Διεθνή

Ερντογάν: Το κουρδικό ως πρόσχημα για νέα εισβολή στη Συρία;

Ερντογάν: Το κουρδικό ως πρόσχημα για νέα εισβολή στη Συρία;

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Npr.org - Erdogan's victory could be fateful for Turkey's democracy and role in the world

Οι ενδόμυχες επιθυμίες του Τούρκου προέδρου.

Μετά την επίθεση στην «καρδιά» του συστήματος ασφαλείας της Τουρκίας, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν αυτή θα «δώσει» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το επιχείρημα για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, όπου οι Κούρδοι έχουν εγκαθιδρύσει αυτόνομη οντότητα, την οποία η Άγκυρα συνδέει με το ΡΚΚ και αποτελεί πάγια αιτία τριβής με την Ουάσινγκτον.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε «σήμα επιχείρησης», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης λίγες μόλις ώρες μετά την επίθεση την Κυριακή.

Η ανακοίνωση των τουρκικών αρχών ότι το μπαζούκας που χρησιμοποιήθηκε στη επίθεση έχει προέλευση από τη Συρία ενισχύει το σενάριο αυτό, όπως και οι στοχευόμενες δολοφονίες στελεχών του ΡΚΚ σε Ιράκ και Συρία, με τη συνδρομή της ΜΙΤ, της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, που ανακοινώνει καθημερινά εδώ και μήνες η Άγκυρα.

Η επίθεση ήταν, αν μη τι άλλο, υψηλού συμβολισμού και δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία για όσους παρακολουθούν τους τελευταίους μήνες τη κλιμακούμενη δράση της Τουρκίας κατά των Κούρδων σε Βόρειο Ιράκ και βόρεια Συρία.

Η άποψη ότι το περιστατικό λειτουργεί επ’ ωφελεία της Τουρκίας προκειμένου να δικαιολογήσει μία δυναμική δράση και να αυξήσει τις διεθνείς πιέσεις κατά των Κούρδων στα νότια σύνορά της κρίνεται ενδεχομένως βάσιμη, με δεδομένο ότι υπάρχει παράδοση στην Τουρκία τρομοκρατικών ενεργειών που σε βάθος χρόνου αμφισβητήθηκε η πατρότητά τους. Το γεγονός, ωστόσο, της ανάληψης της ευθύνης από το ΡΚΚ αποδυναμώνει εν μέρει τις αμφιβολίες για την ταυτότητα των δραστών.

Σε κάθε περίπτωση η επίθεση αυτή δίνει στην τουρκική κυβέρνηση το «άλλοθι» για μία ευρεία στρατιωτική επιχείρηση -σαφώς μεγαλύτερης κλίμακας από αυτές που γίνονται καθημερινά- κατά του ΡΚΚ και κυρίως κατά του YPG/PYD, δηλαδή των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που έχει οδηγήσει πολύ κοντά σε ρήξη τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, τη φέρνει σε ευνοϊκή θέση έναντι των ΗΠΑ με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί σύμμαχος του ΝΑΤΟ να παρέχει πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη σε μία τρομοκρατική οργάνωση. Η δημιουργία οποιασδήποτε αυτόνομης κουρδικής οντότητας, πολλώ δε μάλλον κράτους, εκλαμβάνεται από την Τουρκία ως υπαρξιακή απειλή για την ενότητά της.

Επισημαίνεται προς την κατεύθυνση αυτή, ακόμη, ότι, έως σήμερα, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε τέσσερις μείζονες στρατιωτικές εισβολές στη βόρεια Συρία, συνήθως σε συνεργασία με ένοπλες ομάδες και ισλαμιστικές οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments