Policy Briefs

Λαγκάρντ: Ζητεί την έκδοση πράσινων ομολόγων από την Ε.Ε.

Λαγκάρντ: Ζητεί την έκδοση πράσινων ομολόγων από την Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Npr.org - Not My Job: We Quiz The IMF's Christine Lagarde On NYC's Fiorello La Guardia

Θα επιτρέψουν την ταχύτερη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) έχουν ζητήσει μια ταχύτερη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, με την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να ζητά μια «Ένωση Πράσινων Κεφαλαιαγορών» και πράσινα ομόλογα που εκδίδονται από η ΕΕ.

Οι ηγέτες των τριών τραπεζικών ιδρυμάτων, που συναντήθηκαν με εκπροσώπους κρατών μελών και μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας στο Παρίσι κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης την Παρασκευή (29 Σεπτεμβρίου), δεν δίστασαν να εκδώσουν αυστηρές προειδοποιήσεις.

«Όπου κι αν κοιτάξουμε, βλέπουμε ότι οι φυσικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές και όλο και πιο σοβαρές », προειδοποίησε η κυρία Λαγκάρντ, υπενθυμίζοντας ότι οι δασικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού στον Καναδά είχαν κάψει το ισοδύναμο της συνολικής δασικής έκτασης της Γαλλίας.

Η μείωση των πράσινων φιλοδοξιών είναι αντιπαραγωγική

Για να δικαιολογήσει το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την οικολογική μετάβαση, η κ. Λαγκάρντ εξήγησε ότι οι περιβαλλοντικές καταστροφές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αστάθεια των τιμών και κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, για παράδειγμα, η ΕΚΤ δημοσίευσε τα αποτελέσματα ενός κλιματικού stress test για τις τράπεζες, δείχνοντας ότι μια ταχύτερη πράσινη μετάβαση θα ήταν καλύτερη για τη σταθερότητα των τραπεζών.

Αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, στην οποία τις ρώτησε για τα κύρια εμπόδια στις ενεργειακές επενδύσεις.

«Σύμφωνα με τις εταιρείες, τα αυστηρότερα κλιματικά πρότυπα αποτελούν ισχυρότερο κίνητρο για επενδύσεις από τις φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής », δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, πιστεύοντας ότι είναι αντιπαραγωγικό να «αναβάλλει κανείς» .

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ: «Η συζήτηση για τον μετριασμό, την παύση ή ακόμα και την αναστροφή της πράσινης μετάβασης δημιουργεί μόνο σύγχυση και εμποδίζει τις επενδύσεις» , δήλωσε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments