Διεθνή

Μετάνοια στη Μ. Βρετανία: Από το Brexit στο Bregret

Μετάνοια στη Μ. Βρετανία: Από το Brexit στο Bregret

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Workersliberty.org - Labour and the “trend of Bregret”

Μετανοιωμένοι εμφανίζονται οι Βρετανοί για το Brexit.

Φαίνεται ότι στη Μεγάλη Βρετανία η κοινή γνώμη αλλάζει γνώμη για την απόφασή της να αποχωρήσει από την Ε.Ε. (Brexit).

Bregret λοιπόν, τρία χρόνια μετά. Ο όρος, που προέρχεται από τις λέξεις «Britain» και «regret», που σημαίνουν «Βρετανία» και «μετανιώνω» αντίστοιχα, αντηχεί δυνατά σήμερα σε μια χώρα που, όπως πολλοί θεωρούν, βιάστηκε να διακόψει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. Βέβαια το 2016 η επιλογή αυτή ήταν μονόδρομος για να σωθεί η Μ. Βρετανία και κατά βάση η οικονομία της που υποβάσταζε τις παρακμάζουσες χώρες-μέλη της Ένωσης. Η ειρωνεία είναι ότι σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επανεντάσσεται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας της ΕΕ, ελπίζοντας ίσως σε μια ώθηση της λιμνάζουσας οικονομίας της.

Όσο και αν αυτή η κίνηση φωνάζει “συγγνώμη, δέξου με πίσω, μετάνιωσα”, η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας και ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, συνεχίζουν να θεωρούν επιτυχημένη την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή κολεκτίβα. “Η Βρετανία ευημερεί”. Αχ, αυτό το φλεγματικό χιούμορ των Βρετανών, δεν σταματάει ποτέ να μας προκαλεί γέλιο. Και όμως αυτό παραπάνω είναι το μήνυμα της κυβέρνησης, με το 9% των πολιτών να υιοθετεί απόλυτα αυτή της την πεποίθηση. Δυστυχώς όμως, η χώρα κατοικείται και από το υπόλοιπο 91% που δυσκολεύεται καθημερινά να βγάλει τα προς το ζην, να σπουδάσει και να καλύψει τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Έντονες ενδείξεις μετάνοιας φαίνεται να δείχνει βέβαια, ο Νάιτζελ Φάρατζ. Για όσους ξεχνούν, ο Φάρατζ αποτέλεσε των πρωτοστάτη υπουργό που εξυμνούσε στο κοινό τα οφέλη της φυγής τους από την Ε.Ε. Ήταν ένας αποφασιστικός ηγέτης του κόμματος του Brexit, που όπως αργότερα έγινε γνωστό, προσέφυγε σε μερικά ψηφιακά ατοπήματα – προπαγανδίζοντας το κοινό υπέρ της φυγής, αφού πρώτα έκλεβε τα προσωπικά τους δεδομένα-, για να περάσει το δικό του. Λίγο αργότερα της αποχώρησης της χώρας, αποχώρησε και ο ίδιος από τα καθήκοντά του. Και όμως, αυτό το πεισματάρικο παιδί του Brexit, παραδέχτηκε τον περασμένο Μάιο πως τελικά αυτή η πρωτοβουλία απέτυχε, σχολιάζοντας παράλληλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το Brexit έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.

Ο Σουνάκ λέει ότι αν κερδίσει της επόμενες εκλογές – όχι ότι κέρδισε τις προηγούμενες, αφού απλά αποδέχτηκε την πρόσκληση του Βασιλιά Καρόλου Γ΄ για να σχηματίσει κυβέρνηση – δεν σκοπεύει να υποβάλει αίτηση επανένταξης στην Ε.Ε. Είναι ακόμα ασαφές αν ο πρωθυπουργός απλώς αγνοεί ότι η ασθενής οικονομία της χώρας που κυβερνά, χρειάζεται άμεσα χρηματοπιστωτικό απινιδωτή. Πάντως και πέρα από την μεταμέλεια του Φάρατζ, που μετά την ομερτά για το Brexit, φαίνεται πιο δημοκρατικός και φιλαλήθης από ποτέ, ο βρετανικός λαός δέχεται το μεγαλύτερο χτύπημα. Σύμφωνα λοιπόν, με έρευνα του LSE, το Brexit κοστίζει κάθε χρόνο 210 στερλίνες στο μέσο νοικοκυριό μόνο για τα είδη διατροφής, λόγω της επιπλέον γραφειοκρατίας για την εισαγωγή διατροφικών προϊόντων από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλλον η ευημερία είναι ένας πολύπλοκος όρος για τον Σουνάκ, ή μάλλον κάτι δεν καταλαβαίνουν καλά τα νοικοκυριά χαμηλών οικονομικών εισοδημάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments