Πολιτική

Πολύ κοντά σε συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για περιορισμό στις μεταναστευτικές ροές

Πολύ κοντά σε συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για περιορισμό στις μεταναστευτικές ροές

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ, Στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Πολύ κοντά σε συμφωνία με την Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών βρίσκονται Αθήνα και Άγκυρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τη Νέα Υόρκη.

Στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Τετάρτη οι δύο πλευρές έχουν συζητήσει ενδελεχώς το ζήτημα και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με ορόσημο την 7η Δεκεμβρίου, όπου ίσως υπογραφεί η σχετική συμφωνία στη Θεσσαλονίκη.

«Το πλαίσιο της Ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης είναι καθορισμένο και έχει ένα συγκεκριμένο ορόσημο, ήτοι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει συμβολική και πολιτική σημασία. Πάμε βήμα – βήμα και όπως είπαμε δε βάζουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ως προς τον πολιτικό διάλογο» έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Καθορισμένο πλαίσιο με προσεκτιμά βήματα γα την εξομάλυνση των σχέσεων

Από εκεί και πέρα, στο θέμα της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και σύμφωνα με όσα ανέφερε κυβερνητική πηγή, το πλαίσιο είναι καθορισμένο και έχει ένα συγκεκριμένο ορόσημο, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει συμβολική και πολιτική σημασία. Ωστόσο, οι κινήσεις που θα γίνουν, θα είναι προσεκτικές και βήμα-βήμα ως προς τον πολιτικό διάλογο, καθώς υπάρχουν λεπτά και δύσκολα ζητήματα, για τα οποία δεν μπορούν να μπουν συγκεριμένα χρονοδιαγράμματα, καθώς αυτά που θα προκύψουν θα έχουν ουσιαστικό και όχι διακοσμητικό χαρακτήρα.

Στο φλέγον ζήτημα του Κυπριακού, αυτό που προκύπτει από την ελληνική πλευρά, είναι πως η Αθήνα είναι θετική, επί της αρχής, στον ορισμό ειδικού απεσταλμένου από τον ΟΗΕ, ο οποίος θα συμβάλλει στο να διερευνηθεί το έδαφος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και στη διερεύνηση της δυνατότητας να συγκληθεί Τριμερής.

Για τα ενεργειακά, η ελληνική πλευρά σημειώνει πως δεν έχει πρόβλημα, επί της αρχής, με την επιθυμία της Τουρκίας να αναβαθμίσει τον ενεργειακό της ρόλο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η ισχυρή σχέση που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με το Ισραήλ, δεν μπορεί να επηρεαστεί από την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση της Ιερουσαλήμ με την Άγκυρα σε αυτό το πεδίο.  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments