχει δώσει μέχρι στιγμής. Αυτά τα νούμερα σίγουρα θα βελτιωθούν κι άλλο όσο τα ματς γίνονται πιο εύκολα και αν θέλουμε να στοχεύσουμε κάποια άμυνα για τα επόμενα 3-4 ματς δύσκολα θα βρούμε κάποια καλύτερη επιλογή.

Το θέμα όμως που πρέπει να εξετάσουμε εν τέλει είναι αν η μία από τις 3-4 αλλαγές που έχουμε έως την mainstream Wildcard της GW8-10 αξίζει να δαπανηθεί στην άμυνα αντί για να κυνηγήσουμε κάποιο haul στους 7 της επίθεσης. Σύμφωνα με το The xG Philosophy φέτος υπάρχει μία αύξηση των xG ανά Premier League ματς (2022/23: 2.99, 2023/24: 3.48) κάτι που φαίνεται τόσο στον μειωμένο αριθμό των Clean Sheets όσο και στη δυσκολία να προβλεφθούν τα fixtures στα οποία αυτά θα εμφανιστούν.

Σίγουρα το δείγμα είναι μικρό και δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως αυτό αποτελεί μία δεδομένη τάση αλλά αυτή τη στιγμή η αξία των αμυντικών συνολικά είναι μειωμένη. Κοιτώντας τα επόμενα τέσσερα παιχνίδια της Νιουκάστλ δεν μπορώ να πω με σιγουριά πως βλέπω πάνω από 1 CS σε αυτά και οδηγούμε να συνεχίσω με την ίδια άμυνα που έχω αυτή τη στιγμή και με όποια προβλήματα υπάρχουν μέχρι τη Wildcard καθώς θεωρώ ότι υπάρχει μεγαλύτερο upside στο να κάνεις βραχυχρόνιες αλλαγές στους επτά attackers μας.

Είναι πολύ νωρίς να ενεργοποιήσω τώρα τη Wildcard;

AP Photo/Jon Super

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος timing στην ενεργοποίηση της Wildcard μιας και κάθε ομάδα έχει τις δικές τις ανάγκες. Αν έπρεπε να βγάλουμε έναν κανόνα, αυτός είναι πως η Wildcard αξίζει τουλάχιστον 16pts οπότε αν πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις 5+ αλλαγές η χρήση της δικαιολογείται. Θεωρώ όμως πως η πλειοψηφία των ομάδων δεν απαιτούν τόσες αλλαγές και με ένα hit στη χειρότερη περίπτωση μπορείς να παρατάξεις ένα καλό σύνολο.

Τώρα στην προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε το chip όσο περισσότερο γίνεται στοχεύουμε αυτό που ανέφερα και στην προηγούμενη ερώτηση, το λεγόμενο fixture swing (δηλαδή το σημείο όπου το πρόγραμμα μιας ομάδας γίνεται καλό και κάποιας άλλης χειροτερεύει). Φέτος δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο τέτοιο σημείο αλλά η GW9 φαίνεται να είναι το πιο κοντινό σε αυτό.

Τόσο η Λίβερπουλ όσο και η Άστον Βίλα και η Τότεναμ ξεκινούν έχουν πολύ καλό πρόγραμμα με το αντίστοιχο της Τσέλσι να γίνεται σαφώς δυσκολότερο. Θεωρώ πως η GW9 είναι το σημείο όπου πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι (όσοι δεν έχουμε παίξει ακόμα τη WC) να φτάσουμε τις ομάδες μας μιας και θα μας δώσει περισσότερο χρόνο να αξιολογήσουμε τους παίχτες, αν εκμεταλλευτούμε το swing και το πέρασμα ενός ακόμα International Break αλλά και παίξουμε με μεγαλύτερο ρίσκο την GW7 και 8 με τη διπλή της Λούτον όπου πχ μπορούμε να φέρουμε τον Morris στην επίθεση και το Άρσεναλ – Mάντσεστερ Σίτι αντίστοιχα όπου μπορούμε να βγάλουμε έξω τα Άρσεναλ / Σίτι assets για κάτι με μεγαλύτερο upside.

Ιατρικό δελτίο

Partey δύσκολα προλαβαίνει, κάτι που σημαίνει πως ο Gabriel πάει ξανά για ενδεκάδα. Mings, Enciso παραμένουν σίγουρα στα πιτς, Reece James δύσκολα θα ξεκινήσει. Τα μεγάλα θέματα όμως τα έχει η Λίβερπουλ, με τον Trent σίγουρα τραυματία και τον VVD να έχει ακόμη μία αγωνιστική να εκτίσει, ενώ λόγω εθνικών και ευρωπαϊκών διοργανώσεων την επόμενη εβδομάδα, καλό είναι να έχετε τα αυτιά σας ανοιχτά μέχρι την τελευταία στιγμή, αν δεν έχετε κάνει ήδη τις αλλαγές σας.

Είμαστε ρομαντικοί, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η άμυνα της Τσέλσι θα πληρώσει. Αντίο γλυκέ πρίγκιπα Martinelli, Maddison καλωσήρθες στην ομάδα μας. Αρχηγός για την ώρα ο Haaland, αλλά υπάρχουν σκέψεις και για τον νεοφερμένο μας.

Καλή επιτυχία σε όλους.

Πηγή: oneman.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments