Policy Briefs

Ισπανία: Ο Οκτώβριος “κρίνει” την παραμονή Σάντσεθ στην εξουσία

Ισπανία: Ο Οκτώβριος “κρίνει” την παραμονή Σάντσεθ στην εξουσία

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Reuters.com

Τα αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα ασκούν πίεση στον Πέδρο Σάντσεθ.

Ο επόμενος μήνας θα είναι κρίσιμος για τους Ισπανούς, οι οποίοι θα γνωρίζουν αν ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει αρκετή υποστήριξη για να συνεχίσει να είναι στην εξουσία ή αν η χώρα θα πρέπει να πάει ξανά σε εκλογές.

Ο ηγέτης του Partido Popular Alberto Núñez Feijóo απέτυχε σε μια δεύτερη κοινοβουλευτική ψηφοφορία την περασμένη Παρασκευή (29 Σεπτεμβρίου) να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας. Έλαβε 172 ψήφους υπέρ και 177 κατά, υπολείποντας τις 176 ψήφους που απαιτούνται για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανέφερε ο εταίρος της EURACTIV EFE.

Από την πλευρά του, ο κ. Sánchez (PSOE/S&D) χρειάζεται την υποστήριξη των δύο βασικών αυτονομιστικών δυνάμεων στην Καταλονία, του φιλελεύθερου-συντηρητικού κόμματος Junts Per Catalunya (JxCat, Μαζί για την Καταλονία) και του αριστερού κόμματος Esquerra Republicana de Catalunya ( ERC, Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας).

Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους, ζητούν από τον κ. Σάντσες νόμο αμνηστίας για όσους εμπλέκονται στην απόπειρα απόσχισης το 2017 και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης.

Ο εξόριστος πρόεδρος του ERC Oriol Junqueras είπε το Σάββατο (30 Σεπτεμβρίου) ότι η αμνηστία “δεν είναι το τελικό σημείο της διαδικασίας εθνικής απελευθέρωσης” της Καταλονίας, αλλά “το αντίθετο” , επειδή αντιπροσωπεύει “ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα” προς ανεξαρτησία.

Μεταξύ των τελευταίων αιτημάτων που διατυπώθηκαν από την JxCat και το ERC είναι να επιτραπεί στους ηγέτες τους που διώκονται για την απόπειρα απόσχισης το 2017 να επιστρέψουν σε δημόσια αξιώματα μέσω δημοψηφίσματος.

Η JxCat θέλει ο ηγέτης της, Carles Puigdemont, που βρίσκεται σε φυγή από το 2017 και επί του παρόντος στο Βατερλώ του Βελγίου, για να μπορέσει να επιστρέψει στην πολιτική στην Ισπανία, ενώ το ERC απαιτεί το ίδιο για τον Oriol Junqueras.

Αυξανόμενη πίεση στον Πέδρο Σάντσεθ

Τόσο ο κ. Sánchez όσο και η επικεφαλής της προοδευτικής πλατφόρμας Sumar, Yolanda Díaz, ανακοίνωσαν εκ νέου ότι θα διαπραγματευτούν στο πλαίσιο του Συντάγματος.

Για να αυξήσουν περαιτέρω την πίεση, η JxCat και το ERC κατάφεραν την περασμένη εβδομάδα να πείσουν το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας να εγκρίνει ένα ψήφισμα  που ζητούσε από όλα τα κόμματα να μην υποστηρίξουν τον κ. Sánchez εάν δεν δεσμευτεί για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Το καταλανικό κοινοβούλιο είναι υπέρ των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο να μην υποστηρίζουν την ορκωμοσία μιας μελλοντικής ισπανικής κυβέρνησης που δεν δεσμεύεται να εργαστεί για να καταστήσει αποτελεσματικές τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», μπορούμε – διαβάζουμε στο κείμενο του ψηφίσματος .

Ωστόσο, παρά την – φαινομενική – ενότητα, οι ιδεολογικές αντιπαλότητες μεταξύ των δύο βασικών καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments