Policy Briefs

Γερμανία: Θέλει διεύρυνση της Ε.Ε. το 2030

Γερμανία: Θέλει διεύρυνση της Ε.Ε. το 2030

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Europarl.europa.eu - Olaf Scholz: “We need a geopolitical, larger, reformed EU, open to the future”

Επιμένει στη θέση της η γερμανική πλευρά, παρά τις αντίθετες απόψεις.

Η γερμανική κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ των συστάσεων των ειδικών για τη διεύρυνση της ΕΕ, όπως και στο Παρίσι. Ωστόσο, η Πολωνία μπορεί κάλλιστα να αντιταχθεί σε μια τέτοια πολιτική.

Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, υπό την προεδρία των υπουργών της ΕΕ από τη Γερμανία και τη Γαλλία, δημοσίευσε μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι η διεύρυνση έως το 2030 ήταν απαραίτητη, ενώ πρότεινε μια σειρά εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων της ΕΕ που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν για να προετοιμαστούν για αυτό.

Οι Γερμανοί νομοθέτες χαιρέτησαν τις προτάσεις, ενώ τόνισαν τον κίνδυνο καθυστέρησης.

«  Το 2030 θα μπορούσε να είναι έτος διεύρυνσης, εάν όλα τα κόμματα εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις », δήλωσε στο Euractiv ο Κρίστιαν Πέτρι, βουλευτής και εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

«Το status quo δεν είναι σταθερό», προειδοποίησε, επαναλαμβάνοντας την αρχική αντίδραση των Πρασίνων, εταίρου στον τριμερή συνασπισμό της Γερμανίας.

«Η ένταξη νέων μελών είναι προς το συμφέρον της ΕΕ και θα την καταστήσει ισχυρότερη, πιο σταθερή και πιο ασφαλή», δήλωσε η Chantal Kopf, εκπρόσωπος των Πρασίνων για ευρωπαϊκές υποθέσεις, την περασμένη εβδομάδα. Υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με την ίδια, οι ευρωπαϊκοί και δημοκρατικοί θεσμοί δέχονται επίθεση περισσότερο από ποτέ.

Αυτές οι προειδοποιήσεις συνάδουν με μια νέα έκθεση που θα δημοσιευθεί την Τρίτη (26 Σεπτεμβρίου) από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP), μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης, την οποία είδε το Euractiv.

Για να αποκρούσει την «επικίνδυνη εξωτερική επιρροή και το παιχνίδι εξουσίας στην περιοχή», η ΕΕ θα πρέπει επειγόντως να παραδεχθεί τα τέσσερα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων που έχουν κολλήσει στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ για μια δεκαετία, γράφει η Eleonora Poli, ερευνήτρια στο CEP στη Ρώμη.

«Σε μια εποχή που σχηματίζονται κέντρα εξουσίας γύρω από περιφέρειες, η ΕΕ θα σήμαινε ότι δεν είναι αρκετά ισχυρή για να λειτουργήσει ως συνεκτική περιφερειακή δύναμη, εάν καθυστερήσει την ενσωμάτωση τμημάτων της δικής της γεωγραφικής περιοχής, είπε στο Euractiv, σημειώνοντας ότι η Κίνα Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία ήδη προσπαθούσαν να ενισχύσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια .

Πολωνία: το μεγαλύτερο εμπόδιο

Ωστόσο, ορισμένοι φοβούνται ότι αυτό το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα θα καθυστερήσει λόγω της αντίθεσης στις μεταρρυθμίσεις που η γαλλογερμανική έκθεση θεωρεί βασική προϋπόθεση για τα μέλη της ΕΕ.

«Το κύριο εμπόδιο είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης ορισμένων κρατών μελών, ιδιαίτερα εκείνων που υποστηρίζουν την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας », είπε ο κ. Petry.

Η πολωνική κυβέρνηση υποστήριξε σθεναρά την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά παραμένει αντίθετη σε μέτρα όπως η μείωση του κανόνα της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ. Ε.Ε.

«Λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, η προθεσμία του 2030 δεν φαίνεται ρεαλιστική αυτή τη στιγμή », είπε η κα Πόλι στο Euractiv.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments