Policy Briefs

Μελόνι: Παραδέχεται ότι θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα στο μεταναστευτικό

Μελόνι: Παραδέχεται ότι θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα στο μεταναστευτικό

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Scmp.com - Italian PM Giorgia Meloni admits she hoped to do ‘better’ on migration as arrivals by boat surge

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι παραδέχτηκε ότι ήλπιζε να κάνει «καλύτερα»  για τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι παραδέχτηκε ότι ήλπιζε να κάνει «καλύτερα»  για τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης, η οποία έχει αυξηθεί από την ιστορική εκλογική νίκη του ακροδεξιού κόμματός της πριν από ένα χρόνο.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ελπίζαμε σε καλύτερα όσον αφορά τη μετανάστευση όταν έχουμε δουλέψει τόσο σκληρά», είπε σε συνέντευξή της στο ιταλικό κανάλι TG1, που μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου (23 Σεπτεμβρίου), με αφορμή την επέτειο αυτής της νίκης.

«Τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που περιμέναμε. Αυτό είναι σίγουρα ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα το φτάσουμε στο κάτω μέρος », συνέχισε.

Το μεταφασιστικό κόμμα Brothers of Italy της κυρίας Μελόνι εξελέγη σε μεγάλο βαθμό με την υπόσχεση να μειώσει τη μαζική μετανάστευση στην Ιταλία. Ωστόσο, ο αριθμός των αφίξεων με σκάφη από τη Βόρεια Αφρική έχει αυξηθεί, με περισσότερους από 130.000 μετανάστες να έχουν καταγραφεί από το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με 70.000 για την ίδια περίοδο το 2022.

Αφού 8.500 άνθρωποι έφτασαν στο μικρό νησί της Λαμπεντούζα μέσα σε μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κ. Μελόνι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης.

Οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους και ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι θα ξεκινήσουν να αποδεσμεύουν χρήματα στην Τυνησία –από όπου φεύγουν πολλά σκάφη– ως μέρος μιας συμφωνίας για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης από αυτή τη χώρα.

Ωστόσο, ο κύριος εταίρος του συνασπισμού της κας Μελόνι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, του αντιμεταναστευτικού κόμματος Λέγκα, απέρριψε τις προσπάθειες της ΕΕ να διαχειριστεί την εισροή αφίξεων που ονόμασε «πράξη πολέμου» .

Η Λέγκα καταδίκασε επίσης τη γερμανική κυβέρνηση αυτό το Σαββατοκύριακο για τη χρηματοδότηση μιας ΜΚΟ που πραγματοποιεί θαλάσσιες διασώσεις στη Μεσόγειο, λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει « πολύ σοβαρή παρέμβαση»  στις ιταλικές υποθέσεις.

Ο υπουργός Άμυνας Guido Crosetto, μέλος του κόμματος της κ. Meloni, δήλωσε επίσης στην εφημερίδα La Stampa την Κυριακή ότι ήταν μια « πολύ σοβαρή» απόφαση  που έφερε την Ιταλία «σε δύσκολη θέση».

«Αν η Γερμανία νοιαζόταν για τα δεινά των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ήθελε πραγματικά να μας βοηθήσει να σώσουμε ζωές, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να πολεμήσουμε σοβαρά ενάντια στους εγκληματίες που διακινούν ανθρώπινα όντα», είπε σε ένα δελτίο τύπου το βράδυ της Κυριακής .

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι χορηγούσε μεταξύ 400.000 και 800.000 ευρώ το καθένα σε δύο έργα, «για υποστήριξη στην ξηρά στην Ιταλία για ανθρώπους που διασώθηκαν στη θάλασσα και το έργο μιας ΜΚΟ για επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα.

Ο κ. Σαλβίνι, ο οποίος έκλεισε τα ιταλικά λιμάνια στα πλοία διάσωσης μεταναστών όταν ήταν στην κυβέρνηση το 2019, πιέζει για μια πιο σκληρή προσέγγιση.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνηση της κυρίας Μελόνι έχει περιορίσει τις δραστηριότητες των πλοίων διάσωσης, τα οποία κατηγορεί ότι ενθαρρύνουν τους μετανάστες, ενώ δεσμεύεται να πατάξει τους λαθρέμπορους.

Επιδίωξε επίσης να προωθήσει τον επαναπατρισμό μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο, ιδίως με την κατασκευή νέων κέντρων κράτησης και την παράταση της διάρκειας κράτησης εκεί.

Ένα διάταγμα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στην επίσημη εφημερίδα προβλέπει επίσης ότι οι μετανάστες που περιμένουν απόφαση ασύλου θα πρέπει να καταβάλουν προκαταβολή 5.000 ευρώ διαφορετικά κινδυνεύουν να σταλούν σε κέντρο κράτησης.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα ανέφερε σε ένα σημείωμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, η ιταλική δεξιά απέτυχε » . «Συνεχίζει σε έναν δημαγωγικό και συνειδητά κυνικό δρόμο, αλλά πάνω από όλα εντελώς αναποτελεσματικό τόσο στον σεβασμό και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και στην προστασία των συμφερόντων της Ιταλίας», πιστεύει το PD .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments