EDITOR'S PICK

Η Αλβανία συστήνεται στον κόσμο – Πώς έγινε τουριστικό hotspot

Η Αλβανία συστήνεται στον κόσμο – Πώς έγινε τουριστικό hotspot

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η El Pais, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από ξένους επισκέπτες τον Μάιο ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2019.

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά το θάνατο του Ενβέρ Χότζα, του δικτάτορα που μετέτρεψε την Αλβανία σε μια από τις πιο απομονωμένες χώρες της Ευρώπης, αυτός ο τόπος εξελίσσεται σε ένα νέο τουριστικό hotspot.

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά το θάνατο του Ενβέρ Χότζα, του δικτάτορα που μετέτρεψε την Αλβανία σε μια από τις πιο απομονωμένες χώρες της Ευρώπης, αυτός ο τόπος εξελίσσεται σε ένα νέο τουριστικό hotspot.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η El Pais, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από ξένους επισκέπτες τον Μάιο ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2019.

Πραγματικά, η Αλβανία κατάφερε να ξεπεράσει τα προ-πανδημίας επίπεδά της ήδη από το φθινόπωρο του 2021, την ώρα που κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί όπως η Γαλλία και η Ιταλία δεν έχουν επιτύχει ακόμα την πλήρη ανάκαμψη.

Η Αλβανία προσφέρει προσιτές τιμές, κρυστάλλινα νερά και εξωτικές εικόνες, χωρίς να χρειαστεί να φύγει κανείς από την Ευρώπη. Πάνω σε αυτά τα στοιχεία στηρίχθηκε μια ψηφιακή εκστρατεία μάρκετινγκ που έφερε χιλιάδες τουρίστες στην Αλβανία. Αυτή η χώρα των 2,8 εκατ. κατοίκων χρειάστηκε να προσλάβει εργαζόμενους από την Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν για να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης.

Σε όλη την Αλβανία χτίζονται ξενοδοχεία και άλλες υποδομές. Οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 45% το 2021, με την τάση να συνεχίζεται και το 2022. Άλλωστε μόνο πέρυσι, η δραστηριότητα στον ξενοδοχειακό τομέα αυξήθηκε κατά 55%.

Εκτός από την άνθηση του τουρισμού και την ανοικοδόμηση μετά τον σεισμό του 2019, η οικοδομική έκρηξη οφείλεται και στα εμβάσματα που στέλνει η μεγάλη διασπορά των 1,2 εκατομμυρίων Αλβανών από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα εμβάσματα αυτά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 9% του ΑΕΠ της χώρας.

Βέβαια, στην οικοδομή διοχετεύονται και κεφάλαια που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς σύμφωνα με την El Pais, Αλβανοί εγκληματίες που δραστηριοποιούνται στις παράνομες εξαγωγές κάνναβης έχουν επεκταθεί και πλέον διαχειρίζονται διεθνή δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών τα οποία φτάνουν μέχρι τη Λατινική Αμερική.

Πάντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι η συμβολή του οργανωμένου εγκλήματος στην εθνική οικονομία της Αλβανίας περιορίζεται, ως αποτέλεσμα και των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα που ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια στιγμή, η γεωργία, που παραδοσιακά αποτελούσε την κύρια πηγή απασχόλησης στη χώρα, γίνεται τώρα και μια πηγή συναλλάγματος, καθώς οι εξαγωγές πεπονιών, καρπουζιών, ντοματών, αγγουριών και εσπεριδοειδών αυξάνονται.

«Η Αλβανία ήταν ουραγός στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία  σε ό,τι αφορά τα επίπεδα της φτώχειας και σε 30 χρόνια έχει φτάσει σε ένα ανώτερο-μεσαίο επίπεδο εισοδήματος με όλους σχεδόν τους δείκτες να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», λέει ο Emanuel Salinas, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας στα Τίρανα.

«Η φτώχεια μειώνεται σταθερά και το ΑΕΠ αυξάνεται ραγδαία», προσθέτει, καθώς από το 2010 έως και το 2019, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,9%. Μέσα σε επτά χρόνια, η φτώχεια μειώθηκε από το 41,5% του πληθυσμού το 2016, στο 23,9% το 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments