Τεχνολογία

Αυτός είναι αριθμός των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα

Αυτός είναι αριθμός των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Τα κύτταρα είναι τα δομικά στοιχεία που σχηματίζουν όλους τους ιστούς και τα όργανα του σώματος και τώρα, οι επιστήμονες έχουν μια εκτίμηση για το πόσα μεμονωμένα κύτταρα περιέχει το ανθρώπινο σώμα

Τα κύτταρα είναι τα δομικά στοιχεία που σχηματίζουν όλους τους ιστούς και τα όργανα του σώματος και τώρα, οι επιστήμονες έχουν μια εκτίμηση για το πόσα μεμονωμένα κύτταρα περιέχει το ανθρώπινο σώμα.

Τα κύτταρα είναι τα δομικά στοιχεία που σχηματίζουν όλους τους ιστούς και τα όργανα του σώματος και τώρα, οι επιστήμονες έχουν μια εκτίμηση για το πόσα μεμονωμένα κύτταρα περιέχει το ανθρώπινο σώμα. Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση περισσότερων από 1,500 ιατρικών ερευνών, ο μέσος ενήλικος άνδρας έχει περίπου 36 τρισεκατομμύρια κύτταρα ενώ οι ενήλικες γυναίκες έχουν 28 τρισεκατομμύρια και τα παιδιά ηλικίας δέκα ετών έχουν περίπου 17 τρισεκατομμύρια. Για να καταλήξουν σε αυτές τις εκτιμήσεις, οι ερευνητές εξέτασαν το μέγεθος και τον αριθμό 400 τύπων κυττάρων στο σώμα σε 60 ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των μυών, των νεύρων και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προηγούμενες σχετικές μελέτες είχαν υποδείξει τον αριθμό των κυττάρων σε ενήλικες άνδρες μεταξύ 30 και 37 τρισεκατομμύρια όμως η σχέση μεταξύ μεγέθους και αριθμού κυττάρων δεν είχε μελετηθεί σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα.

«Είμαστε έκπληκτοι όταν είδαμε μια αρκετά κανονική αντίστροφη σχέση μεταξύ του μεγέθους και του αριθμού των κυττάρων σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα. Με άλλα λόγια, υπάρχει μια ‘ανταλλαγή’ μεταξύ του μεγέθους και του αριθμού κυττάρων, επομένως όσο μεγαλύτερα είναι τα κύτταρα, τόσο μικρότερος είναι ο συνολικός αριθμός τους σε σχέση με μικρότερα κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι εάν τα κύτταρα ομαδοποιηθούν κατά μέγεθος, κάθε ομάδα συνεισφέρει το ίδιο ποσό στη συνολική μάζα του σώματος. Αυτό το μοτίβο εκτείνεται σε επτά τάξεις μεγέθους σε μέγεθος κυττάρου, από τα μικροσκοπικά ερυθρά αιμοσφαίρια έως τα μεγαλύτερα μυϊκά κύτταρα, συγκρίσιμο με την αναλογία μάζας ενός ζώου σαν την μυγαλή προς μια μπλε φάλαινα» αναφέρει ο Ίαν Χάτον επιστήμονας του Ινστιτούτου Μαθηματικών Επιστημών Μαξ Πλανκ στη Γερμανία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι συγγραφείς αναγνώρισαν τους πολλούς περιορισμούς που έπρεπε να αντιμετωπίσουν στην μελέτη τους. Για παράδειγμα, εστίασαν στο «μέσο» σώμα ενηλίκων και παιδιών. Το μέτρο αναφοράς του ενήλικα αρσενικού τους ζυγίζει 70 κιλά, το μέσο ενήλικο θηλυκό ζυγίζει 60 κιλά και το μέσο παιδί δέκα ετών ζυγίζει 32 κιλά με βάση στοιχεία αναφοράς από τη Διεθνή Επιτροπή Ακτινολογικής Προστασίας.

«Υπάρχει φυσικά μεγάλη ποικιλία μεταξύ διαφορετικών ανατομικών μοντέλων. Αλλά εκτός από τη διακύμανση της περιεκτικότητας σε λίπος και μυς στα λιποκύτταρα  και στα μυοκύτταρα μεγάλο μέρος της διακύμανσης δεν είναι πιθανώς σημαντική σε σχέση με τις άλλες πηγές σφαλμάτων που σχετίζονται με την προσπάθεια να μελετηθούν τα πολλά τρισεκατομμύρια κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα» λέει ο Χάτον.  Οι ερευνητές ομολογούν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να υπάρξει εξακρίβωση πέραν αμφιβολίας του αριθμού των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα αλλά θεωρούν ότι η εργασία τους αποτελεί μια στέρεη βάση για να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments