Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Πηγή Φωτογραφίας: [362178] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Εσωτερικές αντιπαραθέσεις και ρηγματώσεις.

Είναι τέτοιος ο διχασμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη και ο νεοεκλεγείς πρόεδρός του, ο κ Κασσελάκης, ακόμη και αν είχε ξεκινήσει τον προεδρικό του βίο, με δείγματα “καλοκουρδισμένης” ομάδας, σαν έτοιμης για “απογείωση”,  δεν θα ήταν καθόλου εύκολο, να κλείσει το χάσμα το βαθύ και απροσμέτρητο που παρατηρείται στο εσωτερικό του.

Πολλώ δε περισσότερο τώρα, που το ένα φάουλ διαδέχεται το άλλο και η αριστερή πτέρυγα του κόμματος, η “Ομπρέλα”, ζητεί την άμεση σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης  εμφανίζεται ως εάν να έχει άγνοια ακόμη και για τα στοιχειώδη του πώς λειτουργεί ένας κομματικός Οργανισμός ( και ιδιαιτέρως του ΣΥΡΙΖΑ).

Μια απαλλαγή από “αντάρτες” λ.χ , από την “εσωκομματική αντιπολίτευση” , θα ήταν ευχής έργον για πολλούς από το στενό περιβάλλον του νέου αρχηγού.

Πρώτα – πρώτα, για τον φερόμενο ως πολιτικό του μέντορα κ. Παύλο Πολάκη, για τον οποίο αναζητάται υπερ-ρόλος στο κόμμα μα δεν είναι ως φαίνεται και τόσο εύκολο να τον αποκτήσει. Κάτι ( ή και πολλά ) “βραχυκυκλώνει” την αναβάθμισή του σε ρόλο “υπερυπουργού” στη νέα κομματική διάταξη μάχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρασκήνιο και σενάρια

Η δυστοκία στη συνεννόηση των στελεχών περί τον κ. Κασσελάκη για το μοίρασμα θέσεων και ρόλων, αποτυπώνεται και στην επιλογή να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την… επόμενη Πέμπτη. Εκεί θα αποκαλυφθεί, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις το νέο Οργανόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Αρχικά ανακοινώθηκε απολύτως αναρμοδίως από τους Ν. Παππά- Θ. Τζάκρη σε συνομιλία τους με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, πως θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, από πότε ανακοινώνεται συνεδρίαση της Κ.Ε χωρίς να έχει προηγηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και τι δηλοί η ανακοίνωσή της από τους εν λόγω βουλευτές και όχι από τους αρμόδιους, γραμματείς της;

Ο σάλος που προκλήθηκε και στο εσωτερικό, έφερε μια ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου, στην οποία απουσιάζει αναφορά σε συγκεκριμένη ημερομηνία μεν και καταγράφεται απλώς η πρόθεση του προέδρου για σύγκληση του Οργάνου, “αμέσως μετά το πέρας των Αυτοδιοικητικών εκλογών”.

Όλο το παραπάνω σκηνικό βέβαια, “κουμπώνει” με σενάρια που φέρουν τον κ. Κασσελάκη να έχει αποφασίσει, “ξήλωμα” και της Πολιτικής Γραμματείας και των γραμματέων, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και όχι από το έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο οδικός χάρτης για τη σύγκληση εκτακτου συνεδρίου του κόμματος τον Νοέμβριο, είχε συμφωνηθεί στην ΠΓ , μαζί με τα προβλεπόμενα για την “κούρσα διαδοχής”.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη ( Star), ερωτηθείς για το πότε θα πραγματοποιηθεί, απάντησε:  “Δεν ξέρω, θα συνεδριάσουν τα όργανα για το συνέδριο”.

Ο βουλευτής Χ. Μαμουλάκης πάντως ( εκ των συνεργατών του κ. Κασσελάκη), ελάχιστες ώρες μετά, δήλωσε πως το συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Η νέα παρέμβαση της Ομπρέλας

Για την “Ομπρέλα”, αναβολή του συνεδρίου, έχει διαμηνύσει πως είναι casus belli.

Πιο αναλυτικά, επιστολή στη γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητούν την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, απέστειλαν μέλη της που ανήκουν στην «Ομπρέλα», κορυφαίο στέλεχος της οποίας είναι, ως γνωστόν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή τους προς την Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη, ζητούν την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας θέτοντας τρία ζητήματα αναφορικά με τη λειτουργία του κόμματος και την κοινοβουλευτική διαδικασία:

– Τις πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

– Τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο του κόμματος, με βάση την τελευταία απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας.

– Θέματα εσωτερικής λειτουργίας του κόμματος και αρμοδιοτήτων.

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί ότι στις 5 Οκτωβρίου θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή μετά την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από την Κύπρο, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία. Παρότι είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα συνεδριάσει στις 22 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εσωκομματική αντιπολίτευση εκφράζει ουσιαστικά την έντονη ανησυχία της για τη διαφαινόμενη μετάθεση του έκτακτου Συνεδρίου αρκετά μετά τον Νοέμβριο, σε αντίθεση με ότι είχε αποφασιστεί στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής πριν τις εσωκομματικές εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments