Διεθνή

Ένα Νομπέλ Ιατρικής που ανοίγει μεγάλους δρόμους

Ένα Νομπέλ Ιατρικής που ανοίγει μεγάλους δρόμους

Πηγή Φωτογραφίας: ertnews.gr, Το Νομπέλ Ιατρικής για το 2023 απονεμήθηκε στους Καταλίν Καρικό και Ντριού Βάισμαν

Το βραβείο απονεμήθηκε φέτος στους Καταλίν Καρικό και Ντριού Βάισμαν. Οι ανακαλύψεις τους για τα εμβόλια mRNA κατά του κορωνοϊού είναι σημαντικές και για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Το Νομπέλ Ιατρικής για το 2023 απονεμήθηκε στους Καταλίν Καρικό και Ντριού Βάισμαν. Οι ανακαλύψεις τους για την ανάπτυξη εμβολίων mRNA κατά της ασθένειας COVID-19 είναι όμως σημαντικές και για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Η πανδημία του κορωνοϊού πριν από τρία χρόνια έκανε ευρέως γνωστή μια ελάχιστα γνωστή τεχνολογία. Σε χρόνο ρεκόρ, σε πολύ λιγότερο από ένα χρόνο, αναπτύχθηκαν, δοκιμάστηκαν, εγκρίθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν εμβόλια mRNA κατά της Covid-19. Ο πρωτοφανής ρυθμός κατέστη δυνατός χάρη στην επιμονή δύο ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στους οποίους απονεμήθηκε σήμερα το φετινό Νομπέλ Ιατρικής.

Η Ουγγαρέζα βιοχημικός Καταλίν Καρικό και ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος Ντριου Βάισμαν άνοιξαν έναν σημαντικό δρόμο. Οι δυο τους διέκριναν νωρίς τις δυνατότητες της τεχνολογίας mRNA για την ιατρική, όμως λίγοι τους πίστεψαν τότε και ακόμα λιγότεροι θέλησαν να τους χρηματοδοτήσουν.

Οι δυο επιστήμονες μέσω των πρωτοποριακών ευρημάτων τους άλλαξαν ριζικά την κατανόηση του τρόπου, με τον οποίο το mRNA αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πρωτοπόρες εταιρείες όπως η Biontech από το Μάιντς, η Curevac από το Τύμπιγκεν και Moderna από το Κέιμπριτζ των ΗΠΑ θεωρούν πως αυτές οι μελέτες και η νέα τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά του καρκίνου αλλά και μολυσματικών ασθενειών. «Η τεχνολογία έχει τεράστιες δυνατότητες», δήλωσε το 2021, ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής της Biontech, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Οι διαδικασίες mRNA άνοιξαν την πόρτα σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων που μέχρι στιγμής αντιμετώπισαν μεγάλες προκλήσεις στην ιατρική».

Η Biontech δοκιμάζει τώρα το εμβόλιο της γρίπης BNT161 και βρίσκεται στη δοκιμαστική φάση 3. Η ανταγωνίστρια Moderna δηλώνει στον ιστότοπό της ότι δοκιμάζει διάφορα εμβόλια, μεταξύ των οποίων και κατά των ιών RS και CMV. Η νέα τεχνολογία δοκιμάζεται επίσης και κατά της φυματίωσης, της ελονοσίας και του ιου HIV. Παράλληλα μεγάλες είναι οι ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου. Με τη συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν να δημιουργηθούν εξατομικευμένα εμβόλια για διαφορετικούς ασθενείς, λέει ο Νιλς Χαλάμα  από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο.

Δεκάδες μελέτες εστιάζουν στα οφέλη του mRNA έναντι διαφόρων όγκων, από μελάνωμα έως καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη, του μαστού αλλά και καρκίνο στο πάγκρεας. Κυρίως για τον δύσκολο καρκίνο στο πάγκρεας, οι μελέτες είναι πολύ ενθαρρυντικές, λέει ο Νιλς Χαλάμα και συμπληρώνει ότι «ο εμβολιασμός μαζί με άλλα μέτρα, όπως πχ η χημειοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση, μπορούν να έχουν αποτελέσματα».

Πηγή: dw.com//Βάλτερ Βίλεμς, dpa

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments