Διεθνή

VIPS: Θα είναι η απάντηση στις BRICS;

VIPS: Θα είναι η απάντηση στις BRICS;

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Qz.com - “BRICS” is not big enough to capture Xi Jinping’s global ambitions

VIPS. Από ποιες χώρες αποτελούνται και ποια η γεωπολιτική σημασία τους.

Στις αρχές του 21ου αιώνα, ένας αναλυτής της Goldman Sachs έγινε ο «νονός» τεσσάρων μεγάλων οικονομιών. Συγκεκριμένα, το 2001 ο Τζιμ Ο’ Νιλ επινόησε ένα νέο ακρωνύμιο: BRIC (από τα αρχικά στην αγγλική γλώσσα των Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα).

Εκείνη την εποχή ο Ο’ Νιλ θεωρούσε ότι ήταν τέτοια η δυναμική αυτών των τεσσάρων οικονομιών, που η ανάπτυξή τους θα ξεπερνούσε αυτή της G7, της ομάδας δηλαδή με τις 7 πιο ισχυρές οικονομίες στον κόσμο.

Για τις τέσσερις αυτές χώρες αυτές οι προοπτικές ανάπτυξης μόνο άσχημα δεν τους ακούγονταν. Το 2006 θέλησαν να δώσουν μια κάποια υπόσταση σε αυτό το γκρουπ και έτσι ίδρυσαν μια άτυπη ομάδα. Και το 2011, προστέθηκε ένα νέο μέλος η Νότια Αφρική (South Africa) και έτσι ο προέκυψε ο όρος BRICS. Μια ομάδα, η οποία φέτος δήλωσε ότι η ανάπτυξή της υπερέβη αυτή της ομάδας G7.

V όπως Vietnam

Η γεωπολιτική σημασία του Βιετνάμ ήταν πάντα σημαντική. Οι μνήμες του πολέμου με τις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1960 είναι ακόμη νωπές. Αφού κατάφερε να αντιταχθεί σε ΗΠΑ και Γαλλία, δεν δίστασε να τα βάλει και με την Κίνα το 1979. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και οι διαφορές με το Πεκίνο παραμένουν και πληθαίνουν. Κάπως έτσι το Βιετνάμ διατηρεί έναν σημαντικό ρόλο στη γεωπολιτική σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ι όπως India

Η Ινδία έχει εισχωρήσει στις BRICS. Ωστόσο η Ινδία έχει την ικανότητα να τάσσεται υπέρ ή κατά κάποιας πλευράς και εντούτοις να μην διαταράσσει τις ισορροπίες. Μια υποθετική αποχώρησή της από τις BRICS δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για τη Δύση όμως είναι ένας ιδανικός σύμμαχος. Είναι μια μεγάλη οικονομία, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη και από τα καλύτερα ταλέντα στην τεχνολογία.

P όπως Philippines 

Εκτείνονται μεταξύ της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και της Θάλασσας των Φιλιππίνων και αυτό από μόνο του συνιστά ένα γεωστρατηγικό πλεονέκτημα.

Στις αρχές του περασμένου αιώνα οι ΗΠΑ προσάρτησαν την ασιατική χώρα, ένα καθεστώς που ίσχυσε έως το 1946. Η επίδραση των ΗΠΑ είναι εμφανής έως και σήμερα. Όμως, οι Φιλιππίνες είναι μια χώρα που όπως η Ινδία δεν θα ταχθεί ποτέ υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς.

S όπως Saudi Arabia

Η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας τον τελευταίο καιρό μοιάζει να περιπλέκεται. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να οικοδομήσει μια μακροχρόνια σχέση ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι προσπάθειες συμφιλίωσης με το Ισραήλ.

Όμως προσφάτως, η ηγεσία του ενεργειακού επιτελείου του βασιλείου ήρθε σε διμερή συμφωνία με τη Ρωσία για περιορισμό της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου. Μια συμφωνία που έχει εκτινάξει τις τιμές του ορυκτού καυσίμου, οι οποίες οδεύουν προς τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ενώ η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε με την παραγωγή της να αντισταθμίσει μια δυνητική ολοσχερή έλλειψη του πετρελαίου της Ρωσίας, εντούτοις επιλέγει όχι μόνο να συμπορευθεί με τη Μόσχα αλλά και να φέρει αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία.  Σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία αγωνίζεται να απεμπλακεί από τον υψηλό πληθωρισμό, τον οποίο να μην λησμονείται ότι τροφοδοτείται και σημαντικά από τις τιμές του πετρελαίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments