Διεθνή

Σε βαρύ κλίμα το συνέδριο των Συντηρητικών του Σούνακ

Σε βαρύ κλίμα το συνέδριο των Συντηρητικών του Σούνακ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Ndtv.com - Rishi Sunak Under Pressure Over Taxes Ahead Of 1st Tory Conference As PM

Απογοητευτική δημοσκόπηση για τους Τόρις δείχνει διαρροή ψηφοφόρων στο 34%.

«Είναι σχεδόν σαν να είμαστε κίνημα διαμαρτυρίας που μεταμφιέζεται σε κυβέρνηση», λέει Συντηρητικός βουλευτής στον Observer, λίγες μόλις ώρες πριν την αρχή του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού κόμματος. Η δήλωση αυτή δίνει το στίγμα. Δηλαδή, τις επαναλαμβανόμενες διαφωνίες και διαφορές εντός του ίδιου του κόμματος. Αυτές αφορούν, ειδικά το τελευταίο διάστημα, τη πολιτική του κόμματος για την πράσινη ενέργεια, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, αλλά ακόμα και τη θεμελιώδη για το κόμμα φορολογική μεταρρύθμιση.  

“Θα μας βρει απέναντι”

Για παράδειγμα, από κοινού η Βρετανίδα υπουργός εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, αλλά και η υπουργός Εμπορίου Κέιμι Μπέιντενοκ, έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους για απομάκρυνση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR). Η υπουργός Μπέιντενοκ, η οποία μεγάλωσε για αρκετά χρόνια σε Νιγηρία και Αμερική, δήλωσε μάλιστα σήμερα στους Times ότι «δεν είναι ρατσιστικό να μιλάμε για αναθεώρηση συμβάσεων που ενταχθήκαμε 100 χρόνια πριν. Είναι γελοίο αυτό το επιχείρημα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Όμως το ποσοστό των Συντηρητικών βουλευτών που είναι αντίθετο με τις προθέσεις της κυβέρνησης μεγαλώνει. Ο Ντέμιαν Γκριν, ο οποίος ηγείται της ομάδας 80 και πλέον πιο «μετριοπαθών» Τόρις, δηλώνει ότι είναι «ο Σούνακ θα τους βρει απέναντι αν αποφασίσει να βγάλει τη χώρα από τη σύμβαση». Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης σήμερα αναδεικνύουν ότι το κόμμα υποφέρει από κρίση ταυτότητας.

Χαρακτηριστικό, ότι πεδίο μάχης είναι ακόμα και η πορεία των φόρων, κάτι που αποτελούσε πάντα «σύμπνοια» για το κόμμα. Ο υπουργός ανάπτυξης Μάικλ Γκόουβ επανέλαβε στο Sky News ότι «πρέπει να υπάρξει μείωση των φόρων μέχρι τις επόμενες εκλογές». Ο Ρίσι Σούνακ όμως επέμεινε σήμερα στο BBC ότι «ο καλύτερος φόρος που μπορώ να κόψω είναι η μείωση του πληθωρισμού στα μισά», απομακρύνοντας τις ελπίδες όσων θέλουν την άμεση επιστροφή θεμελιωδών συντηρητικών πολιτικών, όπως είναι η μείωση των φόρων. Αποκλειστική δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Observer από τον Opinium, δείχνει ότι ο διχασμός του κόμματος έχει επηρεάσει έντονα και τους ψηφοφόρους. Σε αυτή, συμμετείχαν περισσότεροι από 3000 άνθρωποι, ενώ 900 από αυτούς ψήφισαν Τόρις το 2019.

Φεύγουν οι ψηφοφόροι

Συγκεκριμένα δείχνει ότι το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του κόμματος από το 2019, σκέφτεται να μην ψηφίσει τους Τόρις στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες απέχουν μόλις έναν χρόνο από τώρα. Μάλιστα στη δημοσκόπηση υπήρχε και σχετική ερώτηση για τις πιο μεγάλες αποτυχίες του κόμματος στα 13 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στις κορυφαίες τρεις θέσεις βρίσκεται το πρόβλημα του National Health System (NHS), της δημόσιας υγείας (57%),η διαχείριση του μεταναστευτικού (53%) και γενικά ο χειρισμός της οικονομίας (28%). Ο Ρίσι Σούνακ δείχνει αποφασισμένος να σταματήσει τη διαρροή των ψηφοφόρων.

Λίγες μόλις ώρες πριν την αρχή του συνεδρίου ανακοίνωσε 1,1 δισεκατομμύριο λίρες για τις πόλεις της περιφέρειας που έχουν παραμεληθεί. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η χρηματοδότηση θα μοιραστεί σε 55 πόλεις και σε διάστημα μίας δεκαετίας. Τα πράγματα ίσως ξεκαθαρίσουν την Τετάρτη, την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, στην ομιλία του αρχηγού του κόμματος των Συντηρητικών και πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments