Διεθνή

Λαμπεντούζα: Δέκα χρόνια από το πρώτο τραγικό ναυάγιο

Λαμπεντούζα: Δέκα χρόνια από το πρώτο τραγικό ναυάγιο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Οι σκηνές ήταν σοκαριστικές, κυρίως εκείνες με τα φέρετρα των μικρών παιδιών.

Πάνω από 360 άνθρωποι πνίγηκαν το 2013 στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Μία δεκαετία μετά ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει, ενώ η ΕΕ δεν έχει συμφωνήσει σε κοινή πολιτική.

Πριν από δέκα χρόνια ο κόσμος κοιτούσε έκπληκτος την Λαμπεντούζα. Στις 3 Οκτωβρίου 2013 το μικρό ιταλικό νησί έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο εξαιτίας ενός τραγικού ναυαγίου. 360 πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν σε ένα πλοιάριο και είχαν ξεκινήσει από την Αφρική με προορισμό την Ευρώπη πνίγηκαν. Οι σκηνές ήταν σοκαριστικές, κυρίως εκείνες με τα φέρετρα των μικρών παιδιών.

Αμέσως μετά την καταστροφή ήταν κοινή απαίτηση όλων να ληφθούν μέτρα και να δοθούν λύσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως δεν άλλαξαν και πολλά. Πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να έρχονται με επικίνδυνα πλοιάρια στην Ευρώπη. Από το τέλος του 2013 οι αρχές κατάφεραν να σώσουν 150.000 ανθρώπους.

Σήμερα η κυβέρνηση της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ζητά κοινές ευρωπαϊκές αποστολές, στην ανάγκη και επέμβαση του ναυτικού, όχι καταρχάς για να σωθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αλλά κυρίως για να αποτραπούν να έρθουν στην Ευρώπη.

Παρά τις μεγάλες πολιτικές υποσχέσεις τα προηγούμενα χρόνια, από το 2013 συμβαίνουν συνέχεια ανάλογες τραγωδίες στη θάλασσα, με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με στοιχεία των ΗΕ από το 2014 αγνοούνται πάνω από 28.100 άνθρωποι στη Μεσόγειο. Επίσης σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες το 2023 έχουν έρθει μέχρι στιγμής 186.000 μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη. Από αυτούς οι 130.000 καταγράφηκαν στην Λαμπεντούζα.

«Δέκα χρόνια μετά το φοβερό ναυάγιο, η ανθρωπιστική κρίση είναι τεράστια και η Μεσόγειος είναι φονική για τους ανθρώπους που τρέπονται σε φυγή», λέει η Μπριγκίτε Μπίσοφ Έμπεσεν, διευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Διεθνούς Ημισελήνου.

Πρόσφατα επισκέφθηκε το νησί η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάιεν. Τα λόγια της όμως ακούστηκαν γνωστά και χιλιοειπωμένα και αυτό γιατί δέκα χρόνια μετά το τραγικό ναυάγιο η Λαμπεντούζα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο εξαιτίας του μεταναστευτικού. Σε μια μόνο μέρα κατέφθασαν στο νησί 5.000 άνθρωποι. Σε ένα νησί που κατοικείται από μόλις 6.000 κατοίκους.

Πηγή: dw.com//Ρόμπερτ Μέσερ, dpa

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments