Policy Briefs

Ιταλία: Αγωνία για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Ιταλία: Αγωνία για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Apnews.com - Italy’s far-right Meloni on vote: I’m no danger to democracy

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και οι υψηλότερες από τις προγραμματισμένες δαπάνες δημιουργούν κινδύνους.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας υπό την δεξιά πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι αγωνίζεται να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό καθώς αποφάσισε να αυξήσει σημαντικά τις προγραμματισμένες καθαρές δαπάνες  κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αργά την Τετάρτη.

Η κίνηση αυτή δεν θα δοκιμάσει μόνο την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά θα προκαλέσει και νευρικότητα στους Ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής, καθώς θα παραβιάσει τα όρια της ΕΕ σε μια περίοδο που η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι στην [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή ασχολούνται με την πολιτική και ως εκ τούτου … σίγουρα θα κατανοήσουν την κατάσταση όπως και πολλοί συνάδελφοι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση οικονομικής επιβράδυνσης ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και ύφεσης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τετάρτης.

Η Ιταλία προβλέπει τώρα έλλειμμα -η διαφορά μεταξύ των κρατικών εσόδων και των δαπανών- 5,3% του ΑΕΠ φέτος και 4,3% το 2024, έναντι των προηγουμένως αναμενόμενων ποσοστών 4,4% και 3,5%.

Μετά από δύο χρόνια ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, η Ιταλία προβλέπεται να επιστρέψει στους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης “zero virgola” – που την ταλαιπώρησαν για δεκαετίες και έγιναν τροχοπέδη για το νομισματικό μπλοκ – την ίδια στιγμή που παλεύει με ένα βουνό χρέους το οποίο είναι το δεύτερο μετά την Ελλάδα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments