Οικονομία

New York Times: Η Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία, ανθεί [vid]

New York Times: Η Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία, ανθεί [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Στιγμιότυπο από την Ακρόπολη, Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023. Εκατοντάδες τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη που επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Ο αρχαιολογικός χώρος δέχεται καθημερινά περισσότερους από 17.000 επισκέπτες. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η Ελλάδα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης, ενώ οι επενδυτές και οι τουρίστες συρρέουν στη χώρα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Σε μια σημαντική αναγνώριση της ανάκαμψης της χώρας, οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την εκτίμησή τους για το χρέος της Ελλάδας και ανοίγουν την πόρτα για μεγάλους ξένους επενδυτές,  επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Η Ελλάδα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης, ενώ οι επενδυτές και οι τουρίστες συρρέουν στη χώρα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Φορτωμένη με χρέη που δεν μπορούσε να αποπληρώσει, η Ελλάδα παραλίγο να διασπάσει την ευρωζώνη πριν από μια δεκαετία. Σήμερα, είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης. Σε μια σημαντική αναγνώριση της ανάκαμψης της χώρας, οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την εκτίμησή τους για το χρέος της Ελλάδας και ανοίγουν την πόρτα για μεγάλους ξένους επενδυτές, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό διπλάσιο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και η ανεργία, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλή, στο 11%, είναι η χαμηλότερη εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Οι τουρίστες έχουν επιστρέψει μαζικά, τροφοδοτώντας μια κατασκευαστική φρενίτιδα και νέες θέσεις εργασίας. Πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Microsoft και η Pfizer, επενδύουν. Και οι τράπεζες που παραλίγο να καταρρεύσουν έχουν εξυγιανθεί και δανείζουν ξανά, ωφελώντας την ευρύτερη οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανεξελέγη πρωθυπουργός με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιούνιο, αφού πιστώθηκε την τόνωση της ανάκαμψης μειώνοντας τους φόρους και το χρέος, σύμφωνα με τους New York Times. Η κυβέρνηση μείωσε τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις και αύξησε τον κατώτατο μισθό, ενώ η χώρα αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Η Ελλάδα βγήκε από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς ελέγχους των προγραμμάτων διάσωσης το 2018 και οι ενέργειες της κυβέρνησης από τότε έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2021, οι Βρυξέλλες ενέκριναν άλλα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση των οικονομιών της Ε.Ε. μετά τα lockdown του Covid-19.

Αυτόν τον μήνα, ο DBRS Morningstar, ένας παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αύξησε την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους σε επενδυτική βαθμίδα, μια κίνηση που ανοίγει την πόρτα για τις συντάξεις και άλλους μεγάλους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα που εκδίδει η κυβέρνηση. Και αυτό θα μειώσει το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση, αφού η Ε.Κ.Τ. αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Ο Moody’s, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, αύξησε την αξιολόγηση του χρέους της Ελλάδας στις 15 Σεπτεμβρίου κατά δύο βαθμίδες, λίγο πριν από την επενδυτική βαθμίδα, επικαλούμενος «βαθιά διαρθρωτική αλλαγή» στην οικονομία, τα οικονομικά και το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Το δημοσίευμα των New York Times κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε εταιρείες-κολοσσούς που επενδύουν στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές έχουν ήδη μπει στο παιχνίδι. Η Microsoft κατασκευάζει ένα data center αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ανατολικά της Αθήνας. Πιο βόρεια, η Pfizer εδραιώνει ένα ερευνητικό κέντρο αξίας 650 εκατ. ευρώ. Αμερικανικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες προωθούν συμφωνίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και οι επενδύσεις της Cisco, της JPMorgan, της Meta και άλλων πολυεθνικών προβλέπεται να έχουν οικονομικό αντίκτυπο δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι πάνω από 10 εκατομμύρια τουρίστες συνέρρευσαν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, παρά την έξαρση των πυρκαγιών, αποφέροντας εκτιμώμενα έσοδα άνω των 21 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η δραστηριότητα των κατασκευαστικών εταιρειών έχει αυξηθεί στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά, λόγω της αυξημένης ζήτησης για τουριστικά καταλύματα.

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Latest News

20.08.2026 | 21:15

ΠΑΣΟΚ:Αν οι βουλευτές μας ψήφιζαν το 2010 ό,τι ψήφισε ο Μητσοτάκης,ο Πιερρακάκης θα ήταν υπουργός της δραχμής

20.08.2026 | 20:55

Πιερρακάκης: Πρόωρη αποπληρωμή 12,84 δισ.– Πόσα γλιτώνει η Ελλάδα σε τόκους

20.08.2026 | 20:52

Παναθηναϊκός – Χράντετς Κράλοβε: Με Τεττέη στην κορυφή και Ταμπόρδα βασικό ο Νίστρουπ

20.08.2026 | 20:44

Ολυμπιακός: Αποχαιρέτησε συμπαίκτες και Μεντιλίμπαρ ο Ταρέμι – Πάει Αλ Ουάσλ

20.08.2026 | 20:35

Υπουργείο Παιδείας: Σχεδόν 1 εκατ. για τη συνολική αναβάθμιση των καταλυμάτων στο Ζούμπερι

20.08.2026 | 20:20

Iran Moves on Baghdad: Ghalibaf’s Mission Links Militias, Oil and the Battle for Iraq

20.08.2026 | 20:12

Ο Πούτιν ανοίγει την πόρτα στους Χάφταρ: Η Ρωσία απλώνει ξανά το χέρι της στη Μεσόγειο

20.08.2026 | 20:00

Η Βρετανία καταδικάζει το εποικιστικό σχέδιο του Ισραήλ

20.08.2026 | 19:42

Αναστασία Παντούση: Το καλοκαίρι της στη Βέρνη και οι βουτιές στον Άαρ [pics]

20.08.2026 | 18:17

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Ακυρώνει τις καλοκαιρινές συναυλίες του-Τι συνέβη

20.08.2026 | 16:53

Σίσσυ Χρηστίδου: Εντυπωσιάζει με ολόσωμο μαγιό και τέλειες αναλογίες στις διακοπές της στην Κέρκυρα [pics]

20.08.2026 | 15:50

Η εξομολόγηση της Μυριέλλας Κουρεντή για την πίστη της: Πέρασα μία πολύ σκοτεινή περίοδο σωματικά και ψυχικά

20.08.2026 | 14:57

Αλέξης Γεωργούλης: Με μαγιό και χαλαρή διάθεση στην παραλία "χωρίς άγχος" [pics]

20.08.2026 | 14:35

Ιωάννα Τούνη: Απαντά αυστηρά στα σχόλια για τη σχέση του συντρόφου της με τον Πάρη [pics]

20.08.2026 | 13:54

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Φωτογραφίζεται με μαγιό στους Λειψούς και εντυπωσιάζει με την καλλίγραμμη σιλουέτα της

20.08.2026 | 13:46

Γιάννης Σπαλιάρας: Τέλος μετά από 4 χρόνια σχέσης – «Ένας σημαντικός κύκλος ολοκληρώθηκε» [pics]

20.08.2026 | 20:12

Ο Πούτιν ανοίγει την πόρτα στους Χάφταρ: Η Ρωσία απλώνει ξανά το χέρι της στη Μεσόγειο

20.08.2026 | 18:53

Λιβύη: Ο Χαφτάρ κρατά το «κλειδί» της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη

20.08.2026 | 18:28

Ιράν σε Τραμπ: «Ο οικονομικός D-Day θα φέρει άλλη μία ήττα στις ΗΠΑ» – Σκληρή απάντηση Αραγτσί

20.08.2026 | 16:00

Η Άγκυρα «γκριζάρει» ξανά το Αιγαίο: Από τα θαλάσσια πάρκα τώρα βάζει στο στόχαστρο και τις ελληνικές ΑΠΕ

20.08.2026 | 13:38

Αθήνα απέναντι στην Άγκυρα: Το καλώδιο επιστρέφει στη θάλασσα – Διπλωματική αντεπίθεση για τα τουρκικά πάρκα

20.08.2026 | 12:55

Ο Πούτιν «αγκαλιάζει» τον Χάφταρ: Η Ρωσία απλώνει δίχτυ στη Λιβύη και αλλάζει το παιχνίδι στη Μεσόγειο

20.08.2026 | 12:42

Ο Ερντογάν «μπαίνει» στο πετρέλαιο και το αέριο της Συρίας – Η ενεργειακή επέλαση της Τουρκίας και η κόκκινη γραμμή του Ισραήλ

20.08.2026 | 11:42

Βόρεια Κορέα: Η μείωση των ασκήσεων ΗΠΑ-Ν. Κορέας «δεν αλλάζει τίποτα»

Άδεια μητρότητας: Ποιοι παίρνουν το 9μηνο και τι αλλάζει

Το νέο πλαίσιο για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας διευρύνει τους δικαιούχους και περιορίζει τους αποκλεισμούς. Η ΔΥΠΑ αναλαμβάνει την καταβολή και την ασφαλιστική κάλυψη, ενώ αλλάζουν ρυθμίσεις για μερική, παράλληλη και εποχική απασχόληση.

Άδεια μητρότητας: Ποιοι παίρνουν το 9μηνο και τι αλλάζει

ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνονται τα επιδόματα Αυγούστου

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές των επιδομάτων Αυγούστου από τον ΟΠΕΚΑ. Τα χρήματα αναμένεται να φανούν στα ΑΤΜ από το απόγευμα της Παρασκευής 28 Αυγούστου, ενώ η επίσημη καταβολή έχει οριστεί για τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026.

ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνονται τα επιδόματα Αυγούστου

ΔΥΠΑ: Στους 715.328 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο 2026

Μείωση σε σχέση με τον Ιούλιο του 2025 και αύξηση συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2026 καταγράφουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για τους εγγεγραμμένους ανέργους. Στα 148.138 άτομα ανήλθαν οι επιδοτούμενοι άνεργοι τον ίδιο μήνα.

ΔΥΠΑ: Στους 715.328 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο 2026

Σούπερ μάρκετ: Μειώσεις τιμών σε πάνω από 1.100 προϊόντα από 31 Αυγούστου [vid]

Από τα τέλη Αυγούστου τίθεται σε εφαρμογή συμφωνία για χαμηλότερες τιμές σε βασικά προϊόντα καθημερινής ανάγκης. Το μέτρο αφορά ήδη τουλάχιστον 1.100 κωδικούς και μπορεί να διευρυνθεί τις επόμενες ημέρες.

Σούπερ μάρκετ: Μειώσεις τιμών σε πάνω από 1.100 προϊόντα από 31 Αυγούστου [vid]

Νέο πρόγραμμα ΔΥΠΑ: 30.000 θέσεις εργασίας για ανέργους- Ποιοι και πως συμμετέχουν

Το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ ετοιμάζουν νέο πρόγραμμα επιδότησης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για 30.000 εγγεγραμμένους ανέργους άνω των 30 ετών. Η δράση θα καλύπτει μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος για 12 μήνες, με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και γυναίκες.

Νέο πρόγραμμα ΔΥΠΑ: 30.000 θέσεις εργασίας για ανέργους- Ποιοι και πως συμμετέχουν

Τσάπαλος: Η πρόωρη αποπληρωμή χρέους εξοικονομεί πάνω από 3 δισ. ευρώ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών ανέδειξε το όφελος από την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δημόσιου χρέους, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παύει να είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρώπη. Παράλληλα, τοποθετήθηκε και για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, επιμένοντας στα δημοσιονομικά όρια.

Τσάπαλος: Η πρόωρη αποπληρωμή χρέους εξοικονομεί πάνω από 3 δισ. ευρώ

Τ. Θεοδωρικάκος: Έρχεται λίστα μειώσεων σε βασικά προϊόντα

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι η πρωτοβουλία για τη μείωση τιμών θα ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου. Το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η λίστα με τα προϊόντα και τα ποσοστά των μειώσεων.

Τ. Θεοδωρικάκος: Έρχεται λίστα μειώσεων σε βασικά προϊόντα

Ανοίγουν οι εγγραφές με voucher ΕΣΠΑ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών

Από την Τετάρτη 26 Αυγούστου ξεκινούν οι εγγραφές για βρέφη και προνήπια που είναι δικαιούχοι voucher ΕΣΠΑ στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κλείσουν ηλεκτρονικό ραντεβού και να προσέλθουν αυτοπροσώπως για την υπογραφή της σύμβασης.

Ανοίγουν οι εγγραφές με voucher ΕΣΠΑ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών