Ελλάδα

ΟΑΚΑ: Υπήρχε εγχειρίδιο αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ – Τι λέει καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών

ΟΑΚΑ: Υπήρχε εγχειρίδιο αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ – Τι λέει καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), «Καταλάβαμε ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο έχει τεκμηριωθεί από μια νέα αρχική μελέτη. Αυτό έχουμε καταλάβει. Και ορθώς έγινε αυτή η εκκένωση» σημείωσε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών ΕΜΠ, Κώστας Σπυράκος

Τα λάθη που έχουν γίνει στο ΟΑΚΑ εξήγησε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών ΕΜΠ, Κώστας Σπυράκος, αναφερόμενος στα προβλήματα στατικότητας

«Καταλάβαμε ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο έχει τεκμηριωθεί από μια νέα αρχική μελέτη. Αυτό έχουμε καταλάβει. Και ορθώς έγινε αυτή η εκκένωση» σημείωσε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών ΕΜΠ, Κώστας Σπυράκος, αναφερόμενος στα προβλήματα στατικότητας του ΟΑΚΑ.

«Από την πρώτη μέρα που αρχίζει να λειτουργεί το στάδιο πρέπει να αρχίσει και η διαδικασία ελέγχου του. Το 2006 εγώ συμμετείχα σε μια επιστημονική επιτροπή, η οποία ετοίμασε ένα τέτοιο εγχειρίδιο το οποίο έγραφε λεπτομερώς τι έλεγχοι πρέπει να γίνουν, τι όργανα πρέπει να τοποθετηθούν, έτσι ώστε έγκαιρα να εντοπίζονται το μέγεθος και η θέση των βλαβών, ώστε να μπορεί κανείς να επεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά» είπε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Προφανώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί το εγχειρίδιο»

Αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο εγχειρίδιο και αν αυτό έχει χαθεί, υπογράμμισε: «Εγχειρίδιο υπήρχε. Το θέμα είναι αν αυτό το εγχειρίδιο είχε χρησιμοποιηθεί ή όχι. Προφανώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί, κι αυτό φαίνεται από το ότι φτάσαμε στα σημερινά δεδομένα».

O καθηγητής σημείωσε επίσης: «Eίναι διεθνής πρακτική η παρακολούθηση έργων αυτής της εμβέλειας, αυτού του μεγέθους. Στο μεσοδιάστημα, επειδή φαίνεται μεν το κτίριο είναι σύνθετο και είναι σύνθετο, έχει όμως ορισμένα στοιχεία, όπως είναι τα καλώδια τα οποία μπορεί κανείς να ελέγξει εύκολα και με τον έλεγχο αυτών των καλωδίων να οδηγηθεί σε ορισμένες αποφάσεις και στη λήψη ορισμένων μέτρων. Άρα βλέπω ότι δεν πρέπει να έχει ακολουθηθεί μια διαδικασία λεπτομερής για τον έλεγχο και την παρέμβαση».

«Ενώ πρέπει να γίνεται έλεγχος των κατασκευών και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα, υπάρχουν μάλιστα από τον κανονισμό προτάσεις για το πότε πρέπει να γίνονται, ανάλογα με τη σπουδαιότητα του κτιρίου και το είδος κατασκευής του, σε ορισμένες χώρες αυτό επιβάλλεται διά νόμου. Δηλαδή πότε πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι, τι είδους έλεγχοι να γίνονται και σε ποια χρονικά διαστήματα. Διότι αν δεν γίνει αυτό, τα μικρά προβλήματα, όπως στον άνθρωπο, επιδεινώνονται. Είναι η ίδια συμπεριφορά και οι κατασκευές και το κόστος είναι μεγαλύτερο. Το κόστος λοιπόν αυτής της παρακολούθησης και της τοποθέτησης των οργάνων είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους των επεμβάσεων που πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε».

«Το έχω περπατήσει το Στάδιο, έχω περπατήσει και μέσα στους σωλήνες τους μεγάλους. Έχω δει πια σε ποια κατάσταση ήταν αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχω δει τι συμβαίνει στην πορεία του χρόνου. Δεν έχω συμμετάσχει σε αυτήν. Την ανάλυση που έχει γίνει τώρα στην πρόσφατη έκθεση, ώστε να έχω μια άποψη ακριβώς αυτή τη στιγμή τι συμβαίνει. Υπήρχαν προβλήματα, αλλά, από τη στιγμή που έχει επαναληφθεί αυτό το στάδιο, το οποίο, όπως γνωρίζετε, είχε βγει με μια άδεια όχι αντίστοιχη για το μέγεθος του έργου λόγω των συνθηκών. Τα προβλήματα λοιπόν αυτά, εφόσον έχει παραληφθεί, είναι θέμα συντήρησης. Αν δηλαδή είχαν γίνει αυτά τα βήματα, δεν θα είχαμε αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε».

Ερωτηθείς για τον χρόνο που θα χρειαστούν οι εργασίες, σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι η Επιτροπή δεν το γνωρίζει, διότι θα πρέπει να ακολουθήσει και δεύτερος έλεγχος. Δεύτερη μελέτη. Δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες. Εξαρτάται κυρίως από τη βούληση του κράτους και από το ύψος των κονδυλίων ώστε να υλοποιηθούν αυτές οι επεμβάσεις που απαιτούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments