Πολιτική

Ερντογάν για Κυπριακό: Η ομοσπονδία δεν λειτουργεί – Αναγνώριση του ψευδοκράοττους

Ερντογάν για Κυπριακό: Η ομοσπονδία δεν λειτουργεί – Αναγνώριση του ψευδοκράοττους

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Nbcnews.com - President Recep Erdoğan re-elected for unprecedented third term as Turkey’s president

«Δεν θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό με τη σημερινή μορφή».

«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό με τη σημερινή μορφή. Το μοντέλο της Ομοσπονδίας δεν λειτουργεί» τόνισε μιλώντας από το βήμα της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδης παρέμεινε στη θέση του Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ααφερθείς στην πρόσφατη απίστευτη επίθεση με μπουλντόζες των Τουρκοκύπριων κατά των μελών του ΟΗΕ στην Πράσινη Γραμμή, έφτασε στο σημείο να ζητήσει ουδετερότητα από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στο νησί.

Συνεχίζοντας στην ίδια ρητορική, κάλεσε την ΕΕ για ουδετερότητα στο Κυπριακό.

Επιμονή στην αναγνώριση του ψευδοκράτους

Υπενθυμίζεται, στο σημείο αυτό, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους πριν αποχωρήσει από τη Νέα Υόρκη και έκανε λόγο για διάφορα θέματα, ανάμεσα σε αυτά και για την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι έρχονται συναντήσεις Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων με στόχο να διαλυθεί η ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είπε, είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, χαρακτήρισε βήμα προς τα εμπρός το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη και σημείωσε ότι και οι δύο χώρες δοκιμάστηκαν από τις καταστροφές, με αποτέλεσμα να έρθουν πιο κοντά. Επίσης, τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να μείνουν μακριά από βήματα και δηλώσεις που θα βλάψουν το περιβάλλον εμπιστοσύνης.

Εμφανίστηκε όμως εκ νέου προκλητικός για το Κυπριακό τονίζοντας ότι η αναγνώριση του ψευδοκράτους είναι το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα. “Η προσέγγισή μας στο θέμα της Κύπρου είναι σαφής εδώ και πολύ καιρό. Έχει γίνει πλέον ξεκάθαρα κατανοητό ότι οι συνταγές της ομοσπονδίας δεν είναι ρεαλιστικές και δεν θα λειτουργήσουν. Η απόρριψη αυτής της πραγματικότητας δεν είναι τίποτε άλλο από την επιβολή της μη λύσης στο νησί” τόνισε ο Ερντογάν.

Έχουμε προσπαθήσει να βρούμε μια δίκαιη και μόνιμη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Προσκαλέσαμε τους συνομιλητές μας να το δεχτούν αυτό. Απευθύναμε επίσης άλλη μια πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα. Η αναγνώριση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Δεν αναγνωρίζουμε καμία άλλη επιλογή” σημείωσε ο τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε:

Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” στο πλαίσιο των δικαιωμάτων εγγύησης που μας παρέχει το διεθνές δίκαιο. Αναμένουμε να συνεχιστεί η πόρτα που άνοιξε με την ένταξη της “ΤΔΒΚ” στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητής. Η αναγνώριση της “ΤΔΒΚ” ως ανεξάρτητου κράτους διαδοχικά από άλλες χώρες εξυπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο οδικός μας χάρτης προβλέπει αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της “ΤΔΒΚ” και την ένταξή της στο διεθνές σύστημα“.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments