Πολιτική

Άδωνις: Εισήγησή μου το ξεπάγωμα των τριετιών

Άδωνις: Εισήγησή μου το ξεπάγωμα των τριετιών
Άδωνις: «Η ζήτηση είναι μεγάλη στην αγορά εργασίας. Άρα περιμένουμε να,πέσει η ανεργία κάτω από το 10% πολύ σύντομα. Σε άλλη περίπτωση, θα πηγαίναμε μακριά έως ότου έρθει το ξεπάγωμα των τριετιών. Παίρνουμε ένα ρίσκο υπέρ των εργαζομένων, γιατί η οικονομία μας πηγαίνει πολύ καλά και γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εργατικό δυναμικό στην αγορά εργασίας»

Στη θεαματική πρωθυπουργική εξαγγελία για «ξεπάγωμα» των τριετιών αναφέρθηκε, με σημερινή παρέμβασή του, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αποσαφήνισε το περιεχόμενο της εν λόγω εξαγγελίας, που δίνει μεγάλη οικονομική ανακούφιση σε χιλιάδες εργαζομένους. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποκάλυψε ότι το μέτρο ήταν δική του πρόταση προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης.

«Η χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού αποτελεί εισήγηση δική μου, με την ενεργό συμμετοχή και της γραματέως κ. Στρατινάκη. Δεν θέλαμε να διαρρεύσει κάτι. Είχαμε όμως συζητήσεις με τον πρωθυπουργό σχετικά με το ξεπάγωμα των τριετιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης συμπλήρωσε ότι σημαντικό ρόλο στη λήψη της απόφασης για ξεπάγωμα των τριετιών έπαιξαν η θετική πορεία της οικονομίας και η υψηλή ζήτηση σε εργατικά χέρια.

«Η ζήτηση είναι μεγάλη στην αγορά εργασίας. Άρα περιμένουμε να,πέσει η ανεργία κάτω από το 10% πολύ σύντομα. Σε άλλη περίπτωση, θα πηγαίναμε μακριά έως ότου έρθει το ξεπάγωμα των τριετιών. Παίρνουμε ένα ρίσκο υπέρ των εργαζομένων, γιατί η οικονομία μας πηγαίνει πολύ καλά και γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εργατικό δυναμικό στην αγορά εργασίας». Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εργασίας συμπλήρωσε ότι «στις 14 Φεβρουαρίου του 2012, ανεστάλησαν, πάγωσαν δηλαδή, οι τριετίες για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα πατήσουμε το κουμπί και θα πάμε πιο γρήγορα προς το ξεπάγωμα των τριετιών. Ως προς την αναστολή εφαρμογής, εμείς προχωράμε σε άρση της αναστολής σε ενάμισι με δύο χρόνια νωρίτερα. Έτσι, η 15 η Φεβρουαρίου γίνεται η 1 η Ιανουαρίου του επομένου έτους».

Επίσης, σύμφωνα πάντοτε με τα λεγόμενα του υπουργού Εργασίας, «εκεί όπου έχουν δοθεί στο ενδιάμεσο αυξήσεις, μπορεί να γίνει αντιλογισμός, συμψηφισμός. Συμψηφίζουμε το ξεπάγωμα των τριετιών με την αύξηση που έχει ήδη γίνει. Ο στόχος μας με το ξεπάγωμα των τριετιών λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος των εργαζομένων. Με το ξεπάγωμα θέλουμε να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους, οι οποίοι για περίπου δέκα χρόνια δεν έχουν δει αύξηση στους μισθούς τους, στο εισόδημά τους. Θέλουμε να ξεκολλήσουμε τις απολαβές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που εργάζονται με τον κατώτερο μισθό εδώ και τόσα χρόνια.

Ακόμη, δεν είμαι εγώ ο «καλός» και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουτρουμάνης είναι «κακοί». Εκείνη την εποχή, επιβαλλόταν η απόφαση που ελήφθη. Τώρα, όμως, μπορώ να κάνω ένα αποφασιστικό βήμα υπέρ των εργαζομένων. Ως προς την αναδρομικότητα, θα είχαμε αύξηση 30% στους μισθούς. Αυτό όμως θα οδηγούς σε κατάρρευση της εθνικής μας οικονομίας. Η διάταξη που θα προωθήσουμε θα προβλέπει τη σχετική διευκρίνιση», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Θέλουμε οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι να δουλεύουν νόμιμα

Αναφερόμενους στους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ότι «δεν θα υπάρχει πια επιβάρυνση των μηνιαίων αποδοχών τους κατά 30%. Ο πρωθυπουργός και ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη κ. Άλεξ Πατέλης ήταν από την αρχή θετικοί απέναντι σε αυτήν την πρόταση. Η πρόταση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σκοπός μας είναι, με τη διάταξη αυτή οι συνταξιούχοι να μπορούν να εργάζονται νόμιμα. Θα έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση δηλωμένων συνταξιούχων που εργάζονται».

Καλύτερες συντάξεις χάρη σε καλή πορεία της εθνικής οικονομίας

Σχετικά με τις συντάξεις εν γένει, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «ο λόγος που θα πάρουν αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη φορά οι συνταξιούχοι μας, είναι ότι η εθνική μας οικονομία. Πηγαίνουμε με τη δεύτερη υψηλότερη ταχύτητα στο σύνολο των χωρών μελών της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει ότι διορθώνουμε τη βλάβη που προκαλεί ο νόμος Κατρούγκαλου με το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Το ύψος του επιδόματος, τονίζω, είναι συνάρτηση της αύξησης των συντάξεων. Και θέλω να προσθέσω ότι οι συνταξιούχοι ήταν από τα μεγαλύτερα «θύματα» των οικονομικών πολιτικών των μνημονιακών εποχών».

Στη ΔΕΘ 115 επιχειρήσεις πρόσφεραν 2700 θέσεις εργασίας

Αναφερόμενος στις «ημέρες καριέρας», ο Άδωνις Γεωργιάδης πληροφόρησε: «Κάναμε με τη ΔΥΠΑ τις ημέρες καριέρες στη Θεσσαλονίκη. Οι ημέρες καριέρας έγιναν στο ξενοδοχείο ΜΕΤ. 115 επιχειρήσεις προσέφεραν 2700 θέσεις. Κλείστηκαν πάνω από 3500 συνεντεύξεις. Πολλοί από τους υποψηφίους εργαζομένους απέχουν ένα βήμα από την πρόσληψη, ενώ αρκετοί άλλοι πέρασαν με επιτυχία την αρχική συνέντευξη και προετοιμάζονται για επόμενη συνέντευξη με μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments