SPOTLIGHTS

Ξενοδοχεία: Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας

Ξενοδοχεία: Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Πραγματοποιήθηκε αρχικώς τηλεδιάσκεψη με τον σύμβουλο της Υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνο Ζήκο μαζί με τον πρόεδρο του Ξ.Ε.Ε., Αλέξανδρο Βασιλικό, τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ξ., Γρηγόρη Τάσιο και τον Γιάννη Κουρούπα, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων.

Πραγματοποιήθηκε αρχικώς τηλεδιάσκεψη με τον σύμβουλο της Υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνο Ζήκο μαζί με τον πρόεδρο του Ξ.Ε.Ε., Αλέξανδρο Βασιλικό, τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ξ., Γρηγόρη Τάσιο και τον Γιάννη Κουρούπα, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων.

Επί ποδός βρίσκονται οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, οι οποίοι αγωνιούν για την πορεία αποκατάστασης του πλήγματος που έχουν υποστεί από την κακοκαιρία Daniel. Μάλιστα, την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν δύο επείγουσες λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης της Μαγνησίας, τηλεδιασκέψεις της Ένωσης Ξενοδόχων που έθεσαν τα αιτήματα της για να βοηθηθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις και να ορθοποδήσουν το συντομότερο δυνατό, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel».

Πραγματοποιήθηκε αρχικώς τηλεδιάσκεψη με τον σύμβουλο της Υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνο Ζήκο μαζί με τον πρόεδρο του Ξ.Ε.Ε., Αλέξανδρο Βασιλικό, τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ξ., Γρηγόρη Τάσιο και τον Γιάννη Κουρούπα, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων.

Την Ένωση Ξενοδόχων Λάρισας εκπροσώπησε η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας και ο πρόεδρός της, Γιώργος Ζαφείρης, ως εκπρόσωπος της Θεσσαλίας στο Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, αναφέρθηκε σε πολλά θέματα των ξενοδόχων της Θεσσαλίας, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κοινά. Επιτακτικά τέθηκαν όλα τα άμεσα αιτήματα, όπως η αναστολή εργασίας χωρίς προϋποθέσεις ή βεβαιωμένες ζημιές, καθότι και οι ζημιές από τις ακυρώσεις που ακολούθησαν την καταστροφή είναι στο 100% όχι μόνον για τις μέρες που ακολουθούν αλλά και για τους επόμενους μήνες. Επίσης, τέθηκε ως επείγον αίτημα το αυτονόητο πρόβλημα της παροχής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά το μοντέλο Covid.

«Εξηγήσαμε σε όλους τους τόνους ότι η μη συναρμοδιότητα του υπουργείου τουρισμού δε σημαίνει ότι δεν πρέπει τα αιτήματά μας να τεθούν από την υπουργό στα συναρμόδια υπουργεία και να υπάρξει πίεση εκ μέρους της για να μπορέσουν να επιλυθούν τα προβλήματα όσο το δυνατόν ταχύτερα», τόνισε ο κ. Ζαφείρης. Οι πρόεδροι της ΠΟΞ και ΞΕΕ συμφώνησαν απόλυτα. Όμως, παρότι από την πρώτη μέρα έχουν τεθεί τα ζητήματα αυτά στα υπουργεία, ειδικά αυτά που χρήζουν άμεσης επίλυσης, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία απάντηση. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ανακοινωθεί μέχρι τώρα, είναι σύμφωνα με τους ξενοδόχους μη εφαρμόσιμα στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα περισσότερα από αυτά προσκρούουν στο θέμα του ποια επιχείρηση θεωρείται πληγείσα.

Αιτήματα

Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, ύστερα από πρωτοβουλία της, με τους Βουλευτές Μαγνησίας. Παρόντες ήταν ο Βουλευτής Ν.Δ. της Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, Μύρων Φλουρής. Συζητήθηκαν όλα τα αιτήματα που έχουν ήδη προωθηθεί στα Υπουργεία, ζητώντας την άμεση διευθέτησή τους και ξεκαθαρίζοντας ότι οι ξενοδόχοι δεν θέλουν να ακούν μόνο ευχολόγια και υποσχέσεις, αλλά να υπάρξει βοήθεια και ενίσχυση «χθες». Εκτός από τα αιτήματα που αφορούν κυρίως στην ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων και στο πάγωμα ή αναστολή των υποχρεώσεων, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο μετέωρο θέμα της διατήρησης των θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία που επλήγησαν (έχουμε ήδη αναφερθεί στις αναστολές κατόπιν βούλησης του ξενοδόχου).

Όπως τονίστηκε, πολλά καταλύματα είναι εποχικής λειτουργίας, τα οποία στην ουσία χάνουν τους δύο τελευταίους μήνες, αλλά και τα συνεχούς λειτουργίας θα χάσουν δυστυχώς τη χειμερινή σεζόν. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενδυνάμωσης της εικόνας της περιοχής που είναι πλέον αποκαρδιωτική όπως παρουσιάζεται στα μέσα. Αποφασίστηκε σαν πρώτη κίνηση γι’ αυτό να αποσταλεί επιστολή και οι βουλευτές να πιέσουν την αναπληρώτρια υπουργό υγείας ώστε να υπάρξουν πλέον μετρήσεις των υδάτων για κάθε ξεχωριστό δημοτικό διαμέρισμα όλης της Θεσσαλίας. “Δεν είναι δυνατόν για άλλη μια φορά το αθηνοκεντρικό κράτος με μια μονοκονδυλιά να εξισώνει τους πάντες. Να μην καταλαβαίνει την ιδιαιτερότητα των περιοχών”, είπε ο κ. Ζαφείρης.

Οι πτήσεις

Ο Χρ. Μπουκώρος αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει ήδη κάνει ως πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, τις επερωτήσεις που έκανε στη Βουλή και τις επιστολές που έστειλε στους υπουργούς. Οι ξενοδόχοι ζήτησαν άμεση επαφή του υπουργείου με τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έχουν πτήσεις στο αεροδρόμιο της κεντρικής Ελλάδος και παρέμβαση, ώστε αυτές οι πτήσεις να συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά. Έντονος είναι ο φόβος ότι μετά την Easy Jet θα ακολουθήσουν και άλλες αεροπορικές εταιρείες και αυτό θα είναι ολέθριο για την περιοχή, όπως επισημάνθηκε.

Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων της Μαγνησίας πρόσθεσαν στα αιτήματα τους το θέμα της μείωσης φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αέριο και φυσικό αέριο. Ειδική μνεία έγινε για την αναστολή των δόσεων των δανείων στις τράπεζες, την αναστολής των κατασχέσεων, πλειστηριασμών, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων, τα οποία προανήγγειλε ο υπουργός κος Χατζηδάκης και τονίστηκε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της αποδέσμευσης των λογαριασμών των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί συντηρητικές κατασχέσεις για υποθέσεις που εκκρεμούν.

«Δηλώσαμε σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής και ότι το ντόμινο των εξελίξεων «προλαβαίνει» την κυβέρνηση. Πρέπει συντονισμένα μαζί με τις Ενώσεις, μαζί με τους φορείς να ξεκινήσουμε να λύνουμε τα προβλήματα ένα- ένα, αλλά άμεσα! Πρέπει να κατανοήσουν ότι οι επιχειρήσεις της Μαγνησίας και Θεσσαλίας δεν θα αντέξουν άλλο”, σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και πρόσθεσε “η υπομονή μας έχει εξαντληθεί και έχει μετατραπεί σε απόγνωση, διότι 15 μέρες μετά το τραγικά γεγονότα επί της ουσίας δεν έχει γίνει κάτι το οποίο να αφορά στις επιχειρήσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments