Πολιτική

Τα πολυεπίπεδα μηνύματα Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ

Τα πολυεπίπεδα μηνύματα Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: [363581] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ 87ης ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

"Μεταρρύθμιση και νομιμότητα παντού", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε ομιλία και συνέντευξη.

Αναμφίβολα, το μέτρο- έκπληξη από πλευράς του κ. Μητσοτάκη αφορούσε στο ξεπάγωμα των «τριετιών» και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012 “κατά ένα με δύο χρόνια νωρίτερα”, όπως είπε, ενώ η αύξηση του αποθεματικού για τις φυσικές καταστροφές που είχε προαναγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες, δεν θα επιδιωχθεί τελικά με κάποιο οριζόντιο τέλος, αλλά με αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής έως 6 ευρώ ιδίως σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Στην ενίσχυση του αισθήματος δημόσιας ασφάλειας στον απόηχο γεγονότων που το κλόνισαν, όπως η υπόθεση των Κροατών χούλιγκανς, στοχεύει η προαναγγελία αποδέσμευσης, μέσα στο επόμενο μήνα, 2.500 στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. από τη φύλαξη των δημοσίων προσώπων με πρώτη την μείωση στο μισό της ασφάλειας του ιδίου του πρωθυπουργού, υπουργών, βουλευτών και αξιωματούχων.

Η ομιλία και η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη εκτός από σειρά μέτρων για την οικονομία, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, αλλά και της δημόσιας ασφάλειας, περιλάμβαναν και πολλαπλά μηνύματα για σειρά ζητημάτων και προς διάφορες κατευθύνσεις.

Σε ότι αφορά τις φυσικές καταστροφές τόνισε πως ” ό,τι χάσαμε, πολιτεία και πολίτες, θα το ξαναχτίσουμε μαζί, καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος”.

Για το κόστος της αποκατάστασης ανέφερε ότι “θα είναι σημαντικό, η οικονομία μας, ωστόσο, είναι σήμερα αρκετά ισχυρή για να το αντέξει και η πατρίδα μας διαθέτει το ειδικό διπλωματικό βάρος ώστε να διεκδικήσει και να πετύχει σημαντική ευρωπαϊκή βοήθεια”.

Αναφερόμενος στον ιδιωτικό τομέα τόνισε πως η Πολιτεία θα απαιτήσει και από την δική του θέση σε αυτό το μέτωπο της ανασυγκρότησης όχι μόνο με τεχνογνωσία, αλλά και με κεφάλαια. Απευθύνθηκε μάλιστα ιδιαίτερα σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να γίνουν ανάδοχοι έργων υποδομής, σε εταιρείες οικιακού εξοπλισμού να βοηθήσουν μέσα από εκπτώσεις τους πληγέντες συμπολίτες μας, έτσι ώστε να ανακαινίσουν τα νοικοκυριά τους, στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, στην Ένωση των Εφοπλιστών, στον ΣΕΒ, καθώς και στους απόδημους για να χρηματοδοτήσουν εθελοντικά αυτή τη νέα μεγάλη εθνική προσπάθεια.

Όσον αφορά συνολικά την οικονομία, ο κ. ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν θα θέσει ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα και υπογράμμισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% στο τέλος του έτους είναι αδιαπραγμάτευτος για την κυβέρνηση και για το οικονομικό επιτελείο.

Έστειλε εξάλλου εκ νέου μήνυμα προς τους φοροφυγάδες ότι ” θα υποχρεωθούν στο αυτονόητο, να πληρώσουν, επιτέλους, τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό τους εισόδημα.” Διαμήνυσε παράλληλα πως “η νομιμότητα σε όλες τις εκφάνσεις, γίνεται ένα στοίχημα της εποχής”, αλλά και “το πεδίο της μεγάλης σύγκρουσης με όποια συντεχνία εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό, όχι μόνο με τους φοροφυγάδες, με κάθε εστία παρασιτισμού”, όπως ανέφερε.

“Δεν με ενδιαφέρει αν κάποιοι το υπερασπιστούν. Ακόμη και αν πρόκειται για μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες, για κολοσσούς των τροφίμων, για ισχυρούς της ενέργειας ή του ποδοσφαίρου, για κομματικούς φίλους που ζητούν κάποιο ρουσφέτι. Δεν συγκυβερνούμε μαζί τους, τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη αφορούσαν όμως και στους δήμους για τους οποίους ζήτησε “περισσότερη λογοδοσία στον πολίτη και στην κεντρική διοίκηση και καλύτερο έλεγχο από το κράτος”.

Στον απόηχο της κριτικής που έχει δεχτεί η κυβέρνηση για την διαχείριση σοβαρών κρίσεων στο πρώτου δίμηνο της θητείας της, ο πρωθυπουργός απάντησε ξεκάθαρα και “σε όσους καλόπιστα σχολιάζουν ότι τάχα «δεν ξεκινήσαμε καλά».

“Τους απαντώ πάντα «σας ακούω». Υπόσχομαι, ωστόσο, ότι όσο και αν χάνουμε κάποιες μάχες, στο τέλος θα κερδίσουμε τον πόλεμο. Όπως ακριβώς τον κερδίσαμε και την προηγούμενη τετραετία”, ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε επίσης μηνύματα και προς διάφορους αυτόκλητους «πυροσβέστες του καναπέ», «πατριώτες του πληκτρολογίου» και « μεταρρυθμιστές της φακής», όπως είπε.

Όσον αφορά τέλος τον ίδιο επανέλαβε ότι δεν τον απασχολεί “το περίφημο πολιτικό κόστος” και διαμήνυσε: “Ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο, αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια, όσο ανυπέρβλητα και αν φαίνονταν. Το ίδιο θα κάνω και τώρα.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments