Ελλάδα

Φάρμακα: Ερχεται app που καταγράφει τις ελλείψεις

Φάρμακα: Ερχεται app που καταγράφει τις ελλείψεις

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Στις αρχές Νοεμβρίου ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος ελέγχου και ενημέρωσης των εμπλεκόμενων φορέων για τις ελλείψεις φαρμάκων

Στις αρχές Νοεμβρίου ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος ελέγχου και ενημέρωσης των εμπλεκόμενων φορέων για τις ελλείψεις φαρμάκων

Στις αρχές Νοεμβρίου ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος ελέγχου και ενημέρωσης των εμπλεκόμενων φορέων για τις ελλείψεις φαρμάκων που συνεχίζουν να «ταλαιπωρούν» τους πολίτες. Το Υπουργείο Υγείας, μέσω της ειδικής επιτροπής που ορίστηκε ειδικά για τις ελλείψεις σε αρκετά σκευάσματα, έχει επιδοθεί σε έναν… αγώνα δρόμου πριν οι ιώσεις του φθινοπώρου και του χειμώνα εντείνουν το πρόβλημα των άδειων ραφιών στα φαρμακεία.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει προαναγγείλει μια εφαρμογή (application) με την οποία θα μπορεί ο κάθε πολίτης να ενημερώνεται για σκευάσματα που δεν είναι διαθέσιμα. Πριν, όμως, γίνει αυτή η εφαρμογή διαθέσιμη για τους πολίτες προηγείται μια λεπτομερής καταγραφή και ενημέρωση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών του πολύπλευρου αυτού ζητήματος: Του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), του ΕΟΠΥΥ, των φαρμακευτικών εταιρειών, των φαρμακαποθηκών, των φαρμακείων.

Όπως φαίνεται, όλες οι πλευρές έχουν πάρει «ζεστά» την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φαρμακοποιοί έχουν ξεκινήσει επαφές με φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να παρουσιάσουν στοιχεία για μειωμένη διαθεσιμότητα φαρμάκων και να συζητήσουν εάν είναι εφικτό οι εταιρείες να αυξήσουν τις ποσότητες που διανέμουν σε συγκεκριμένα σκευάσματα.

Αυτή τη στιγμή, συγκεκριμένα φάρμακα λείπουν για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα από την ελληνική αγορά. Για περίπου 70 εξ αυτών, τα οποία είναι αναντικατάστατα, γίνονται έκτακτες εισαγωγές από το ΙΦΕΤ. Ο αριθμός, βέβαια, είναι δυναμικός και μεταβάλλεται αναλόγως τις ανάγκες της αγοράς. Μια άλλη κατηγορία ελλείψεων είναι φάρμακα που κυρίως για λόγους παραγωγής, όπως είναι για παράδειγμα τα κοινά αντιβιοτικά, παρουσιάζουν μακροχρόνιες ελλείψεις. Αντιβιοτικά και κάποια φάρμακα για τον διαβήτη είναι σήμερα δύο μεγάλες κατηγορίες ελλείψεων. Από τα φαρμακεία λείπουν, όμως, και φάρμακα για αναπνευστικές παθήσεις, αντιυπερτασικά, κ.ά.

Με απόφαση του ΕΟΦ έχουν απαγορευτεί οι παράλληλες εξαγωγές για 280 σκευάσματα. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, τα αποτελέσματα αυτής της απαγόρευσης θα φανούν σε 2-3 μήνες. Από την πλευρά τους, όμως, οι φαρμακαποθηκάριοι εκτιμούν ότι όταν δε φέρνουν αποτέλεσμα οι συνεχόμενες απαγορεύσεις εξαγωγών πρέπει να αναζητάται πιο… βαθιά η αιτία του προβλήματος.

Αυτό είναι που επιχειρεί το Υπουργείο Υγείας μέσω 11μελούς επιτροπής, με πρόεδρο το νέο γενικό γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, κ. Άρη Αγγέλη.

Πλήρης καταγραφή και συνταγογράφηση με δραστική ουσία

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων ξεδιπλώνεται σταδιακά. Αρχικά στοχεύει στην πλήρη και ταυτόχρονη ενημέρωση του Υπουργείου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Έτσι, ξεκινά πλήρης καταγραφή όλου του αποθέματος από τις φαρμακευτικές εταιρείες, τις φαρμακαποθήκες, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Στη συνέχεια θα προστεθούν στοιχεία για κατανάλωση φαρμάκων από τα νοσοκομεία και θα αντληθούν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεδομένα κατανάλωσης από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Με την απόκτηση της πλήρους εικόνας θα μπουν δικλείδες ασφαλείας στη συνταγογράφηση. Συγκεκριμένα, για σκευάσματα που είναι σε έλλειψη δεν θα δίνεται η δυνατότητα στον γιατρό να συνταγογραφεί με βάση την εμπορική ονομασία, αλλά θα υποχρεώνεται σε συνταγογράφηση με δραστική ουσία.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, σκοπός είναι η εφαρμογή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στους εμπλεκόμενους με την αλυσίδα φαρμάκου, να ξεκινήσει πιλοτικά αρχές Νοεμβρίου. Ο απώτερος σκοπός και το όραμα του Υπουργού για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών είναι να μπορούν να βλέπουν από το κινητό τους ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη. Και όχι μόνο αυτό. Να δίνεται ταυτόχρονα η πληροφορία για τα σημεία (φαρμακεία) που μπορεί κανείς να βρει συγκεκριμένα μοναδικά φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν υποκατάστατα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments