Διεθνή

Μελόνι: Προσωρινή κράτηση και επαναπατρισμός για παράτυπους μετανάστες

Μελόνι: Προσωρινή κράτηση και επαναπατρισμός για παράτυπους μετανάστες

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Cnn.com - Italy’s PM Meloni champions ‘family values.’

"Η μεταναστευτική πίεση έχει γίνει αφόρητη", λέει η Ιταλίδα πρωθυπουργός

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι  αναφέρθηκε στις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων που καταγράφονται στην νότια Ιταλία,  υπογραμμίζοντας ότι «η πίεση του μεταναστευτικού είναι αφόρητη».

«Πρόκειται για συνέπειες μιας δυσκολότατης διεθνούς κατάστασης, στην οποία συναντάμε προϋπάρχοντα προβλήματα των αφρικανικών χωρών και μια αυξανόμενη αστάθεια, ιδίως στην περιοχή του Σαχέλ», πρόσθεσε η Μελόνι.

Φαινόμενα όπως ο τζιχαντισμός, οι πόλεμοι του σιταριού, τα πραξικοπήματα και οι φυσικές καταστροφές μπορεί να είναι η αιτία που δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη, αλλά είναι σαφές ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να φιλοξενήσει αυτόν τον τεράστιο αριθμό”, τόνισε.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι “η άφιξη των μεταναστών μπορεί να ανακοπεί εάν, σε συμφωνία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, δρομολογηθεί μια ευρωπαϊκή αποστολή, κινητοποιώντας το ναυτικό, εάν είναι απαραίτητο, για να αποτραπεί η αναχώρηση των πλεούμενων”. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι “η Ευρώπη πρέπει να δέχεται μόνο όσους έχουν πραγματικό δικαίωμα ασύλου σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες” και ζήτησε “σοβαρές επενδύσεις στην αφρικανική ανάπτυξη”.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι κάλεσε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να επισκεφθεί μαζί της την Λαμπεντούζα «για να κατανοήσει καλύτερα την σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ιταλία και να επιταχύνει την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τυνησία, και σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη της χώρας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να ενταχθεί, το μεταναστευτικό, στην ημερήσια διάταξη της επόμενης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Στο εξάλεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η πρωθυπουργός Μελόνι αναφέρθηκε επίσης σε “ειδικά μέτρα που η ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να λάβει άμεσα προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των αφίξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες”. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα θα ληφθεί απόφαση για “αύξηση του ορίου προσωρινής κράτησης σε κέντρα επαναπροώθησης” των μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ιταλία. Η προθεσμία αυτή θα αυξηθεί στους 18 μήνες, αλλά θα παραμείνει 12 μήνες για τους αιτούντες άσυλο.

«Ενισχύουμε και τα κέντρα για τους επαναπατρισμούς, ώστε όποιος εισέρχεται παράνομα στην Ιταλία, να μπορεί να κρατείται, όντως, στις δομές αυτές μέχρι να εξετασθεί το αίτημα ασύλου ή μέχρ την απέλασή του, σε περίπτωση που είναι παράτυπος μετανάστης», δήλωσε η επικεφαλής της ιταλικής κυβερνητικής συμμαχίας. Υπογράμμισε, δε, ότι νέες δομές αυτού του είδους, θα δημιουργηθούν από το ιταλικό υπουργείο άμυνας.

«Επιθυμώ να στείλω ένα σαφές μήνυμα, σε όποιον θέλει να μπει παράνομα στην Ιταλία: δεν συμφέρει να εμπιστευθείτε τους διακινητές ανθρώπων. Διότι σας ζητούν πολλά χρήματα, σας επιβιβάζουν σε βάρκες που δεν είναι εξοπλισμένες για αυτά τα ταξίδια και, όπως και να έχει, αν εισέλθετε παράνομα στην Ιταλία, θα υπάρξει προσωρινή κράτηση και επαναπατρισμός», ολοκλήρωσε η Τζόρτζια Μελόνι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments