Διεθνή

Η Ελλάδα απέναντι στα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας

Η Ελλάδα απέναντι στα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Latimes.com - Making Turkey great again: How Erdogan rode to reelection on a nationalist wave

Μια καινούργια πρόκληση για την Ελλάδα.

Μείζονα απειλή όχι μόνο περιβαλλοντική, αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας αποτελεί για τη χώρα μας και ολόκληρη την περιοχή η φιλοδοξία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Τουρκία σε ισχυρή πυρηνική δύναμη προς το παρόν για την παραγωγή ενέργειας.

Αποκτώντας βεβαίως πυρηνική τεχνογνωσία ο πειρασμός για απόκτηση πυρηνικών όπλων είναι μεγάλος για την Τουρκία η οποία παρά τις προσπάθειές της τα προηγούμενα χρόνια για να αποσπάσει πυρηνική τεχνολογία από το Πακιστάν, αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω και των αντιδράσεων που υπήρξαν και από τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τη Νότια Κορέα για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου στη Σαμψούντα πριν από την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου Ακουγιού στη Μερσίνα το επόμενο έτος, ενώ χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Α. Μπαιρακτάρ ανακοίνωσε ότι προχωρούν οι συνομιλίες με την Κίνα για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου στην Ανατολική Θράκη.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, υψηλόβαθμοι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ήδη επισκεφθεί την περιοχή της Ανατολικής Θράκης, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο πυρηνικός σταθμός. Ο υπουργός Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι “σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε συμφωνία με την Κίνα” και προέβλεψε ότι η τελική απόφαση δεν θα ληφθεί για αρκετούς μήνες.

Για την Ελλάδα υπάρχει μείζον θέμα καθώς σε μια σεισμογενή περιοχή, όπως έχει αποδειχθεί ότι είναι η Τουρκία, δρομολογείται η εγκατάσταση τριών πυρηνικών σταθμών. Εξάλλου με τον τελευταίο σεισμό της 8ης Φεβρουαρίου είχαν προκληθεί σοβαρές ζημιές στον υπό κατασκευή σταθμό του Ακούγιου, τις οποίες προσπάθησε να αποκρύψει και να υποβαθμίζει η τουρκική κυβέρνηση.

Όμως και η Ανατολική Θράκη είναι χώρος υψηλού σεισμικού κινδύνου και εκτός των άλλων υπάρχει και ο σοβαρός κίνδυνος από μια ενδεχόμενη διαρροή πυρηνικού υλικού να υπάρξουν ανεπανόρθωτες συνέπειες στο Αιγαίο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας  έθεσε το θέμα στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ και σε διμερές επίπεδο, καθώς η μετατροπή της Τουρκίας σε πυρηνική δύναμη αποτελεί μείζονα περιβαλλοντική απειλή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Αθήνα πρέπει να αφήσει για λίγο κατά μέρος την ελληνοτουρκική προσέγγιση και να θέσει το ζήτημα της “πυρηνικοποίησης” της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή φόρα. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ενδεχόμενο η Τουρκία να αναδειχθεί σε πυρηνική δύναμη, ανεξάρτητη από τη Δύση, και να επιχειρήσει να κυριαρχήσει σε ολόκληρη την περιοχή με όπλο την πυρηνική ενέργεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments