Πολιτική

Τα δύο στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκης

Τα δύο στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκης

Πηγή Φωτογραφίας: [363601] ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε δύο πολιτικά στρατόπεδα μοιάζει χωρισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του δεύτερου γύρου.

Οι 9 μονάδες προβάδισμα από την Έφη Αχτσιόγλου τον καθιστούν εξαιρετικά ισχυρό φαβορί για τον δεύτερο γύρο, ωστόσο ήδη έχουν ξεκινήσει ζυμώσεις για τη συγκρότηση των δύο ευρύτερων μπλοκ που θα αναμετρηθούν, αρχικά την Κυριακή, αλλά και για την επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Εν τω μεταξύ, έχουν αρχίσει και τα βέλη της μιας πλευράς προς την άλλη, με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών.

Στην πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη επικρατεί μεγάλη ευφορία για το αποτέλεσμα και στόχος των επόμενων ημέρων είναι να εδραιωθεί το κλίμα ανάδειξης ενός νέου ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μπορεί να αλλάξει ριζικά το κόμμα και να ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από το επιτελείο του περιγράφουν τη Δευτέρα ως μια μέρα ηρεμίας, συσκέψεων και αποτίμησης, αλλά μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει αρκετές περιοδείες και να επιδιώξει την άμεση επαφή με τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Βασικός στόχος για τον δεύτερο γύρο είναι να διατηρηθεί το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών, επομένως και η υψηλή συμμετοχή και έτσι να εξασφαλιστεί η νίκη, την οποία δεν θεωρούν, πάντως, εύκολη υπόθεση.

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, εμφανίστηκε σε ενωτικό κλίμα, αποφεύγοντας τις εσωκομματικές αιχμές, μιλώντας για «ένα πρώτο βήμα για να έχει προοδευτική κυβέρνηση η χώρα». Ωστόσο, οι Παύλος Πολάκης και Νίκος Μωραίτης προχώρησαν σε αρκετά επιθετικές αναρτήσεις. Ο πρώτος έκανε λόγο για «νίκη της αγωνίας του δημοκρατικού κόσμου για να αποτινάξει καρεκλοκένταυρικους μηχανισμούς και αρχαίες σκουριές», ενώ, σχολιάζοντας τη δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, προέβλεψε ότι η «αλαζονεία θα πληρωθεί διπλή την άλλη Κυριακή». Ο, δε, δεύτερος την επέκρινε πως νομίζει ότι «εκπροσωπεί τους σοβαρούς απέναντι σ’ εμάς τα γίδια».

Προς συμμαχία Αχτσιόγλου – Τσακαλώτου

Στο στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου το κλίμα είναι βαρύ, καθώς το ακλόνητο φαβορί έχει μετατραπεί σε αουτσάιτνερ. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής δεν εκπέμπεται σήμα υποστολής της σημαίας, αντιθέτως όλα δείχνουν ότι θα διεκδικηθεί η πρωτιά στον δεύτερο γύρο, κάτι που δεν θεωρείται ακατόρθωτο, αν συγκροτηθεί ένα μεγάλο μπλοκ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και με άλλα στελέχη του κόμματος που δεν έχουν τοποθετηθεί στην μέχρι τώρα αντιπαράθεση, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, Όλγα Γεροβασίλη, Νικόλας Φαραντούρης, τα οποία έχουν μεγάλη δημοφιλία στα μέλη του κόμματος ή ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος έχει την αίγλη του ανθρώπου που βρίσκεται διαχρονικά πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, μολονότι ήδη έχουν αρχίσει οι επαφές με τον πρώτο και αναμένονταν από σήμερα κιόλας μια μεταξύ τους συνάντηση, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βρεθούν και άλλα στελέχη, όπως τα προαναφερθέντα, τα οποία θα είναι διατεθειμένα να σπάσουν την γραμμή ουδετερότητας ή να μην ενταχθούν με το στρατόπεδο του αδιαφιλονίκητου φαβορί, δηλαδή του κυρίου Κασσελάκη. Ιδίως σε ότι αφορά τον Νίκο Παππά, κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον έκπληξη, τόσο για τον ίδιο όσο και για τη βάση των υποστηρικτών του, η οποία βρίσκεται για χρόνια σε αντιπαράθεση με την πλευρά Αχτσιόγλου – Τσακαλώτου.

Σε κάθε περίπτωση, οι αιχμές στην πρώτη δήλωση της κυρίας Αχτσιόγλου φανερώνουν διάθεση να ανταγωνιστεί τον κύριο Κασσελάκη με αρκετά σκληρούς όρους: «Η επόμενη Κυριακή θα καθορίσει εάν τους αγώνες θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι, στη Βουλή και στην κοινωνία. Αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης».

«Δεν πρέπει να πορευόμαστε στα θολά νερά των εύκολων λύσεων.

Θολή εικόνα για τη συγκατοίκηση της επόμενης μέρας

Πάντως, η σημασία των δύο μπλοκ που θα συγκροτηθούν αυτή την εβδομάδα ενόψει του δεύτερου γύρου δεν θα εξαντλήσουν τη δυναμική τους μέχρι την Κυριακή, αλλά, αντιθέτως θα είναι αυτά που σε μεγάλο βαθμό θα αντιπαρατεθούν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, με σημαντικότερους σταθμούς το Έκτακτο Συνέδριο (αναμένεται λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα) και τη συγκρότηση της λίστας υποψηφίων για τις ευρωεκλογές. Ο χαρακτήρας που θα έχει αυτή την αντιπαράθεση ακόμη παραμένει κάτι πολύ δύσκολο να προδιαγραφεί, ακόμη κι αν γίνει η υπόθεση εργασίας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα υπερισχύσει στον δεύτερο γύρο.

Η διάθεση την οποία θα δείξει ο κύριος Κασσελάκης να συμπεριλάβει στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ την πλευρά Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου, όπως και το αντίστροφο, οι εμπλοκές που θα παρουσιαστούν από σκληρούς κάθε στρατοπέδου, όπως οι Παύλος Πολάκης, Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Φίλης και κυρίως ο πολιτικός χαρακτήρας και αντίληψη που θα αποκαλύψει ο Στέφανος Κασσελάκης (κάτι που δεν έχει αποσαφηνιστεί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα), είναι μερικά από αυτά που θα καθορίσουν τη συνέχεια, ενώ προφανέστατα κομβικό ρόλο θα παίξει και το αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα, σαν αυτά που είδαμε τους 3 πρώτους μήνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments