Policy Briefs

Ουκρανία – Πολωνία: Εντείνεται ο “πόλεμος των σιτηρών”

Ουκρανία – Πολωνία: Εντείνεται ο “πόλεμος των σιτηρών”

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Tokfm.pl - Zelensky Morawiecki

Κλιμακώνεται η αντίθεση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki αποφάσισε να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, ως απάντηση στην αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τις εισαγωγές σιτηρών.

Το Πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ουκρανό πρεσβευτή Vasyl Zvarych μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Volodymyr Zelensky στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη (20 Σεπτεμβρίου).

Στη συνάντηση, ο κ. Ζελένσκι είπε: «Κάποιοι στην Ευρώπη παίζουν αλληλεγγύη στο πολιτικό θέατρο, φτιάχνοντας ένα θρίλερ με προμήθειες σιτηρών » .

«Αυτές οι χώρες φαίνεται να παίζουν τον δικό τους ρόλο, ενώ στην πραγματικότητα βοηθούν να προετοιμαστεί το έδαφος για τον ηθοποιό της Μόσχας », πρόσθεσε.

Ο κ. Ζελένσκι ανέφερε την άρνηση της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας να άρουν την απαγόρευση εισαγωγής σιτηρών, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν την παρέτεινε. Αυτές οι χώρες υποστηρίζουν ότι υπερασπίζονται τους δικούς τους παραγωγούς σιτηρών έναντι της μείωσης της ζήτησης και των τιμών που έχουν βλάψει τις εγχώριες αγορές τον περασμένο χρόνο.

Το Κίεβο έχει μηνύσει τις τρεις χώρες στον ΠΟΕ, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού, και αίτημα για διαβουλεύσεις ελήφθη το βράδυ της Δευτέρας (18 Σεπτεμβρίου), δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Reuters. 

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal επιβεβαίωσε στη συνέχεια στο Telegram ότι το Κίεβο θα επιβάλει αντίποινα στις εισαγωγές ορισμένων κατηγοριών αγαθών από την Πολωνία και την Ουγγαρία, εάν αυτές οι χώρες δεν άρουν τις μονομερείς απαγορεύσεις τους.

Στην περίπτωση της Πολωνίας, θα επιβληθεί εμπάργκο στα μήλα, τα λάχανα, τα κρεμμύδια και τις πατάτες.

Το μέτρο αυτό θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, ειδικά στους παραγωγούς μήλων, οι οποίοι ήδη υποφέρουν από τη μείωση της ζήτησης για τις καλλιέργειές τους λόγω της υπερβολικής εισροής φθηνού χυμού μήλου από την Ουκρανία στην Πολωνία. Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πολωνικών μήλων, σύμφωνα με την Πολωνική Ένωση Οπωροκαλλιεργητών (ZSP).

Η σύγκρουση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν ο πρωθυπουργός της Πολωνίας είπε ότι η Βαρσοβία θα σταματήσει να προμηθεύει όπλα στο Κίεβο ως απάντηση.

«Δεν μεταφέρουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία γιατί τώρα εξοπλίζουμε την Πολωνία με πιο σύγχρονα όπλα » , είπε ο Morawiecki την Τετάρτη (20 Σεπτεμβρίου) σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Polsat .

Πρόσθεσε ότι δεν θα έθετε εμπόδια στις παραδόσεις όπλων από άλλες χώρες, δεδομένου ότι η Πολωνία είναι ένας κρίσιμος στρατιωτικός κόμβος για τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία.

Η Βαρσοβία καταδικάζει τους Ουκρανούς ολιγάρχες

Οι δηλώσεις του κ. Zelensky επικρίθηκαν επίσης από την ευρωβουλευτή και πρώην πρωθυπουργό Beata Szydło, του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας.

«Ο Ουκρανός πρόεδρος παραπονιέται… αλλά για ποιο σκοπό; Ο διάδρομος διέλευσης υπήρχε και υπάρχει ακόμα. Δυστυχώς, ήταν οι Ουκρανοί ολιγάρχες που έκαναν κατάχρηση της εμπιστοσύνης και πλημμύρισαν τις αγορές των χωρών της ΕΕ με το σιτάρι τους αντί να το μεταφέρουν περαιτέρω», έγραψε στο Χ.

«Αυτά που λέει σήμερα ο Volodymyr Zelensky είναι υπαινιγμοί ανάξιοι για έναν τόσο σοβαρό πολιτικό », πρόσθεσε η κ. Szydło.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Andrzej Duda συνέκρινε την Ουκρανία με έναν πνιγμό.

«Όποιος έχει σώσει ποτέ έναν πνιγμένο ξέρει ότι ένας πνιγμένος είναι απίστευτα επικίνδυνος και μπορεί να σε τραβήξει στα βάθη… Ένας πνιγμένος κρατά ό,τι μπορεί», είπε .

Η Πολωνία «πρέπει να ενεργήσει για να προστατευθεί από τη ζημιά που μας προκαλείται, γιατί αν κάποιος πνιγμένος μας προκαλέσει βλάβη […] δεν θα λάβει βοήθεια », είπε ο κ. Ντούντα.

Ο Πολωνός πρόεδρος επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του στη Νέα Υόρκη, αλλά η συνάντηση ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments