Ελλάδα

Η κακοκαιρία Elias πλήττει σοβαρά την Εύβοια – Πού θα βρέξει περισσότερο

Η κακοκαιρία Elias πλήττει σοβαρά την Εύβοια – Πού θα βρέξει περισσότερο

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ Β.ΕΥΒΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ELIAS (EVIATHEMA.GR/ EUROKINISSI)

Μήνυμα από το 112 στο Μαντούδι – Πού εντοπίζονται προβλήματα.

Σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της μετεωρολογικής υπηρεσίας,  να είναι η πιο επικίνδυνη ημέρα της, με τη Φωκίδα, την Εύβοια και τη Φθιώτιδα να δοκιμάζονται αυτή την ώρα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ισχυρές βροχοπτώσεις, συνεχόμενοι κεραυνοί και βροντές πλήττουν αυτή την ώρα τις περιοχές της Εύβοιας και ήδη παρατηρούνται προβλήματα. Δρόμοι ολόκληροι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ από νωρίς το πρωί υπάρχουν και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί κλήσεις από την περιοχή της Εύβοιας. Οι περισσότερες αφορούν αντλήσεις υδάτων αλλά και κοπές δέντρων. Είναι σε αυξημένη ετοιμότητα τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής και οι αρμόδιοι φορείς για να παρέχουν βοήθεια.

Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) δέχθηκαν οι κάτοικοι στο Μαντούδι της Εύβοιας, λόγω κινδύνου υπερχείλισης χειμάρρων. “Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών” τονίζεται στο μήνυμα του 112.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στο Πευκί. Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι. Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Την τελευταία ώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, μία οικογένεια είναι εγκλωβισμένη σε ένα τροχόσπιτο όπου το νερό έχει ανέβει επικίνδυνα και εξελίσσεται επιχείρηση από τους πυροσβέστες για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έως τώρα κατέγραψε βροχόπτωση 155 κυβικά το στρέμμα.

Με καταιγίδα και αρκετούς κεραυνούς από την κακοκαιρία «ξύπνησε» η Αττική, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα.

Ήδη από τις 2.00 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχτεί κάποιες μεμονωμένες κλήσεις, 20 μέχρι στιγμής, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων κυρίως σε περιοχές στα βόρεια και στα δυτικά της Αττικής.

Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου είχαν λάβει νωρίτερα απόψε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για βροχοπτώσεις ισχυρής έντασης και για τοπικές καταιγίδες και γινόταν σύσταση να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και προβλήματα στην κυκλοφορία παρατηρούνται στη Λιοσίων. Μποτιλιάρισμα υπάρχει όμως και στους γύρω δρόμους της Αθήνας, καθώς τα οχήματα κινούνται με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες λόγω της βροχόπτωσης. Παράλληλα, κλείνει προσωρινά για λόγους ασφαλείας η λεωφόρος Αναβύσσου στο ύψος της ταβέρνας Διαμαντή εξαιτίας υπερχείλισης του ρέματος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Κανονικά λειτουργούν τα σχολεία σε όλη την Αττική σήμερα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη. Ωστόσο, κλειστά, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, θα μείνουν σήμερα, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής, στις Δημοτικές Ενότητες Άνω ΛιοσίωνΖεφυρίου και Φυλής.

Σε ποιες περιοχές θα βρέξει περισσότερο

Προβλήματα εντοπίζονται στη Ραφήνα, στα σύνορα με τα Σπάτα (οδός Αρίωνος), όπου έχει φουσκώσει το ρέμα και γίνεται με δυσκολία η κίνηση των οχημάτων. Μπουλντόζες κάνουν διάνοιξη και εκφράζεται αγωνία για την περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης.

Βρέχει, επίσης, στην ορεινή Κορινθία αλλά και στα ανατολικά της Αχαΐας. Ειδικότερα, λόγω των καταιγίδων, φερτά υλικά έπεσαν σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας-Καλαβρύτων, αλλά και στην επαρχιακή οδό Βαλιμής- Ζαρούχλας, στην Αιγιάλεια. Στις δύο προαναφερόμενες περιοχές βρέθηκαν μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, για να απομακρύνουν από το οδόστρωμα τα φερτά υλικά.

Σύμφωνα λοιπόν με τα νεότερα στοιχεία οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την κακοκαιρία Elias κατά τη διάρκειας της Τετάρτης (27/09) θα εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς ΗλείαςΑχαΐαςΚορινθίαςΑργολίδαςΑρκαδίαςΕυρυτανίαςΦωκίδας, ΦθιώτιδαςΒοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς ΜεσσηνίαςΛακωνίας και Χανίων.

Τα φαινόμενα σε πρώτη φάση θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη Δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Η πρόβλεψη του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη για νέα κακοκαιρία

Εντωμεταξύ ως επικίνδυνη καιρικά χαρακτηρίζει την σημερινή ημέρα σε ανάρτησή του στο Facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης,   ο οποίος υποστηρίζει ότι θα υπάρξει νέος γύρος κακοκαιρίας από την Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή.

Για σήμερα, Τετάρτη, στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Elias, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΟΡΕΝ, είναι «ανατολική και νότια Θεσσαλία, κεντρική – ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική και νότια Πελοπόννησος και πιθανόν Σπόράδες»

Όσον αφορά τον νέο γύρο κακοκαιρίας, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρεται σε «τάση αυτό το βαρομετρικό χαμηλό να προσπαθεί να λάβει τροπικά χαρακτηριστικά στη θαλάσσια έκταση του νοτίου Ιονίου και προς τη δυτική Κρήτη.»

«Εάν επαληθευτούν αυτά τα σενάρια θα πρέπει από την Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή τουλάχιστον, να οδηγηθούμε σε νέα επιδείνωση του καιρού που θα αφορά τα ανατολικά και νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια γεωγραφικά διαμερίσματα, πρόσκαιρα και πιο εσωτερικά στον ηπειρωτικό κορμό με αυξημένο τον κίνδυνο για σφοδρές βροχές – καταιγίδες ικανές να δημιουργήσουν σημαντικότατα προβλήματα. Οι πιο υψηλές πιθανότητες να συμβεί αυτό εστιάζονται προς Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, ανατολικό Αιγαίο, ανατολικά και νότια παράλια Πελοποννήσου» σημειώνει ο μετεωρολόγος και καταλήγει οτι «η κατάσταση χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση και κατάλληλη προετοιμασία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments