Ελλάδα

Κανένα από τα 26 μέτρα δεν υλοποιήθηκε ενόψει της κακοκαιρίας Daniel

Κανένα από τα 26 μέτρα δεν υλοποιήθηκε ενόψει της κακοκαιρίας Daniel

Πηγή Φωτογραφίας: [363494] ΚΑΡΔΙΤΣΑ -ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΡΟΜΑ ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΙΤΣΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Tο 2018 καταρτίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και προέβλεπε 26 μέτρα τα οποία δεν έγιναν.

H πολιτεία είχε στη διάθεσή της ήδη από το 2018 έκθεση με μοντέλα που προέβλεπαν το κακό που θα μπορούσε να συμβεί στον Θεσσαλικό κάμπο με τρομερή ακρίβεια.

Tο 2018 καταρτίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και προέβλεπε 26 μέτρα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2022 έγινε η πρώτη Έκθεση αξιολόγησης δηλαδή το τι έχει γίνει. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά καθώς κανένα από τα 26 μέτρα δεν είχε υλοποιηθεί.

Τα μέτρα είχαν σχεδιαστεί με βάση κάποια σενάρια. Στη Θεσσαλία τα σενάρια προέβλεπαν υπερχείλιση κεντρικής κοίτης ΠΗΝΕΙΟΥ και 12 παραποτάμων. Σε αυτή την περίπτωση θα καλύπτονταν με νερό οικισμοί και καλλιέργειες σε Παλαμά, Αστρίτσα, Μεταμόρφωση, Βλοχό, και πόλη Λάρισας.

Με βάση αυτά τα σενάρια είχαν καταρτιστεί κάποια μέτρα όπως:

  • Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών – Δεν ολοκληρώθηκε
  • Ταμιευτήρας νερού στη Λάρισα –  Δεν ξεκίνησε
  • Εθνικό Μητρώο Πλημμυρικών Συμβάντων – Προκήρυξη διαγωνισμού συμβούλου μόλις το 2023 για την υλοποίηση του έργου
  • Δίκτυο συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων – Δεν έχουν εγκατασταθεί σταθμοί
Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.