Αθλητισμός

Wyscout Analysis: Ο ξεχωριστός 18χρονος Φέργκιουσον, ένας φορ με προορισμό την κορυφή

Wyscout Analysis: Ο ξεχωριστός 18χρονος Φέργκιουσον, ένας φορ με προορισμό την κορυφή

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Ο 18χρονος Έβαν Φέργκιουσον εντυπωσιάζει στην αιχμή του δόρατος της Μπράιτον

Ο 18χρονος Έβαν Φέργκιουσον εντυπωσιάζει στην αιχμή του δόρατος της Μπράιτον και, λίγες μέρες πριν η ΑΕΚ τεθεί αντιμέτωπη με τον Ιρλανδό φορ στο Europa League, το Gazzetta αναλύει το παιχνίδι του με τη βοήθεια του Wyscout.

«Ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται στα θανάσιμα πόδια του κι αυτό που βλέπω μου αρέσει. Βασικά όχι. Το λατρεύω», έγραψε ο… ένας Άλαν Σίρερ στην ανάλυσή του για τον Έβαν Φέργκιουσον, τον 18χρονο Ιρλανδό, που ο Άγγλος θρύλος συνέκρινε με τον εαυτό του όσον αφορά την «πείνα» του για το σκοράρισμα. «Τα γκολ ήταν και το δικό μου ναρκωτικό, μοιραζόμαστε τον ίδιο εθισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σίρερ για τον φορ της Μπράιτον.

Μα ίσως περισσότερο από… εθισμένος, ο Φέργκιουσον δείχνει απίστευτα ικανός να σκοράρει. Με όποιον τρόπο θέλει ή μπορεί να φανταστεί. Και ταυτόχρονα να δίνει τα πάντα στην ομάδα του με το συνολικότερο παιχνίδι του μακριά από την περιοχή. Το εντυπωσιακό του χατ τρικ απέναντι στη Νιουκάστλ ανέδειξε για ακόμη μια φορά το ξεχωριστό του ποδοσφαιρικό πακέτο και λίγες μέρες πριν η άμυνα της ΑΕΚ κληθεί να τον σταματήσει στο Europa League (21/09), το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, τοποθετεί το παιχνίδι του στο μικροσκόπιο.

Το inside joke της ακαδημίας της Μπράιτον ήθελε τον Φέργκιουσον να σβήνει τα 18 κεράκια για… τρία χρόνια. Ήταν τέτοια τα σωματικά του προσόντα που οριακά ανέκαθεν έδειχναν «λάθος» για την ηλικία του. Και αυτά ξεχώρισαν από την πρώτη στιγμή στις μόλις 18 του εμφανίσεις στην Premier League. Ψηλός (1,88), πολύ δυνατός και ταχύτατος, ο Φέργκι είναι φοβερά physical, τόσο που θυμίζει… Χάαλαντ.

Απόδειξη αυτού αποτελεί και το «τραμπούκισμά» του στον Γουίλιαμ Σαλιμπά, έναν από τους καλύτερους αμυντικούς του περυσινού πρωταθλήματος, μόλις στην τρίτη του εμφάνιση στην κορυφαία κατηγορία.

Ο Φέργκιουσον κυνηγά τη μακρινή μπαλιά και, ενώ δεν την προλαβαίνει, συνεχίζει να πιέζει τον αντίπαλό του με ταχύτητα. Τον αναγκάζει να οπισθοχωρήσει προς την περιοχή του και έπειτα τον βγάζει νοκ-άουτ με ένα δυνατό τζαρτζάρισμα. Ο Σαλιμπά μένει σοριασμένος στο χορτάρι όσο ο 18χρονος νικά τον Ράμσντεϊλ για το πρώτο του τέρμα στην Premier League.

Το εντυπωσιακό όμως είναι πως συνδυάζει αυτά τα σωματικά προσόντα με φοβερή τεχνική, με τεχνική και άνεση κινήσεων που «παραδοσιακά» δεν ταιριάζουν σε κάποιον τόσο ψηλό και δυνατό. Για αυτό και δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα σε μικρούς χώρους. Τόσο όταν γίνεται σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη της Μπράιτον (όπως θα δούμε παρακάτω), όσο και μέσα στην περιοχή, όπως στην επόμενη φάση.

Ο Φέργκιουσον υποδέχεται την μπάλα από την κοντινή πάσα του Γουέλμπεκ και βρίσκεται περικυκλωμένος από αμυνόμενους στην περιοχή της Γουέστ Χαμ.

Γρήγορα όμως ρολάρει την μπάλα στα πόδια του και με μια εντυπωσιακή ρουλέτα ξεμαρκάρεται για να βρεθεί σε θέση βολής.

Ένα παιδί που σκοράρει όπως θέλει και κινείται όπως πρέπει

Και ο τρόπος με τον οποίο απελευθερώνεται, όπως παραπάνω, είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του μείγματός του. Πολύ απλά γιατί τον βοηθά στη No.1 δουλειά του, στο να βρίσκει ευκαιρίες και να σκοράρει.

Και για την ακρίβεια, ο 18χρονος φορ καταφέρνει να βρίσκει πολύ ποιοτικές ευκαιρίες, να εκτελεί από καλά σημεία κυρίως εντός περιοχής. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, να φτάνει σε καλές και όσο το δυνατόν περισσότερο τελικές. Τα γκολ από εκεί κι έπειτα είναι θέμα ρέντας ή χρόνου να έρθουν.

Πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments